Έχουμε διαβάσει 2644 βιβλία

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο / Μάιος 2018

                                                           Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο
                                                                            Μάιος 2018

                                                           από την Αφροδίτη Δημοπούλου


Με ευχάριστα νέα για την ελληνική λογοτεχνία ανοίγουμε τα νέα του Μαΐου. Είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο την υποψηφιότητα των ποιημάτων της Ελένης Βακαλό για το Best Translated Book Award 2018 στην ποίηση. Στις 5 Μαΐου ανακοινώθηκε η βράβευση της συλλογής ως της καλύτερης μετάφρασης ποίησης για τη χρονιά που πέρασε, με την κριτική επιτροπή να αναφέρεται τόσο στην ικανότητα της ποιήτριας να κάνει τους αναγνώστες της να ακούν και να βλέπουν τις εικόνες που είναι γραμμένες στο χαρτί, όσο και στο κατόρθωμα της μεταφράστριας Karen Emmerich να μεταφέρει το ίδιο αίσθημα στην αγγλική γλώσσα.
(φωτογραφία από: https://bookriot.com)

Ερευνητές ανακάλυψαν δύο κρυμμένες σελίδες στα ημερολόγια της Άννας Φρανκ. Η κοπέλα φαίνεται να είχε η ίδια καλύψει με τις σελίδες με καφέ χαρτί, πιθανόν σε μια προσπάθεια αυτολογοκρισίας, καθώς σε αυτές τις σελίδες αναφέρεται σε «σεξουαλικά θέματα». Χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία (μέσω ψηφιακής ανάλυσης εικόνας) οι ερευνητές κατάφεραν να δουν το κείμενο που βρίσκεται κάτω από τις καφέ σελίδες εγείροντας ταυτόχρονα το ερώτημα για το εάν μια τέτοια κίνηση αποτελεί ασέβεια στις επιθυμίες της συγγραφέως που είχε εσκεμμένα κρύψει όσα είχε γράψει.
(φωτογραφία από: www.nytimes.com)

Τα πενήντα του χρόνια γιορτάζει το “Τhe Man Booker Prize” και ο εορτασμός θα γίνει με την απονομή του “The Golden Man Booker Prize” στο καλύτερο βιβλίο από όσα έχουν βραβευτεί μέσα σε αυτά τα πενήντα χρόνια. Τα πέντε βιβλία που περιλαμβάνονται στην βραχεία λίστα ανακοινώθηκαν μέσα στο Μάιο και τώρα το αναγνωστικό κοινό έχει την ευκαιρία να ψηφίσει το αγαπημένο του μέχρι τις 25 Ιουνίου μέσω της ιστοσελίδας του “Τhe Man Booker Prize”. Τα βιβλία που περιλαμβάνονται στη λίστα είναι τα:
  • In a Free State, VS Naipaul (1971)
  • Moon Tiger, Penelope Lively (1987)
  • The English Patient, Michael Ondaatje (1992)
  • Wolf Hall, Hilary Mantel (2009)
  • Lincoln in the Bardo, George Saunders (2017)
Ο νικητής του βραβείου θα ανακοινωθεί στις 8 Ιουλίου.
(φωτογραφία από: http://themanbookerprize.com)

Παραμένοντας στο χώρο των βραβείων, ας περάσουμε και στο Bollinger Everyman Wodehouse prize, το οποίο δίνεται κάθε χρόνο στο καλύτερο κωμικό βιβλίο που εκδίδεται στην Αγγλία. Το βραβείο θεσπίστηκε το 2000 και ανάμεσα στους νικητές συναντάμε τους Terry Pratchett, Ian McEwan και Michael Frayn. Το βραβείο αποτελείται από ένα κιβώτιο σαμπάνιες και ένα γουρούνι σπάνιας ράτσας που παίρνει το όνομα του βιβλίου. Ωστόσο, η κριτική επιτροπή αποφάσισε φέτος ότι καμία από τις 62 υποψηφιότητες δεν ήταν αρκετά αστεία για να στεφθεί νικήτρια και έτσι το βραβείο φέτος δεν δόθηκε σε κανέναν.
(φωτογραφία από: www.theguardian.com)

Μια ακόμη μεταφορά μυθιστορήματος στην τηλεόραση ετοιμάζεται από το Hulu, το οποίο είναι υπεύθυνο για την τηλεοπτική μεταφορά του “The Handmaid's Tale” που γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Αυτή τη φορά ήρθε η σειρά του μυθιστορήματος της Isabel Allende “The House of the Spirits”, το οποίο είχε μεταφερθεί στον κινηματογράφο το 1993 με πρωταγωνιστές τους Jeremy Irons και Meryl Streep. Παράλληλα, στις ετοιμασίες βρίσκεται και μια ταινία για τη ζωή και τη δουλειά της Shirley Jackson, της συγγραφέως του “The Haunting of Hill House” και του “We Have Always Lived in the Castle”. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει η Elisabeth Moss, ενώ τον σύζυγο της Jackson, τον λογοτεχνικό κριτικό Stanley Edgar Hyman θα υποδυθεί ο Michael Stuhlbarg.
(φωτογραφία από: https://deadline.com)

Φυσικά, ο μήνας που πέρασε είχε και μια μεγάλη απώλεια. Έφυγε στα 85 του χρόνια ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας Philip Roth. Έχοντας κερδίσει μερικά από τα σηματικότερα βραβεία (δύο φορές το National Book Award, τρεις φορές το PEN/Faulkner Award, το Pulitzer Prize και το Man Booker International Prize είναι μερικά από αυτά) παρέμεινε παραγωγικός σχεδόν μέχρι το τέλος της ζωής του. Τα περισσότερα από τα μυθιστορήματά του έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πόλις, Χατζηνικολή και Γράμματα.
(φωτογραφία από: www.nytimes.com)

Για όσους αναζητούν ενδιαφέροντα άρθρα για τον κόσμο της λογοτεχνίας, ορίστε ορισμένες προτάσεις: Πηγές:
https://bookriot.com
www.nytimes.com
http://themanbookerprize.com
www.theguardian.com
https://deadline.com
https://hollywoodreporter.com

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Μάριο Μιχαηλίδη

Ο Μάριος Μιχαηλίδης μιλάει στον Στέφανο Ξένο και το Diavasame.gr για το ταξίδι στον λογοτεχνικό χώρο για 30 και πλέον χρόνια.
15.07.2018
Περισσότερα

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο / Ιούνιος 2018

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο. Γράφει η Αφροδίτη Δημοπούλου.
08.07.2018
Περισσότερα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για δωδέκατη συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 9/7 έως και την 30/7.
01.07.2018
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ