Έχουμε διαβάσει 2644 βιβλία

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο / Απρίλιος 2018

                                                            Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο
                                                                           Απρίλιος 2018

                                                            από την Αφροδίτη Δημοπούλου


Ένα «νέο» βιβλίο του JRR Tolkien ετοιμάζεται να εκδοθεί μέσα στο 2018. Πρόκειται για το “The Fall of Gondolin”, μια ακόμη ιστορία από τη Μέση Γη. Το μυθιστόρημα γράφτηκε, όπως μας πληροφορεί ο γιος του συγγραφέα Christopher Tolkien, την περίοδο που ο πατέρας του βρισκόταν στο νοσοκομείο έπειτα από τη μάχη του Σομ (1916). Το μυθιστόρημα θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις HarperCollins σε εικονογράφηση Alan Lee, ο οποίος είχε κάνει παλιότερα την εικονογράφηση για το “The Hobbit” και το “The Lord of the Rings”.
(Φωτογραφία από: www.biography.com)

Ανακοινώθηκε η ευρεία λίστα με τις υποψηφιότητες για τα Best Translated Book Awards σε λογοτεχνία και ποίηση, ένα βραβείο που θεσπίστηκε με πρωτοβουλία του University of Rochester. Μια ευχάριστη έκπληξη για την ελληνική ποίηση είναι η παρουσία στη λίστα της ποιητικής συλλογής της Ελένης Βακαλό “Before Lyricism” σε μετάφραση Karen Emmerich (εκδόσεις Ugly Duckling). Η βραχεία λίστα θα ανακοινωθεί στις 15 Μαΐου, ενώ οι νικητές στις 31 του μήνα στο New York Rights Fair.
(Φωτογραφία από: el.wikipedia.org)

Παραμένοντας στο θέμα των διεθνών βραβείων, μέσα στον Απρίλη είχαμε την ανακοίνωση και της βραχείας λίστας για το “The Man Booker International Prize”. Η λίστα περιλαμβάνει τα εξής βιβλία:
  • Virginie Despentes (France), Frank Wynne, Vernon Subutex 1 (MacLehose Press)
  • Han Kang (South Korea), Deborah Smith, The White Book (Portobello Books)
  • László Krasznahorkai (Hungary), John Batki, Ottilie Mulzet & George Szirtes, The World Goes On (Tuskar Rock Press)
  • Antonio Muñoz Molina (Spain), Camilo A. Ramirez, Like a Fading Shadow (Tuskar Rock Press)
  • Ahmed Saadawi (Iraq), Jonathan Wright, Frankenstein in Baghdad (Oneworld)
  • Olga Tokarczuk (Poland), Jennifer Croft, Flights (Fitzcarraldo Editions)
Το βραβείο των £50.000 μοιράζεται ανάμεσα στον συγγραφέα και τον μεταφραστή και ο νικητής θα ανακοινωθεί στις 22 Μάϊου.
(Φωτογραφία από: http://themanbookerprize.com)

Μετά από μια τριετία συζητήσεων για μια κινηματογραφική μεταφορά της σειράς μυθιστορημάτων Gormenghast του Mervyn Peake, ο βρετανός συγγραφέας Neil Gaiman κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία για τηλεοπτική μεταφορά τους. Ο Mervyn Peake, ο οποίος πέθανε το 1968, είχε δημοσιεύσει τρία μυθιστορήματα σε αυτή την σειρά γοτθικής φαντασίας: “Titus Groan” (1946), “Gormenghast” (1950) και “Titus Alone” (1959). Η σειρά ολοκληρώθηκε από τη σύζυγό του, Maeve Gilmore, με το “Titus Awakes”. Η συγκεκριμένη σειρά βιβλίων είχε μεταφερθεί και παλιότερα στην τηλεόραση από το BBC (2000) με πρωταγωνιστές τους Christopher Lee και Jonathan Rhys Meyers.
(Φωτογραφία από: www.theguardian.com)

Για όσους αναζητούν ενδιαφέροντα άρθρα για τον κόσμο της λογοτεχνίας, ορίστε ορισμένες προτάσεις: Ραντεβού τον επόμενο μήνα. 

Πηγές:
www.theguardian.com
https://themillions.com
http://themanbookerprize.com

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Μάριο Μιχαηλίδη

Ο Μάριος Μιχαηλίδης μιλάει στον Στέφανο Ξένο και το Diavasame.gr για το ταξίδι στον λογοτεχνικό χώρο για 30 και πλέον χρόνια.
15.07.2018
Περισσότερα

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο / Ιούνιος 2018

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο. Γράφει η Αφροδίτη Δημοπούλου.
08.07.2018
Περισσότερα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για δωδέκατη συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 9/7 έως και την 30/7.
01.07.2018
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ