Έχουμε διαβάσει 2662 βιβλία

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο / Μάρτιος 2018

                                                               Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο
                                                                              Μάρτιος 2018

                                                               από την Αφροδίτη Δημοπούλου


Ένα από τα σημαντικότερα ποιήματα του 20ού αιώνα –και όχι μόνο ̶ το “The Waste Land” του T.S. Eliot συνδιαλέγεται με τη ζωγραφική. Η έκθεση ζωγραφικής “Journeys with the Waste Land: a visual response toy T.S. Eliot’s poem” παρουσιάζεται στην Turner Contemporary στην παραθαλάσσια κωμόπολη Margate στο Kent. H επιλογή των πινάκων που εκτίθενται έχει γίνει από μια ομάδα 35 εθελοντών με το όνομα Waste Land Research Group. Μαζί μελέτησαν το ποίημα, οργάνωσαν την έκθεση και διάλεξαν τους πίνακες με βάση το πώς οι ίδιοι ένιωσαν όσον αφορά το αν οι πίνακες ανταποκρίνονταν στο αίσθημα που προκαλεί το ποίημα του Eliot ή στο μοντερνισμό γενικότερα.
(φωτογραφία: el.wikipedia.org)

Σε όλους είναι γνωστά τα audiobooks (τα οποία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στις ΗΠΑ). Τώρα οι λάτρεις του βινυλίου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μερικούς από τους αγαπημένους τους συγγραφείς χάρη στην πρωτοβουλία των Hachette Audio και Wax Audio Group. Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν την κυκλοφορία μιας σειράς βιβλίων audiobook σε βινύλιο, με πρώτο το “This is water”, της ομιλίας που έδωσε ο David Foster Wallace το 2005 στο Kenyon College. Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Το 2009 πάλι η Hachette είχε κυκλοφορήσει το “Live for your listening pleasure” του David Sedaris, ενώ το 2015 η Harper Audioείχε κυκλοφορήσει το “Yes Please” της Amy Poelher. Είναι όμως ίσως η πρώτη φορά που έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσουν πολλά έργα μέσα σε ένα έτος.
(φωτογραφία: en.wikipedia.org)

Πολύ θετικές κριτικές είχαν αποσπάσει τόσο το μυθιστόρημα του Αυστραλού Markus Zusak “The book thief” (στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός με τον τίτλο «Η κλέφτρα των βιβλίων») όσο και η ομώνυμη ταινία που βασίστηκε σε αυτό. Σχεδόν δεκατρία χρόνια μετά από αυτή του την επιτυχία ο Zusak ετοιμάζει την κυκλοφορία του επόμενου μυθιστορήματός του, το οποίο και πάλι απευθύνεται σε νεανικό κοινό, θα έχει τον τίτλο “The Bridge of Clay” και θα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία τον Οκτώβριο του 2018.

Η απόφαση του ινδικού εκδοτικού οίκου Pegasus να συμπεριλάβει τον Adolf Hitler στον τόμο με τον τίτλο Leaders μαζί με προσωπικότητες όπως ο Gandhi και ο Nelson Mandela προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση πολλών, ιδιαίτερα καθώς το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε παιδιά. Μετά την κατακραυγή ο εκδοτικός οίκος αποφάσισε να αποσύρει το βιβλίο από τα ράφια.
(φωτογραφία: www.theguardian.com )

Όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα η τηλεόραση στρέφεται στη λογοτεχνία, αυτή την ανεξάντλητη πηγή. Αυτή την περίοδο κάνουν πρεμιέρα ή ετοιμάζονται νέες σειρές βασισμένες σε λογοτεχνικά έργα διαφόρων ειδών. Το αμερικανικό δίκτυο AMC μεταφέρει στη μικρή οθόνη το bestseller του Dan Simmons “The terror”, ένα μυθιστόρημα βασισμένο στην αληθινή ιστορία των δύο βρετανικών πλοίων που ξεκίνησαν το 1845 για μια εξερεύνηση στο Βόρειο Πόλο και δεν επέστρεψαν ποτέ. Σε εντελώς άλλο είδος ανήκει «Η υπέροχη φίλη μου», το πρώτο μέρος της Τριλογίας της Νάπολι της Elena Ferrante που γυρίζεται αυτή την περίοδο. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή των HBO, RAI FICTION και TIMVISION και οι πρώτες φωτογραφίες ήδη δόθηκαν στη δημοσιότητα.
(φωτογραφία: chireviewofbooks.com)

Για τους φίλους που απολαμβάνουν την περιήγηση στο διαδίκτυο, ορίστε ορισμένα ενδιαφέροντα άρθρα που εντοπίσαμε αυτό το μήνα: Πηγές:
www.nybooks.com
https://pitchfork.com
www.publishersweekly.com
www.theguardian.com
https://medium.com

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο / Ιούλιος-Αύγουστος 2018

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο. Γράφει η Αφροδίτη Δημοπούλου.
16.09.2018
Περισσότερα

Read for Greece

Read for Greece. 362 βιβλία έχουν συγκεντρωθεί για την πρωτοβουλία Read for Greece.
09.09.2018
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Μάριο Μιχαηλίδη

Ο Μάριος Μιχαηλίδης μιλάει στον Στέφανο Ξένο και το Diavasame.gr για το ταξίδι στον λογοτεχνικό χώρο για 30 και πλέον χρόνια.
15.07.2018
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ