Έχουμε διαβάσει 2668 βιβλία

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο / Φεβρουάριος 2018

                                                              Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο
                                                                       Φεβρουάριος 2018

                                                             από την Αφροδίτη Δημοπούλου


Ένα αντίγραφο του χειρόγραφου του “Frankenstein” της Mary Shelley πρόκειται να εκδοθεί τον Μάρτιο από τον εκδοτικό οίκο SP Books με την αφορμή της επετείου των 200 χρόνων από την πρώτη δημοσίευση του μυθιστορήματος το 1818. Το χειρόγραφο είναι γεμάτο παρατηρήσεις και σημειώσεις τόσο της Mary Shelley όσο και του συζύγου της, Percy Shelley, ο οποίος φαίνεται να έκανε διορθώσεις σε ορθογραφικά λάθη, αλλά και προτάσεις για λεξιλογικές επιλογές.
(Φωτογραφία από  el.wikipedia.org)

Ένα νέο μυθιστόρημα με πρωταγωνιστή τον πράκτορα James Bond πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Μάιο στη Μεγάλη Βρετανία. Δεν πρόκειται για κάποιο χαμένο χειρόγραφο του Ian Fleming, αλλά για τη νέα δουλειά του Anthony Horowitz, με τον τίτλο “Forever and a day”. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα prequel της πρώτης περιπέτειας του James Bond,το “Casino Royal”. Το “Forever and a day” είναι το δεύτερο μυθιστόρημα του Horowitz με πρωταγωνιστή τον διάσημο πράκτορα. Το πρώτο, με τον τίτλο “Trigger Mortis”, είχε κυκλοφορήσει το 2015 και είχε γίνει δεκτό με θετικές κριτικές.
(Φωτογραφία από nytimes.com)

Ακόμα μια μυθιστορηματική τριλογία ετοιμάζεται να μεταφερθεί στην μικρή οθόνη. Αυτή τη φορά πρόκειται για το “His dark materials” («Η τριλογία του κόσμου», εκδ. Ψυχογιός) του Άγγλου Phillip Pullman. Η εταιρεία παραγωγής Bad Wolf Productions ανακοίνωσε ότι θα αρχίσουν να δουλεύουν την διασκευή αφού τελειώσουν με την τηλεοπτική μεταφορά του “A discovery of witches” της Deborah Harkness. Το πρώτο μέρος της τριλογίας (‘’The Golden compass’’) είχε μεταφερθεί στον κινηματογράφο το 2007 και, παρά την εισπρακτική επιτυχία, είχε απογοητεύσει τους κριτικούς.
(Φωτογραφία από telegraph.co.uk)

Ένας αγγλικός εκδοτικός οίκος αποφάσισε να ανταποκριθεί στην πρόκληση της συγγραφέως Kamila Shamsie, η οποία είχε προτείνει την έκδοση βιβλίων μόνο από γυναίκες συγγραφείς μέσα στο 2018 σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης σχετικά με τις διακρίσεις που υφίστανται οι γυναίκες στο λογοτεχνικό χώρο (βραβεία, κριτικές, θέσεις στον εκδοτικό χώρο). Ο εκδοτικός οίκος που ανέλαβε αυτό το έργο ονομάζεται “And other stories” και έχει έδρα του το Sheffield. Τα πρώτα δύο βιβλία που έχουν ήδη κυκλοφορήσει είναι το “The unmapped country: stories and fragments” της Βρετανίδας Ann Quin (1936-1977) και το “Sweet days of discipline” της Ελβετής Fleur Jaeggy.
(Φωτογραφία από bbc.com)

Με διαφορά δύο εβδομάδων ανακοινώθηκαν από την Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης οι τιμώμενες χώρες για το 2022 και 2023. Το 2022 θα είναι η χρονιά της Σλοβενίας, η οποία εμφανίστηκε στη Διεθνή Έκθεση για πρώτη φορά το 1997, ενώ το 2023 θα είναι η σειρά της Ιταλίας. Nα υπενθυμίσουμε ότι η φετινή έκθεση θα διεξαχθεί στις 10-14 Οκτωβρίου με τιμώμενη χώρα τη Γεωργία.
(Φωτογραφία από puplishingperspectives.com) 

Πηγές: 
nytimes.com
telegraph.co.uk
bbc.com
puplishingperspectives.com.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο / Ιούλιος-Αύγουστος 2018

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο. Γράφει η Αφροδίτη Δημοπούλου.
16.09.2018
Περισσότερα

Read for Greece

Read for Greece. 362 βιβλία έχουν συγκεντρωθεί για την πρωτοβουλία Read for Greece.
09.09.2018
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Μάριο Μιχαηλίδη

Ο Μάριος Μιχαηλίδης μιλάει στον Στέφανο Ξένο και το Diavasame.gr για το ταξίδι στον λογοτεχνικό χώρο για 30 και πλέον χρόνια.
15.07.2018
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ