Έχουμε διαβάσει 2668 βιβλία

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Hot milk

                                                                       Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα
                                                                       από την Αφροδίτη Δημοπούλου

                                                                                        Hot milk
                                                                                   Deborah Levy


Είναι σίγουρα η πιο πολυσυζητημένη, μελετημένη και, πιθανόν, δυσκολότερη σχέση: η σχέση μητέρας-κόρης. Αυτή τη σχέση βάζει στο επίκεντρο του πιο πρόσφατου μυθιστορήματός της η Deborah Levy και του χαρίζει τον απλό (αλλά άκρως ουσιαστικό) τίτλο “Hot Milk” (Bloomsbury, 2016) και αυτή ακριβώς τη σχέση πρέπει να διαχειριστεί η εικοσιπεντάχρονη πρωταγωνίστρια της ιστορίας, η Sofia (μισή Ελληνίδα από την πλευρά του πατέρα της, που τους εγκατέλειψε όταν αυτή ήταν ακόμα παιδί). Ή μάλλον είναι μια από τις σχέσεις που πρέπει να διαχειριστεί.

Η Sofia φτάνει στην Almeria της Ισπανίας για να επισκεφθεί μαζί με τη μητέρα της την κλινική του Dr Gomez σε μια τελευταία προσπάθεια να εντοπισθεί ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η μητέρα της, η Rose, η οποία έχει σχεδόν πάψει να αισθάνεται τα πόδια της. Η Sofia, με ένα μισοπαρατημένο διδακτορικό στην ανθρωπολογία, έχει γίνει η βοηθός της μητέρας της, τα «πόδια της», έχει εγκαταλείψει τις σπουδές της και εργάζεται ως barista σε μια καφετέρια. Όλες οι ελπίδες της έχουν συγκεντρωθεί στις προσπάθειες του Ισπανού γιατρού.

Καθώς η μητέρα της υποβάλλεται σε εξετάσεις, σταματάει τη φαρμακευτική αγωγή, θυμώνει με τον γιατρό και δεν μπορεί να αποφασίσει ποια είναι η κατάλληλη θερμοκρασία του νερού που θα ήθελε να πιει, η Sofia κολυμπά στη θάλασσα, δέχεται το τσίμπημα μιας μέδουσας, γνωρίζει το νεαρό Juan που περιποιείται το τσίμπημα και την Ingrid που ξυπνάει μέσα της παράξενα συναισθήματα. Και η ντροπαλή, υποχωρητική και σχεδόν αόρατη Sofia αποκτά υπόσταση και αντλεί το θάρρος που χρειάζεται για να πάει ως την Αθήνα και να συναντήσει τον αποξενωμένο πατέρα της και τη νέα του οικογένεια, την τριαντάχρονη νέα σύζυγο και το βρέφος-αδερφάκι της. Αλλά το θάρρος της δεν επαρκεί για να πάρει όσα θέλει (κυρίως απαντήσεις σε ερωτήματα που δύσκολα απαντώνται) και η επιστροφή της στην Ισπανία και την μητέρα της φαίνεται σαν μια μικρή ήττα. Μια ήττα που μεγεθύνεται από τα άλυτα προβλήματα, τις ρευστές σχέσεις με τα άτομα που έχει γύρω της και τις απρόβλεπτες αποφάσεις της μητέρας της.

Το “Hot Milk” είναι ένα μυθιστόρημα για τον εύθραυστο εσωτερικό κόσμο της Sofia, για την ανάγκη της να υπάρξει ανεξάρτητη από τoυς ορισμούς που οι άλλοι δίνουν για την ίδια: δεν θέλει πια να είναι τα πόδια της μητέρας της (πολύ συχνά αναφέρει την φράση “Her legs are my legs”), δεν ξέρει πως να πρέπει να αντιληφθεί τη σεξουαλική έλξη ανάμεσα σε αυτή και την Ingrid ή πώς μπορεί να σταθεί δίπλα στη σχεδόν συνομήλικη μητριά της που φαίνεται να απολαμβάνει την αμέριστη προσοχή του πατέρα της . Χωρίς προορισμό και με ένα αόριστο σχέδιο για το μέλλον της, γίνεται ένας (ανθρωπολόγος) παρατηρητής και (αδύναμος) ερμηνευτής των καταστάσεων των οποίων γίνεται μάρτυρας (και όχι πρωταγωνιστής). Η περίπλοκη σχέση με τη μητέρα της, σχέση που εγκλωβίζει και τις δυο σε ένα ατελείωτο τέλμα, με μια αγάπη που πονάει και δεν μπορεί να απελευθερώσει (“My love for my mother is like an axe. It cuts very deep’’, επαναλαμβάνει σε διάφορα σημεία της ιστορίας) , δεν της επιτρέπει να βιώσει ουσιαστικά καμία από τις υπόλοιπες σχέσεις της. Μια μικρή υπόσχεση ενηλικίωσης και απογαλακτισμού φαίνεται στη μικρή επαναστατική της πράξη στο τέλος της ιστορίας, αλλά ακόμα και αυτή θα κριθεί από τον τρόπο που θα αντιδράσει η μητέρα.

Το “Hot Milk”, αυτό το σχετικά σύντομο, αλλά τόσο πυκνά και ώριμα γραμμένο μυθιστόρημα, δεν δίνει λύσεις, απαντήσεις ή κατευθύνσεις. Απλά παρατηρεί και αναμένει τις αντιδράσεις μιας κοπέλας εγκλωβισμένης σε μια σχέση (στ)οργής …και κατά συνέπεια εγκλωβισμένης σε ένα ατέλειωτο παρόν.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο / Ιούλιος-Αύγουστος 2018

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο. Γράφει η Αφροδίτη Δημοπούλου.
16.09.2018
Περισσότερα

Read for Greece

Read for Greece. 362 βιβλία έχουν συγκεντρωθεί για την πρωτοβουλία Read for Greece.
09.09.2018
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Μάριο Μιχαηλίδη

Ο Μάριος Μιχαηλίδης μιλάει στον Στέφανο Ξένο και το Diavasame.gr για το ταξίδι στον λογοτεχνικό χώρο για 30 και πλέον χρόνια.
15.07.2018
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ