Έχουμε διαβάσει 2668 βιβλία

Βιβλία που ξεχωρίσαμε το 2017

Η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr γράφει για τα βιβλία που ξεχώρισε το 2017. Διαβάσαμε, ξεχωρίσαμε και σας προτείνουμε 15 βιβλία, με κριτήριο την αρτιότητα των κειμένων, αλλά και την αναγνωστική απόλαυση που προσφέρουν. Τα βιβλία είναι τοποθετημένα κατά αλφαβητική σειρά, ενώ υπάρχει συνοδευτικό κείμενο ως μια μικρή επεξήγηση για την επιλογή.
 • Άσωτοι – Greg Jackson / Αντίποδες (μετάφραση: Παναγιώτης Κεχαγιάς)
Διηγήματα, μικρές νουβέλες, από έναν πολλά υποσχόμενο, γεννημένο το 1983, Αμερικανό συγγραφέα, μια καταβύθιση στον εαυτό και ένα διαρκές άνοιγμα στον κόσμο σε αναζήτηση νοήματος.
 • Γρα-Γρου – Τάσος Ζαφειριάδης, Γιάννης Παλαβός / Ίκαρος
Ιστορίες μοναχικών ανθρώπων που συνδέονται με ένα γεφύρι σε ένα ερημικό και ξεχασμένο χωριό στα κρύα βουνά της Δυτικής Μακεδονίας. Άνθρωποι πριν από τη μεγάλη απόφαση. Εξαιρετικό από κάθε άποψη, ρεαλιστικά αποδομένο και με έντονα στοιχεία του φανταστικού.
 • Η γιαγιά μου σας χαιρετά και ζητάει συγγνώμη – Fredrik Backman / Κέδρος (μετάφραση: Γιώργος Μαθόπουλος)
«Το να έχεις μια γιαγιά είναι σαν έχεις μια στρατιά.» Ένα ευφυές, αληθινά συγκινητικό, κωμικό και εντελώς σουρεαλιστικό μυθιστόρημα είναι το διεθνές best seller (δικαίως) του Σουηδού Fredrik Backman. Θα σας κάνει να γελάσετε, θα σας κάνει να κλάψετε: αυτό το δίδυμο γιαγιάς-εγγονής θα το αγαπήσετε από την καρδιά σας.
 • Η χαρά του πολεμιστή και άλλα διηγήματα – Tobias Wolff / Ίκαρος (μετάφραση: Τάσος Αναστασίου, Γιάννης Παλαβός)
Μια συλλογή διηγημάτων, όπου αναδεικνύεται η αρτιότητα της μικρής φόρμας μέσα από τις έξοχες μινιμαλιστικές ιστορίες του Tobias Wolff, με ιδιαίτερα ρεαλιστική απεικόνιση ενός κόσμου απλού και καθημερινού.
 • Ο βραζιλιάνικος αγριόγατος και άλλες ιστορίες μυστηρίου – sir Arthur Conan Doyle / Gutenberg (μετάφραση: Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος)
Μια εξαιρετική συλλογή ιστοριών βικτοριανού μυστηρίου από τον sir Arthur Conan Doyle, σε μια άρτια και καλαίσθητη έκδοση, που οδηγεί τον αναγνώστη σε σκοτεινά μονοπάτια πίσω στον χρόνο.
 • Ο κανίβαλος που έφαγε έναν Ρουμάνο – Δημήτρης Σωτάκης / Κέδρος
Ο Σωτάκης εκφράζει με το έργο του τον ψυχικό λαβύρινθο του σύγχρονου ανθρώπου. Αυτή τη φορά, μέσα από τις υπαρξιακές εμμονές ενός ευάλωτου αντι-ήρωα περνά διεισδυτικά στις εύθραυστες ισορροπίες μιας σύγχρονης αστικής οικογένειας
 • O Στόουνερ – John Williams / Gutenberg (μετάφραση: Αθηνά Δημητριάδου)
Το χρονικό της ζωής ενός καθηγητή Αγγλικής φιλολογίας, με τις προσωπικές και επαγγελματικές του περιπέτειες, κέρδισε το αναγνωστικό κοινό σε πολλές χώρες αναδεικνύοντας το γραμμένο τη δεκαετία του '60 μυθιστόρημα σε σύγχρονο best-seller.
 • Όπως κι αν έρθει αυτό το βράδυ – Διονύσης Μαρίνος / Μελάνι
Η καλύτερη συλλογή διηγημάτων από εγχώριο συγγραφέα που διαβάσαμε το 2017. Ήρωες που μας μοιάζουν, εργένηδες ή ζευγάρια, σύζυγοι, γονείς, βιώνουν μια πραγματικότητα στο όριο και «δραπετεύουν» στον κόσμο του αλλόκοτου. Ώριμη, κατασταλαγμένη λογοτεχνικά γραφή που προκαλεί συγκίνηση με την αυθεντικότητά της.
 • Παγανιστικές δοξασίες της θεσσαλικής επαρχίας – Χρυσόστομος Τσαπραΐλης / Αντίποδες
Παίρνοντας σύμβολα και μοτίβα από τη λαϊκή παράδοση, ο συγγραφέας καταφέρνει να φτιάξει κάτι νέο και να το αποτυπώσει στη γραφή του ώστε να γεννά εικόνες στο μυαλό του αναγνώστη, που ξυπνούν εκείνα τα ξεχασμένα μέσα μας: αυτά που ξέρουμε από τις ρίζες μας και κοιμούνται «στα από κάτω χωράφια».
 • Ποτέ και πουθενά – Neil Gaiman / Ίκαρος (μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου)
Ένας σκοτεινός, ιδιαίτερος κόσμος κρύβεται κάτω από την επιφάνεια της γης, στο Κάτω Λονδίνο και ο νεαρός Ρίτσαρντ θα βρεθεί σε αυτόν κατά λάθος. Και εκεί θα ζήσει την περιπέτεια της ζωής του επαναπροσδιορίζοντας στόχους και αξίες. Μια πραγματικά υπέροχη ιστορία που συνδυάζει έξοχα το φανταστικό και το ρεαλιστικό στοιχείο.
 • Ρουθ – Marilynne Robinson / Μεταίχμιο (μετάφραση: Κατερίνα Σχινά)
Μελωδικός λόγος και ρυθμική αφήγηση δίνουν ζωή στην ιστορία της μικρής Ρουθ και της ιδιόρρυθμης θείας της, της Συλβί, που αποφασίζουν να πάνε ενάντια στους κανόνες και στις κατευθύνσεις που υποδεικνύει η κανονικότητα της οργανωμένης κοινωνίας.
 • Το βαλς των δέντρων και του ουρανού – Jean-Michel Guenassia / Πόλις (μετάφραση: Ειρήνη Αποστολάκη)
Το 1890 ο Βίνσεντ βαν Γκονγκ εγκαθίσταται σε μια ταπεινή πανσιόν στο χωριό Ωβέρ-συρ-Ουά. Κατά την παραμονή του εκεί συναναστρέφεται στενά τον γιατρό Γκασέ και την κόρη του Μαργκερίτ. Οι τελευταίοι μήνες πριν από τον θάνατο του μεγάλου ζωγράφου μπαίνουν στο στόχαστρο του Γκενασιά, ο οποίος μέσα από επιστολές, ντοκουμέντα, εσωτερικούς μονολόγους και συνδυάζοντας πραγματικότητα με μυθιστορηματική φαντασία, παρουσιάζει τη δική του εκδοχή των γεγονότων με σαγηνευτικό και γοητευτικό αποτέλεσμα.
 • Το μουσείο των αποξηραμένων συναισθημάτων – Θοδωρής Κούκιας / Κέδρος
«Το μουσείο των αποξηραμένων συναισθημάτων» ανταποκρίνεται όχι μόνο στο νεανικό-εφηβικό κοινό στο οποίο κατά βάση απευθύνεται, αλλά και ευρύτερα, στους γονείς και εκπαιδευτικούς, και σε όσους αναγνώστες «διψούν» για κάτι περαιτέρω. Διεισδυτικό στα θέματα των σύγχρονων εφήβων. Η έννοια της διαφορετικότητας δεσπόζει.
 • Το τραπέζι της γάτας – Michael Ondaatje / Πατάκης (μετάφραση: Κατερίνα Σχινά)
Είκοσι μία μέρες πάνω σε ένα υπερωκεάνιο, από το Κολόμπο της Σρι Λάνκα στην Αγγλία. Είκοσι μία μέρες «ελευθερίας», αλλά και φόβου για το άγνωστο, για ένα εντεκάχρονο αγόρι που ταξιδεύει μόνο του, προκειμένου να ξανασμίξει με τη μητέρα του. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, πλήθος εμπειρίες το περιμένουν, που θα αφήσουν ανεξίτηλα σημάδια μέσα του και θα το ωριμάσουν.
 • Godshaper – Simon Spurrier / Boom Studios
Σε ένα εναλλακτικό μέλλον, ό,τι δούλευε με ηλεκτρισμό, σταματάει. Γι’ αυτό εμφανίζονται θεοί, ένας για κάθε άνθρωπο. Με εξαίρεση ορισμένους, τους λεγόμενους Shapers, οι οποίοι έχουν την ικανότητα να διαμορφώνουν τους θεούς αλλά δεν έχουν δικό τους θεό οι ίδιοι. Ένας από αυτούς, ο Ennay, ταξιδεύει με τον φίλο του Bud, έναν αδέσποτο θεό, προσπαθώντας απλά να επιβιώσει. Αυτό όμως θα αλλάξει όταν κληθεί να αντιμετωπίσει ένα έγκλημα. Μια διεισδυτική ματιά στον πολιτισμό μας και στις δομές της κοινωνίας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο / Ιούλιος-Αύγουστος 2018

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο. Γράφει η Αφροδίτη Δημοπούλου.
16.09.2018
Περισσότερα

Read for Greece

Read for Greece. 362 βιβλία έχουν συγκεντρωθεί για την πρωτοβουλία Read for Greece.
09.09.2018
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Μάριο Μιχαηλίδη

Ο Μάριος Μιχαηλίδης μιλάει στον Στέφανο Ξένο και το Diavasame.gr για το ταξίδι στον λογοτεχνικό χώρο για 30 και πλέον χρόνια.
15.07.2018
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ