Έχουμε διαβάσει 2644 βιβλία

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο / Ιανουάριος 2018

                                                                Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο
                                                                          Ιανουάριος 2018

                                                                από την Αφροδίτη Δημοπούλου


Ο συγγραφέας με τις περισσότερες πωλήσεις στην Μεγάλη Βρετανία για το 2017 ήταν ο David Williams. Ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων και τηλεοπτικός παρουσιαστής θεωρείται από ορισμένους ο διάδοχος του Roald Dahl. Με πωλήσεις αξίας £16,7 εκατομμυρίων άφησε στη δεύτερη θέση την J.K. Rowling με £15,47 εκατομμύρια. Η πρώτη πεντάδα συμπληρώνεται από τους Julia Donaldson, Jamie Oliver και Lee Child.

O George RR Martin, ο γνωστός πλέον σε όλους συγγραφέας του Game of thrones, ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει μια υποτροφία για όσους τρέφουν φιλοδοξίες να δημιουργήσουν νέους φανταστικούς κόσμους. Η ετήσια υποτροφία “Worldbuilder” θα χρηματοδοτεί έναν συγγραφέα που θα λάβει μέρος στο σεμινάριο δημιουργικής γραφής του Clarion West Writers Workshop διάρκειας έξι εβδομάδων. Η υποτροφία θα καλύπτει τα δίδακτρα και την διαμονή και, σύμφωνα με το του Clarion West Writers Workshop θα δοθεί για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2018.

Στις 25 Ιανουαρίου ήταν η επέτειος των 136 χρόνων από τη γέννηση της σπουδαίας Virginia Woolf. Η αρθρογράφος του ηλεκτρονικού περιοδικού “Literary Hub” (lithub.com) Emily Temple αποφάσισε να κάνει ένα διαφορετικό αφιέρωμα στην αγγλίδα συγγραφέα εντοπίζοντας διάφορα εξώφυλλα των μυθιστορημάτων της από τις πρώτες εκδόσεις έως σήμερα. Φυσικά είναι αδύνατον να συγκεντρωθούν σε ένα μόνο κείμενο όλα τα εξώφυλλα των βιβλίων της Woolf, ωστόσο το άρθρο συγκεντρώνει τα πιο χαρακτηριστικά ανά εποχή προσφέροντας παράλληλα και ένα διάγραμμα της εξέλιξης και της αισθητικής της τέχνης του εξώφυλλου στο πέρασμα του χρόνου.

Το 2010 ο εκδοτικός οίκος Dalkey Archive Press εξέδωσε για πρώτη φορά μια ανθολογία διηγημάτων από διάφορους συγγραφείς Ευρωπαϊκών χωρών. Τον Οκτώβριο του 2017 κυκλοφόρησε ο ένατος τόμος με τον τίτλο “Best European fiction 2018” και από αυτήν την συλλογή επέλεξε το rte.ie (η επίσημη ιστοσελίδα της κρατικής τηλεόρασης της Ιρλανδίας) να δημοσιεύσει το διήγημα Mesopotamia της Αμάντας Μιχαλοπούλου (σε μετάφραση Karen Emmerich), μυθιστορήματα της οποίας έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες.

Με απώλειες για την παγκόσμια λογοτεχνική κοινότητα άνοιξε το 2018. Στις 22 Ιανουαρίου έφυγε από τη ζωή η μεγάλη κυρία της λογοτεχνίας του φανταστικού Ursula K. LeGuin, ενώ στις 23 Ιανουαρίου πέθανε σε ηλικία 103 ετών ο Χιλιανός ποιητής Nicanor Parra, ένας από τους ποιητές με τη μεγαλύτερη επιρροή στη λατινοαμερικανική λογοτεχνία. Τέλος, σε ηλικία 71 ετών πέθανε ο συγγραφέας της λογοτεχνίας τρόμου Jack Ketchum.

Πηγές φωτογραφιών
www.telegraph.co.uk
www.independent.co.uk
lithub.com rte.ie
www.nytimes.com
elpais.com

Πηγές
www.telegraph.co.uk
theguardian.com
lithub.com
rte.ie
www.nytimes.com
elpais.com

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Μάριο Μιχαηλίδη

Ο Μάριος Μιχαηλίδης μιλάει στον Στέφανο Ξένο και το Diavasame.gr για το ταξίδι στον λογοτεχνικό χώρο για 30 και πλέον χρόνια.
15.07.2018
Περισσότερα

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο / Ιούνιος 2018

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο. Γράφει η Αφροδίτη Δημοπούλου.
08.07.2018
Περισσότερα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για δωδέκατη συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 9/7 έως και την 30/7.
01.07.2018
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ