Έχουμε διαβάσει 2632 βιβλία

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο / Δεκέμβριος 2017

                                                             Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο
                                                                       Δεκέμβριος 2017

                                                            από την Αφροδίτη Δημοπούλου


Η ασταθής πολιτική κατάσταση στην Καταλωνία φαίνεται να έχει επηρεάσει και την αγορά του βιβλίου. Σύμφωνα με την ένωση εκδοτών βιβλίου παρατηρήθηκε μια πτώση στις πωλήσεις της τάξεως του 10% κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2016. Παρόλα αυτά η ένωση υπολογίζει ότι παρά την πτώση των δύο μηνών, το έτος θα κλείσει με αύξηση περίπου 2% στα 400 εκατομμύρια τζίρου του 2016.
(Φωτογραφία από https://elpais.com)

Το βραβείο Νόμπελ που έλαβε η Doris Lessing το 2007 πρόκειται να δοθεί σε δημοπρασία από τον οίκο Christie’s αυτές τις ημέρες. Το μοναδικό βραβείο Νόμπελ που έχει πουληθεί σε δημοπρασία ήταν του Andre Gide, το οποίο πουλήθηκε πέρυσι στο Παρίσι για €300.000. Ο οίκος Sotherby είχε βάλει σε δημοπρασία το βραβείο το Faulkner το 2013, αλλά τελικά δεν είχε βρεθεί αγοραστής.
(Φωτογραφία από http://torontopubliclibrary.typepad.com)

Πριν από δύο χρόνια το αρχείο του Gabriel García Márquez πουλήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, γεγονός που επικρίθηκε από ορισμένους, καθώς ο κολομβιανός συγγραφέας είχε ασκήσει πολλές φορές δριμεία κριτική στην αμερικανική ιμπεριαλιστική πολιτική. Τώρα όμως, το Κέντρο Harry Ransom του Πανεπιστημίου, έχοντας ψηφιοποιήσει το μισό περίπου μέρος της συλλογής που περιλαμβάνει προσχέδια μυθιστορημάτων, φωτογραφίες, σενάρια και ημερολόγια, προσφέρει δωρεάν πρόσβαση στο αρχείο του συγγραφέα. Η ηλεκτρονική σελίδα του αρχείου είναι https://hrc.contentdm.oclc.org/digital/collection.
(Φωτογραφία από www.nytimes.com)

Μεγάλη επιτυχία γνώρισε το μυθιστόρημα “The girls” της Emma Cline το 2016 που κυκλοφόρησε (στη χώρα μας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός με τον τίτλο «Τα κορίτσια»). Αυτή την περίοδο όμως η συγγραφέας έχει μπλέξει σε δικαστικές περιπέτειες με τον πρώην σύντροφό της, ο οποίος κατέθεσε αγωγή εναντίον της κατηγορώντας την για λογοκλοπή. Στην ανταγωγή της η νεαρή συγγραφέας ισχυρίζεται ότι οι κινήσεις του κυρίου Chaz Reetz-Laiolo βασίζονται στην ζήλεια του για την επιτυχία της και σηματοδοτούν την κορύφωση των προσπαθειών του να της αποσπάσει μεγάλα χρηματικά ποσά.
(Φωτογραφία από www.nytimes.com)

Το “Atlas of the Irish Revolution” ανακηρύχθηκε το βιβλίο του 2017 στην Ιρλανδία μετά από ψηφοφορία που διοργάνωσαν τα Irish Book Awards. Το βιβλίο των περίπου 1.000 σελίδων ζυγίζει 5 κιλά και κοστίζει €59, ενώ έχει πουλήσει πάνω από 20.000 αντίτυπα. Το “Atlas of the Irish Revolution” παρουσιάζει την ιστορία της ιρλανδικής επανάστασης από το 1913 έως το 1923 χρονολογικά και θεματικά προσφέροντας ανάλυση των συνθηκών της περιόδου αλλά και ιστορίες ατόμων και οικογενειών που ενεπλάκησαν στα γεγονότα.
(Φωτογραφία από www.irishtimes.com)

Πηγές:
https://elpais.com
www.theguardian.com
www.nytimes.com
www.irishtimes.com
 https://hrc.contentdm.oclc.org

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Μάριο Μιχαηλίδη

Ο Μάριος Μιχαηλίδης μιλάει στον Στέφανο Ξένο και το Diavasame.gr για το ταξίδι στον λογοτεχνικό χώρο για 30 και πλέον χρόνια.
15.07.2018
Περισσότερα

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο / Ιούνιος 2018

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο. Γράφει η Αφροδίτη Δημοπούλου.
08.07.2018
Περισσότερα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για δωδέκατη συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 9/7 έως και την 30/7.
01.07.2018
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ