Έχουμε διαβάσει 2632 βιβλία

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Reservoir 13

                                                           Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα
                                                           από την Αφροδίτη Δημοπούλου

                                                                        Reservoir 13


Παραμονές Πρωτοχρονιάς ένα δεκατριάχρονο κορίτσι, η Rebecca Shaw, εξαφανίζεται από το μικρό αγγλικό χωριό στο οποίο κάνει διακοπές με τους γονείς της. Η αστυνομία κινητοποιείται αμέσως, οι έρευνες αρχίζουν και οι κάτοικοι του χωριού συγκλονισμένοι συμμετέχουν στις έρευνες για τον εντοπισμό της. Με αυτές τις εικόνες αρχίζει το μυθιστόρημα του Jon McGregor “Reservoir 13” (Fourth Estate, 2017), το οποίο είχε συμπεριληφθεί στην ευρεία λίστα για το Booker Prize 2017. Κι αν το ξεκίνημα προδιαθέτει τον αναγνώστη ότι πρόκειται να διαβάσει ακόμα ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με ένα εξαφανισμένο κορίτσι, η συνέχεια αποδεικνύεται εντελώς διαφορετική.

Η εξαφάνιση της Rebecca Shaw ρίχνει τους προβολείς σε αυτό το μικρό χωριό και είναι η πρόφαση που χρησιμοποιεί ο McGregor για να ασχοληθεί με αυτό. Μέσα από τα 13 κεφάλαια του μυθιστορήματος –που αντιστοιχούν σε δεκατρία διαδοχικά χρόνια από την εξαφάνιση του κοριτσιού ̶ ο συγγραφέας εστιάζει σε αυτή τη μικρή κοινότητα, στους κατοίκους της, στις συνήθειές τους, τα μικρά ή μεγάλα προβλήματά τους. Καταφέρνει να σκιαγραφήσει τόσο μεμονωμένα άτομα με τις ανάγκες τους όσο και την κοινότητα ως σύνολο με την καθημερινότητα και τις παραδόσεις της. Μια μεσήλικη χήρα αποφασίζει να βοηθήσει τον επίσης χήρο γείτονά της βγάζοντας τον σκύλο του βόλτα, ενώ παράλληλα επανασυνδέεται με μια παλιά της φλόγα. Ένα ζευγάρι κρεοπωλών χωρίζει όταν η τράπεζα τους κλείνει το κατάστημα λόγω χρεών. Μια οικογένεια κτηνοτρόφων με πολλούς γιους περνά δύσκολες στιγμές όταν ο πατέρας της οικογένειας αρρωσταίνει. Τέσσερις φίλοι, αχώριστοι από μικρή ηλικία, περνούν την εφηβεία, ενηλικιώνονται, σπουδάζουν και αναζητούν το δρόμο τους στη ζωή μέσα στα 13 χρόνια που περιγράφονται, ενώ η εφημέριος του χωριού προσπαθεί να είναι πάντα δίπλα σε όποιον την χρειάζεται. Αυτοί είναι μόνο λίγοι από τους χαρακτήρες που διαβαίνουν τις σελίδες αυτού του μυθιστορήματος, όπου άνθρωποι συναντιούνται, ερωτεύονται, παιδιά γεννιούνται και μεγαλώνουν.

Διάλογοι, σκέψεις και αφήγηση μπλέκονται αριστοτεχνικά μέσα σε παραγράφους που μερικές φορές μπορεί να έχουν την έκταση ολόκληρης σελίδας. Ο ρυθμός και η επαναληπτικότητα στην αφήγηση συμβαδίζουν με τον κύκλο ζωής στη φύση, εικόνες της οποίας ο McGregor παρουσιάζει όμορφα τοποθετημένες μέσα στην ροή των παραγράφων. Το μυθιστόρημα έχει ροή και εξέλιξη, αλλά δεν έχει πλοκή και κορύφωση. Ο συγγραφέας προβαίνει σε μια απόπειρα προσέγγισης του χρόνου, του περάσματός του και της απώλειας που φέρνει μαζί του καθώς γλιστρά από τα χέρια μας. Και όπως ακριβώς είχε κάνει και στο πρώτο του μυθιστόρημα “If Nobody Speaks of Remarkable Things” (στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα με τον τίτλο «Αν δεν μιλάμε για τα σπουδαία πράγματα»), στρέφει τον μεγεθυντικό φακό του στο άτομο, στην καθημερινότητά του, στη ρουτίνα του και στους καθημερινούς προβληματισμούς ή τις χαρές του αναδεικνύοντας την ομορφιά και τις πίκρες της ουσιαστικής πραγματικότητας.

Πιθανόν οι αναγνώστες που προσδοκούν να συναντήσουν ένα αστυνομικό μυθιστόρημα το οποίο έχει έρευνα και λύση να απογοητευτούν γιατί το μυθιστόρημα δεν είναι αστυνομικό. Θα ανακαλύψουν όμως ένα υπέροχο κείμενο για τις μικρές χαρές και λύπες της ζωής, για τους κύκλους της ζωής και της φύσης, για όλα αυτά τα μικρά και σπουδαία πράγματα που αποτελούν τη ζωή μας και που επιμένουμε να τα θεωρούμε δευτερεύοντα. Αυτό λοιπόν κατορθώνει ο McGregor, να φέρει στο προσκήνιο αυτά που δεν αποτελούν σχεδόν ποτέ υλικό αφήγησης.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Μάριο Μιχαηλίδη

Ο Μάριος Μιχαηλίδης μιλάει στον Στέφανο Ξένο και το Diavasame.gr για το ταξίδι στον λογοτεχνικό χώρο για 30 και πλέον χρόνια.
15.07.2018
Περισσότερα

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο / Ιούνιος 2018

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο. Γράφει η Αφροδίτη Δημοπούλου.
08.07.2018
Περισσότερα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για δωδέκατη συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 9/7 έως και την 30/7.
01.07.2018
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ