Έχουμε διαβάσει 2668 βιβλία

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The confusion of languages

                                                                    Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα
                                                                    από την Αφροδίτη Δημοπούλου

                                                      The confusion of languages - Shiobhan Fallon


Η πρώτη συγγραφική απόπειρα της Siobhan Fallon κυκλοφόρησε το 2011 και ήταν μια συλλογή διηγημάτων με κοινό παρονομαστή τη ζωή των συζύγων στρατιωτικών που απουσιάζουν σε αποστολές. Στο πρώτο της μυθιστόρημα “The Confusion of Languages” (Penguin Random House, 2017) η συγγραφέας εξερευνά αυτή τη φορά τη ζωή γυναικών που ακολούθησαν τους συζύγους τους στον τόπο όπου υπηρετούν.

Η Cassie και ο Dan βρίσκονται αρκετό καιρό στην Ιορδανία, όπου ο Dan υπηρετεί στην Αμερικανική Πρεσβεία και γι’ αυτό το λόγο αναλαμβάνουν το ρόλο του «μέντορα» για ένα νεαρό ζευγάρι που φτάνει από την Αμερική. Η Margaret και ο Crick είναι νιόπαντροι και έχουν ένα μικρό αγοράκι. Ο Crick είναι έμπειρος στρατιωτικός και γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει στην χώρα που τον φιλοξενεί τώρα. Η Margaret όμως δεν έχει παρόμοιες εμπειρίες και χρειάζεται την βοήθεια της Cassie ώστε να μπορέσει να ζήσει σωστά και με ασφάλεια σε μια χώρα εντελώς διαφορετική από την δική της. Η Cassie προσπαθεί να της υποδείξει τον σωστό τρόπο που πρέπει να ντύνεται, να συμπεριφέρεται ή να οδηγεί. Αλλά η Margaret δεν μπορεί να ακολουθήσει τις περισσότερες υποδείξεις. Θεωρώντας ότι η απλή καλοσύνη είναι πάνω από πολιτισμικές και θρησκευτικές διαφορές, προσπαθεί να πλησιάσει τον τόπο και τους ανθρώπους του, ώσπου θα καταλάβει ότι οι καλές προθέσεις δεν είναι πάντα αρκετές για να αλλάξουν τον κόσμο.

Η Fallon πολύ έξυπνα τοποθετεί την ιστορία της μέσα σε μια μοναδική μέρα, σε λίγες μόνο ώρες. Οι δύο γυναίκες εμπλέκονται σε ένα μικρό ατύχημα και η Margaret ζητάει από την Cassie να προσέχει για λίγο τον γιο της ώστε να μπορέσει να πάει στο αστυνομικό τμήμα. Οι ώρες περνούν και η κοπέλα δεν επιστρέφει. Η Cassie βρίσκει το ημερολόγιο της και αρχίζει, στην αρχή διστακτικά και στη συνέχεια με μεγάλη αγωνία, να διαβάζει τις σκέψεις της Margaret από την στιγμή που πάτησε το πόδι της στην Ιορδανία μέχρι εκείνη τη στιγμή, τη στιγμή που οδήγησε στην εξαφάνισή της. Με τους δύο συζύγους να απουσιάζουν σε αποστολή στην Ιταλία οι δύο γυναίκες είχαν έρθει κοντά, αλλά οι διαφορετικές τους απόψεις και προσεγγίσεις σε ουσιώδη ζητήματα προσαρμογής σε μια ξένη χώρα και σε έναν ολότελα διαφορετικό πολιτισμό οδηγούν σε ορισμένες προστριβές που θα συμβάλλουν στην δύσκολη κατάσταση που θα βρεθεί η Margaret.

Μέσα από δύο ξεχωριστές αφηγήσεις, της Cassie στο τώρα και της Margaret μέσα από τις ημερολογιακές της σελίδες παρουσιάζεται η δυσκολία προσαρμογής σε έναν ξένο τόπο, σε μια νέα σχέση (ο γάμος της Margaret και του Crick είναι πρόσφατος και έγινε λόγω του μωρού), σε μια σχέση που περνάει κρίση (η Cassie και ο Dan προσπαθούν ανεπιτυχώς να κάνουν παιδί), σε μια νέα φιλία που δομείται πάνω σε μια βάση εξουσίας (η Cassie προσπαθεί να αναλάβει κατά κάποιο τρόπο το ρόλο της μητέρας, του ελεγκτή της Margaret). Όλα αυτά όμως βαραίνουν τη νεαρή κοπέλα που σκορπά απλόχερα την καλοσύνη της, ακόμα και εκεί που δεν είναι απαραίτητη ή ευπρόσδεκτη. Και η πορεία προς την καταστροφή είναι προδιαγεγραμμένη.

Υπάρχουν στιγμές που νομίζεις ότι η Margaret επίτηδες αρνείται να συμμορφωθεί στους κανόνες. Διαβάζοντας όμως το ημερολόγιό της και μαθαίνοντας την ιστορία της συνειδητοποιείς ότι αυτός είναι ο τρόπος που επιβιώνει, που βλέπει τον κόσμο. Επιλέγει να βλέπει την αθωότητα, την καλοσύνη και αρνείται να σκεφθεί ότι και οι υπόλοιποι δεν έχουν τον ίδιο τρόπο σκέψης. Αν και αυτό θα της κοστίσει, θα καταφέρει παράλληλα να αγγίξει κάποιες ζωές, να ωθήσει κάποιους σε λίγες πράξεις απλής, καθημερινής καλοσύνης.
Undefined error

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο / Ιούλιος-Αύγουστος 2018

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο. Γράφει η Αφροδίτη Δημοπούλου.
16.09.2018
Περισσότερα

Read for Greece

Read for Greece. 362 βιβλία έχουν συγκεντρωθεί για την πρωτοβουλία Read for Greece.
09.09.2018
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Μάριο Μιχαηλίδη

Ο Μάριος Μιχαηλίδης μιλάει στον Στέφανο Ξένο και το Diavasame.gr για το ταξίδι στον λογοτεχνικό χώρο για 30 και πλέον χρόνια.
15.07.2018
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ