Έχουμε διαβάσει 2662 βιβλία

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The book of Joan

                                                                    Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα
                                                                    από την Αφροδίτη Δημοπούλου

                                                                The book of Joan - Lidia Yuknavitch


Τα δυστοπικά μυθιστορήματα γνωρίζουν μια πρωτόγνωρη άνθιση τα τελευταία χρόνια και, εάν αγνοήσουμε την προφανή τάση του ανθρώπου για μίμηση και συμμόρφωση με την μόδα, το γεγονός αυτό θα έπρεπε να μας προβληματίσει αρκετά σχετικά με τις προσδοκίες του ατόμου για το μέλλον (κοντινό ή μακρινό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία). Τι μπορεί λοιπόν να προσφέρει ένα ακόμα δυστοπικό μυθιστόρημα στα όσα έχουν ήδη ειπωθεί και γραφτεί για το ζοφερό μέλλον της ανθρωπότητας; Διαβάζοντας το μυθιστόρημα της Lidia Yuknavitch “The Book of Joan” (Harper, 2017) διαπιστώνει κανείς ότι οι χειρότερες φοβίες δεν έχουν ακόμα διατυπωθεί, τώρα προσπαθούν να αρθρωθούν. Ή και αν έχουν ήδη εκφραστεί κάπου αλλού, πρέπει να ξαναδιατυπωθούν για να γίνουν πιο απειλητικές, άρα πιθανές να συμβούν.

Η ιστορία στο “The Book of Joan” τοποθετείται στο πολύ κοντινό 2049. Η Γη είναι σχεδόν κατεστραμμένη από μια άνευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή, όπου ο ήλιος και η ραδιενέργεια καταστρέφουν όσα περισσότερα μπορούν αφήνοντας τον πλανήτη σχεδόν γυμνό από ανθρώπους, ζωή και ελπίδα. Το ανθρώπινο γένος φαίνεται να έχει εξαφανιστεί με εξαίρεση τους λίγους πλούσιους που κατάφεραν να εξασφαλίσουν μια θέση σε μια πλατφόρμα-δορυφόρο της Γης με το όνομα CIEL. Εκεί, ανάμεσα στα άλλα ανθρώπινα όντα που έχουν απωλέσει τα μαλλιά τους, το φύλο τους, την αναπαραγωγική τους ικανότητα, βρίσκεται η Christine, μια καλλιτέχνης των ιδιόρρυθμων τατουάζ που καλύπτουν σχεδόν ολόκληρο το σώμα των κατοίκων του CIEL. Διοικητής, ή μάλλον δικτάτορας, είναι ο Jean de Man (ακόμα και το επίθετό του είναι ένδειξη της υπεροψίας του) και σε μια προσπάθεια να καταφέρει να κατακτήσει την αναπαραγωγή του ανθρώπινου είδους προβαίνει σε φρικιαστικά πειράματα. Σε μια πράξη αντίστασης, η Christine αποφασίζει να αφηγηθεί την ιστορία της Joan, της κοπέλας που πολέμησε τον Jean de Man , που προσπάθησε να προστατεύσει τον άνθρωπο και τη φύση και γι’ αυτό το λόγο οδηγήθηκε στην πυρά, όπως η συνονόματή της, Ιωάννα της Λοραίνης. Η Christine γνωρίζει καλά ότι αυτή της η πράξη ισοδυναμεί με προδοσία, αλλά δεν έχει πλέον τίποτα να φοβηθεί: είναι ήδη 49 χρονών και όλοι οι κάτοικοι του CIEL οδηγούνται σε ευθανασία στα πεντηκοστά τους γενέθλια. Μέχρι που μαθαίνει ότι η ιστορία της Joan πιθανόν να μην είναι ακριβής, ίσως να κατάφερε να γλιτώσει και να βρίσκεται εκεί, πίσω στον νεκρό πλανήτη, έτοιμη να υπερασπιστεί όσους και όσα αγαπά περισσότερο.

Η αφήγηση της ιστορίας μετακινείται από την πλατφόρμα-δορυφόρο στη Γη, από την Christine στην Joan, από πρωτοπρόσωπη σε τριτοπρόσωπη, αλλά σε όλες της τις εκδοχές είναι δυναμική, σκληρή και αμείλικτη με τον άνθρωπο και τις επιλογές του, τις αποφάσεις του που οδηγούν στην καταστροφή. Η γλώσσα είναι ταυτόχρονα λυρική και κοφτερή σα λεπίδι, ώστε να μπορέσει να δείξει ταυτόχρονα την ομορφιά και την ασχήμια της ανθρώπινης ύπαρξης. Και ας μη γελιόμαστε το μυθιστόρημα δεν είναι απλά ένα ακόμα φεμινιστικό μυθιστόρημα που ακολουθεί τα χνάρια του The Handmaid’s Tale της Atwood –αν και πρέπει να ομολογήσουμε ότι η συγγραφέας γνωρίζει καλά τον τρόπο να εξερευνά το (γυναικείο) σώμα, τις δυνατότητες του, τα δικαιώματά του και τις επιθυμίες του. Είναι κατά κύριο λόγο ένα φιλοσοφικό και άκρως πολιτικό μυθιστόρημα για την αδυναμία του ατόμου και της κοινωνίας να διακρίνει την κομβική στιγμή που μετατρέπεται σε μια απλή μάζα έτοιμη και πρόθυμη να χειραγωγηθεί. Η συγγραφέας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε όσους άφοβα εναποθέτουν την μοίρα τους στα χέρια λαμπερών, αλλά άκρως επικίνδυνων δημαγωγών. Και τους φέρνει παράλληλα προ των ευθυνών τους. Επειδή σε κάθε κοινωνία όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης.

Είτε ως μια δυστοπική περιπέτεια, είτε ως οικολογική τραγωδία, είτε ως πολιτική αλληγορία για τη σημερινή κοινωνία και την τρομακτική κατεύθυνση που έχει πάρει, το “The Book of Joan” είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί και να ξαναδιαβαστεί ώστε να λειτουργήσει σαν μια προειδοποίηση για το τι μπορεί να συμβεί. Και εάν κάποιος αμφιβάλει για το αν μπορεί να συμβεί…ας ρίξει μια ματιά γύρω του: ήδη συμβαίνει.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο / Ιούλιος-Αύγουστος 2018

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο. Γράφει η Αφροδίτη Δημοπούλου.
16.09.2018
Περισσότερα

Read for Greece

Read for Greece. 362 βιβλία έχουν συγκεντρωθεί για την πρωτοβουλία Read for Greece.
09.09.2018
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Μάριο Μιχαηλίδη

Ο Μάριος Μιχαηλίδης μιλάει στον Στέφανο Ξένο και το Diavasame.gr για το ταξίδι στον λογοτεχνικό χώρο για 30 και πλέον χρόνια.
15.07.2018
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ