Έχουμε διαβάσει 2554 βιβλία

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Midnight Watch

                                                                             Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα
                                                                             από την Αφροδίτη Δημοπούλου

                                                                                    The Midnight Watch


Ακόμα ένα βιβλίο για τον Τιτανικό; Υπάρχει κάτι που δεν έχει γραφτεί, ειπωθεί ή παρουσιαστεί για το ναυάγιο που εκατό και πλέον χρόνια εξακολουθεί να προκαλεί το ενδιαφέρον του κόσμου; Φοβόμουν έντονα ότι το μυθιστόρημα του Αυστραλού David Dyer θα προσέφερε πράγματα ήδη γνωστά. Έκανα λάθος. Θα έπρεπε ήδη από τον τίτλο να έχω υποψιαστεί ότι ο συγγραφέας έχει κάτι νέο να πει. Το μυθιστόρημα The Midnight Watch: A Novel of the Titanic and the Californian (Penguin Random House Australia, 2016) δεν είναι μόνο η ιστορία του Τιτανικού, είναι και η ιστορία ενός άλλου πλοίου, μια ιστορία που πολλοί πιθανόν να μην γνωρίζουν.

Το SS Californian, που ανήκε στην ίδια πλοιοκτήτρια εταιρεία με τον Τιτανικό, έπλεε στην ίδια περιοχή με το άτυχο πλοίο. Το μοιραίο βράδυ ο καπετάνιος Stanley Lord παραδίδει τη νυχτερινή βάρδια στον δεύτερο αξιωματικό Herbert Stone τονίζοντάς του ότι θα έχει μια ήσυχη βάρδια αφού το πλοίο είναι σταματημένο για να αποφύγει τους πάγους, αλλά να έχει το νου του στα φώτα του πλοίου που φαίνεται στο βάθος του ορίζοντα. Γύρω στις δύο τα ξημερώματα ο Stone βλέπει να εκτοξεύονται λευκές ρουκέτες και ενημερώνει τον καπετάνιο του, ο οποίος του λέει να προσπαθήσει να επικοινωνήσει με Μορς με το πλοίο. Η επικοινωνία δεν είναι εφικτή και μετά από λίγο τα φώτα του πλοίου εξαφανίζονται. Ο καπετάνιος δεν ανέβηκε ποτέ στη γέφυρα για να εξακριβώσει τι ακριβώς μπορεί να συμβαίνει. Το επόμενο πρωί μαθαίνουν ότι ο Τιτανικός βυθίστηκε.

Στη Βοστώνη ο δημοσιογράφος John Steadman έχει το παρατσούκλι «the body man», δηλαδή ο «άνθρωπος των πτωμάτων», καθώς πηγαίνει όπου υπάρχουν ατυχήματα και νεκροί για να μπορέσει να δικαιώσει αυτούς που χάθηκαν άδικα. Στα νέα του ναυαγίου αντιλαμβάνεται ότι θα υπάρξουν πολλές ιστορίες να διηγηθεί. Όταν το Californian φτάνει στο λιμάνι της Βοστώνης είναι προετοιμασμένος να αντικρίσει ένα πλοίο γεμάτο νεκρούς. Αντίθετα, βρίσκει ένα πλοίο που δεν έχει περισυλλέξει κανένα νεκρό. Η ενημέρωση από τον καπετάνιο τον μπερδεύει ακόμα περισσότερο: δεν ήταν το πλοίο κοντά στο ναυάγιο; Πώς και δεν μπόρεσαν να βρουν κανένα πτώμα στη θάλασσα. Η σύγχυση του μεγαλώνει όταν ανακαλύπτει ότι κάποιοι είδαν το σήμα κινδύνου του Τιτανικού και ότι ο καπετάνιος, αν και ενημερώθηκε, δεν έκανε τίποτα. Από τη Βοστώνη στην Ουάσινγκτον και από κει στο Λονδίνο, ο δημοσιογράφος ακολουθεί τους αξιωματικούς του πλοίου στις επίσημες ανακρίσεις σε μια προσπάθεια να καταλάβει για ποιο λόγο αγνοήθηκαν οι εκκλήσεις βοήθειας του Τιτανικού.

Ο συγγραφέας έχει κάνει λεπτομερή έρευνα, ακόμα και στα πρακτικά των ανακρίσεων, για να συλλέξει το υλικό που παρουσιάζει. Όπως και το alter ego του, ο μυθιστορηματικός δημοσιογράφος (πρόκειται για ένα από τα λίγα μη ιστορικά πρόσωπα της ιστορίας) θέλει να δώσει μια απάντηση σε αυτό το γιατί. Γιατί δεν έτρεξαν να βοηθήσουν; Για να καταφέρει να φτάσει στην απάντηση προσπαθεί να μπει στον ψυχισμό αυτών των αντρών, του πληρώματος του Californian, του ασυρματιστή, του Stone ακόμα και του πλοιάρχου Lord, που επιμένει στη στάση του από την αρχή μέχρι το τέλος, επιμένει να λέει ότι δεν έκανε κανένα λάθος.

Το μυθιστόρημα χωρίζεται σε τρία μέρη, με το τελευταίο μέρος να είναι το πιο δυνατό, καθώς πρόκειται για το κείμενο το οποίο αποφασίζει να δημοσιεύσει ο Steadman, ο οποίος επιλέγει να εστιάσει στην προσπάθεια μιας ενδεκαμελούς οικογένειας να σωθεί την ώρα που το Californian κοιτάζει τις λευκές ρουκέτες και αγνοεί τι ακριβώς γίνεται. Ο Dyer έχει ταλέντο στη δημιουργία ζωντανών εικόνων που κατορθώνουν να μεγεθύνουν το «γιατί» μέσα στην ψυχή του αναγνώστη. Στην πρώτη του λογοτεχνική απόπειρα ο αυστραλός συγγραφέας καταφέρνει να αναδείξει μια άγνωστη πτυχή του δράματος του Τιτανικού μέσα από ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, μέσα από μια ενδιαφέρουσα διαδρομή αναζήτησης της αλήθειας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο / Μάρτιος 2018

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο. Γράφει η Αφροδίτη Δημοπούλου.
15.04.2018
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ελένη Στελλάτου

Νέα, ανήσυχη, φιλομαθής, ταλαντούχα, χαμηλών τόνων, ευγενική παρουσία. Η Ελένη Στελλάτου παραδίδει στο αναγνωστικό κοινό την πρώτη της συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Το κόκκινο και το άσπρο» (εκδόσεις Πόλις) και συζητά εφ’ όλης της ύλης με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
15.04.2018
Περισσότερα

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο / Φεβρουάριος 2018

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο. Γράφει η Αφροδίτη Δημοπούλου.
04.03.2018
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ