Έχουμε διαβάσει 2554 βιβλία

Βιβλία που ξεχωρίσαμε το 2016

Η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr γράφει για τα βιβλία που ξεχώρισε το 2016. Διαβάσαμε, ξεχωρίσαμε και σας προτείνουμε 8 βιβλία, με κριτήριο την αρτιότητα των κειμένων, αλλά και την αναγνωστική απόλαυση που προσφέρουν. Τα βιβλία είναι τοποθετημένα κατά αλφαβητική σειρά, ενώ υπάρχει συνοδευτικό κείμενο ως μια μικρή επεξήγηση για την επιλογή.
  • Confiteor - Jaume Cabre / Πόλις (μετάφραση: Ευρυβιάδης Σοφός)
Ο Καμπρέ συγγράφει ένα βιβλίο σαν να διευθύνει συμφωνική ορχήστρα. Ξέρει πότε θα μπουν τα κόρνα, το όμποε, τα βιολιά, πότε θα σχολιάσει το πιάνο ή η βιόλα. Οι τονικότητες είναι καλά μελετημένες, οι υφέσεις εμφανίζονται με τρόπο λειτουργικό, ενώ το κρεσέντο, όπου υπάρχει, δεν προκαλεί οξύτονες παρεμβολές. Η φωνή του Τζόις, του Έκο, αλλά και κάμποσων άλλων θαυμαστών συγγραφέων ηχούν ηλεκτρισμένες κάτω από κάθε έννοια. Ο τρόπος που συναρμόζει τις παραγράφους, αν και μιλούν για διαφορετικά πράγματα, είναι θαυμαστός.
  • Απουσία - Richard Flanagan / Ψυχογιός (μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας)
Μυθιστόρημα εποχής, μέσα από την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά του και αντικατοπτρίζοντας τις τότε αντιλήψεις μεταφέρει τους αναγνώστες στην περίοδο της αποικιοκρατίας στη Γη του Βαν Ντίμεν, αλλά και στο Λονδίνο των μέσων του 19ου αι., ξεδιπλώνοντας μια συγκινητική όσο και καθηλωτική ιστορία, όπου το αρχέγονο συγκρούεται με το «πολιτισμένο». Άνθρωποι μπορούν να λέγονται μόνο όσοι είναι «πολιτισμένοι»; Και αυτοί δεν μπορούν κάτω από αντίξοες συνθήκες να στραφούν σε πρωτόγονες συμπεριφορές; Τελικά τι μας κάνει ανθρώπους;
  • Λίγη ζωή - Hanya Yanagihara / Μεταίχμιο (μετάφραση: Μαρία Ξυλούρη)
Η Hanya Yanagihara θέτει στο μικροσκόπιο την ψυχή των ηρώων της με εργαλείο το συναίσθημα, από το πιο υψηλό και φωτεινό έως το πιο ποταπό και αβυσσώδες. Ένα εξοντωτικό στην ψυχολογική του ένταση ανθρώπινο δράμα που σε κάνει να κλαις απαρηγόρητα λες και τα ζεις όλα μαζί με τους ήρωες.
  • Ο ταξιδιώτης του αιώνα - Andres Neuman / Opera (μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης)
Μια περιήγηση στις φιλοσοφικές και καλλιτεχνικές ιδέες και κινήματα που διασταυρώθηκαν στην Ευρώπη τον 18ο και στις αρχές του 19ου αιώνα, μέσα από μια ερωτική ιστορία κατά βάση «κλασική», αλλά ταυτόχρονα και αντισυμβατική και εξαιρετικά σύγχρονη, δοσμένη με απαράμιλλο ύφος, ένας ύμνος στη λογοτεχνία, στις γλώσσες και στη μετάφραση.
  • Στο αυτί της αλεπούς - Ευγενία Φακίνου / Καστανιώτης
Στο μυθιστόρημα αυτό πρωταγωνιστούν τρεις γυναίκες σε ένα ιστορικό πλαίσιο 100 ετών, από το 1900 έως τις μέρες μας. Όλα τα σημαντικά ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα του 20ού αιώνα, όπως η Κατοχή, ο Εμφύλιος, η χούντα, το δουλεμπόριο των σφουγγαράδων, η παιδική εργασία, αποτελούν το σκηνικό δράσης των τριών αυτών γυναικών. Η λεπτομερής περιγραφή και οι ζωντανές εικόνες χαράσσουν στη μνήμη του αναγνώστη κάθε ιστορική και ηθική δοκιμασία.
  • Τα τρία στίγματα του Πάλμερ Έλντριτς - Philip K. Dick / Κέδρος (μετάφραση: Δημήτρης Αρβανίτης)
Τα Τρία Στίγματα του Πάλμερ Έλντριτς είναι ένα από τα καλύτερα και πιο σύνθετα έργα του Φίλιπ Ντικ. Μυθιστόρημα δυστοπικό, μεταφυσικό και συνάμα προφητικό, μεταφέρει τον αναγνώστη από τα πιο άμεσα και γήινα ζητήματα σε εκείνα του εξώτερου διαστήματος και του εσώτερου σύμπαντος, στα μυστήρια του κόσμου και της ύπαρξης.
  • Το βιβλίο των Μπάλτιμορ - Joel Dicker / Πατάκης (μετάφραση: Γιάννης Στρίγκος)
Ο Joel Dicker δημιουργεί μια οικογενειακή σάγκα, γεμάτη συναισθηματισμό, ρεαλισμό, ευαισθησία, με αφήγηση που αγκιστρώνει τον αναγνώστη και χαρακτήρες που είναι καθ’ όλα πειστικοί. Ένα μυθιστόρημα που αναδεικνύει την αυθεντικότητα της ύπαρξης, με όσα καλά και κακά μπορούν καταλογιστούν.
  • Τρόποι να γυρίζεις σπίτι - Alejandro Zambra / Ίκαρος (μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης)
Μέσα από σύντομα κεφάλαια ο αφηγητής συγγραφέας δημιουργεί ένα μονοπάτι που τον γυρίζει πίσω, στο παρελθόν και στην ιστορία της χώρας του. Κάθε κεφάλαιο και ένα νέο στοιχείο, ένα νέο σχόλιο για τα όσα θυμάται ή όσα θέλει να μάθει αν συνέβησαν. Κάθε σκέψη ένα βήμα πιο κοντά στη μνήμη, την προσωπική ή του τόπου, ενός τόπου στοιχειωμένου από μια δικτατορία. Κάθε βήμα ένας τρόπος να γυρίζεις σπίτι, στην αφετηρία, στην αρχή του καθενός μας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο / Μάρτιος 2018

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο. Γράφει η Αφροδίτη Δημοπούλου.
15.04.2018
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ελένη Στελλάτου

Νέα, ανήσυχη, φιλομαθής, ταλαντούχα, χαμηλών τόνων, ευγενική παρουσία. Η Ελένη Στελλάτου παραδίδει στο αναγνωστικό κοινό την πρώτη της συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Το κόκκινο και το άσπρο» (εκδόσεις Πόλις) και συζητά εφ’ όλης της ύλης με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
15.04.2018
Περισσότερα

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο / Φεβρουάριος 2018

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο. Γράφει η Αφροδίτη Δημοπούλου.
04.03.2018
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ