Έχουμε διαβάσει 2644 βιβλία

ΚΡΙΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟΥ / BIRDY ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΠΟΥΛΙ

 Κριτική από τον θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

Όλοι ονειρευτήκαμε στην εφηβεία μας ή στα δύσκολα σχολικά και φοιτητικά – ίσως – χρόνια, με τις άπειρες εξετάσεις, δοκιμασίες, τεστ και τα άγχη των διαπροσωπικών σχέσεων με τους Άλλους (που είναι πάντα Η Κόλαση) ότι βγάζουμε φτερά και πετάμε πάνω από βουνά και τις πόλεις των ανθρώπων, μακριά από κακίες, μίση, αντιπαλότητες, έχθρες, ανταγωνισμούς, αποτυχίες, φθόνο και άλλα χαμερπή συναισθήματα που αξίζουν μόνο σε κτήνη ή σε μικροπρεπείς υπάρξεις. Στο συλλογικό ασυνείδητο τα πουλιά είναι η έκφραση της απόλυτης ελευθερίας, επειδή μπορούν να πετάξουν στον αχανή ουρανό πάνω από σύνορα και όρια κάθε είδους. Στην πραγματικότητα βεβαίως δεν είναι καθόλου έτσι, αφού τα πτηνά ετεροκαθορίζονται σαφώς από τους άδηλους νόμους του σμήνους και της κοινότητας στην οποία ανήκουν αξεδιάλυτα. Ο άνθρωπος όμως είναι ένα ατελές, προσωρινό ον, που δεν ορρωδεί προ ουδενός προβάλλοντας τα άγχη και τις ανεπάρκειές του σε άλλα είδη και προσωποποιώντας σχεδόν τα πάντα. Στις ακραίες ψυχοπαθητικές καταστάσεις των παρανοϊκών ψυχώσεων (μετά οραμάτων ή μη), το πάσχον ανθρώπινο ον υποδύεται, ενδύεται και μιμείται συμπεριφορές τοτεμικών ζωντανών, προκειμένου να αποκτήσει ιδιότητες που του στερούν οι αντικειμενικές συνθήκες.

Στο πολυβραβευμένο μυθιστόρημα του Ουίλιαμ Γουόρτον, δύο κακοποιημένα, καταπιεσμένα νεαρά αρσενικά βρίσκουν το καθένα τον δικό του δρόμο για να αντιδράσουν στην αφόρητη εξωτερική πίεση: ο ένας με την μονομανή, ψυχαναγκαστική σωματική άσκηση και την ένταξη σε ένα αυστηρό πλαίσιο στρατιωτικής πειθαρχίας κι ο άλλος μέσα από μια ψυχοπαθολογική ταύτιση με το είδος των πτηνών, μέχρις εξαφανίσεως – σχεδόν – κάθε ανθρώπινου στοιχείου που θα μπορούσε να τον εντάξει στην κατηγορία των «ομαλών», των «φυσιολογικών» συνανθρώπων μας, που είναι μεν – λίγο ή πολύ – λειτουργικοί στο άμεσο περιβάλλον τους, κρύβουν όμως μέσα τους αβυσσαλέο μίσος και κακία για το ανθρώπινο είδος, και όχι μόνο…

Ο Πέτρος Νάκος είναι ένας έμπειρος θεατράνθρωπος, που έδωσε ρέστα σε αυτή του τη σκηνοθεσία (και δραματουργική επεξεργασία του ψυχογραφικού κειμένου), τοποθετώντας τη δράση σε δύο σαφή σκηνικά επίπεδα, όπου δύο ζεύγη ηθοποιών γεφυρώνουν τα χωροχρονικά χάσματα της θεατρικής αφήγησης, εικονοποιώντας στο έπακρο τη δράση. Αυτή η αριστοτεχνική εικονογράφηση βρήκε και στο ακουστικό μέρος μία επαρκή μουσική συμπλήρωση με μοτίβα και ήχους της εποχής που εκτυλίσσεται αυτό το ψυχόδραμα. Κάθε ζόφος αποφεύχθηκε κι εξομαλύνθηκε από την αισθητική των κόμικς. Έξοχοι όλοι οι ηθοποιοί έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, με τεχνική υπερ-επάρκεια, απόλυτο έλεγχο των εκφραστικών τους μέσων και πειθαρχία στο απολύτως εναρμονισμένο από τον σκηνοθέτη σύνολο.

Θα επικροτήσω βεβαίως την «όψιν» της παράστασης. Σκηνικά και κοστούμια συνέβαλαν τα μάλα στη μπρεχτική υπονόμευση της θεατρικής ψευδαίσθησης. Έξοχη κι απολύτως ρεαλιστική (χωρίς να γίνεται ποτέ καθημερινή και τετριμμένη) η μετάφραση που φιλοτέχνησε ο έμπειρος και καταξιωμένος στην τέχνη του Λόγου Ερρίκος Μπελιές.

Μακιγιάζ και φωτισμοί έδεναν αρμονικά σε μια υψηλών αισθητικών προδιαγραφών θεατρική παραγωγή.

Ανατριχιαστικά σπαρακτικό το βίντεο της παράστασης.

Το θέατρο Alterapars, που έστησε με πολύ κόπο και κέφι η Μίνα Χειμώνα, γίνεται με τα χρόνια πόλος έλξης ενός (και) νεανικού φοιτητικού κοινού που αναζητεί στην Αθήνα τους καινούργιους ναούς της τέχνης του Διονύσου.

Δεν θα παραλείψω κανέναν από τους συντελεστές της παράστασης:

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές

Σκηνοθεσία: Πέτρος Νάκος

Σκηνικά: AlteraPars

Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης

Κοστούμια: Δέσποινα Χειμώνα

Μουσική/Σύνθεση Ήχων: Νίκος Τσέκος

Επιμέλεια Μουσικής: Πέτρος Νάκος

Βίντεο: Νίκος Τσέκος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Σταυρούλα Μάκρα

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Λοχίας Αλ: Πέτρος Νάκος

Νεαρός Αλ: Ορέστης Τρίκας

Μπέρντυ: Γεράσιμος Πετικάρης

Νεαρός Μπέρντυ: Παναγιώτης Ασημακόπουλος

Ψυχίατρος Βάϊς: Γιώργος Σουξές

Ρενάλντι: Σίμος Κυπαρισσόπουλος

Info: Altera Pars, Μεγ. Αλεξάνδρου 123, Κεραμεικός (Στάση Λαΐς, Στάση metro Κεραμεικός)

Πληροφορίες/κρατήσεις θέσεων: 210-3410011, fax210-3410950 Email [email protected] www.alterapars.gr Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 21:30 Τιμή εισιτηρίου: 18€, φοιτητικό: 10€

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Μάριο Μιχαηλίδη

Ο Μάριος Μιχαηλίδης μιλάει στον Στέφανο Ξένο και το Diavasame.gr για το ταξίδι στον λογοτεχνικό χώρο για 30 και πλέον χρόνια.
15.07.2018
Περισσότερα

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο / Ιούνιος 2018

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο. Γράφει η Αφροδίτη Δημοπούλου.
08.07.2018
Περισσότερα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για δωδέκατη συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 9/7 έως και την 30/7.
01.07.2018
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ