Έχουμε διαβάσει 1651 βιβλία

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Από τη συζήτηση με θέμα «Μετανάστευση και Οικονομική κρίση» που οργάνωσαν οι Εκδόσεις Κριτική και το ΕΛΙΑΜΕΠ στο καφέ του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ.

Αφορμή για την εκδήλωση αποτέλεσε η έκδοση δύο βιβλίων της Κριτικής: Η Μετανάστευση στην Ενωμένη Ευρώπη (Άννα Τριανταφυλλίδου-Ρουμπίνη Γρώπα, επιμέλεια) και Η Μετανάστευση στην Ελλάδα του 21ου αιώνα ( Άννα Τριανταφυλλίδου - Θάνος Μαρούκης, επιμέλεια) Ομιλητές ήταν οι: Λένα Διβάνη, Αν. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας Αντιγόνη Λυμπεράκη, Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου Θάνος Μαρούκης, Ερευνητής Β’ ΕΛΙΑΜΕΠ Άννα Τριανταφυλλίδου, Ερευνήτρια Α’ ΕΛΙΑΜΕΠ

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος με αφορμή το ζήτημα της κατασκευής τείχους στον Έβρο ανέφερε το παράδειγμα της Ισπανίας και της Ιταλίας όπου υπάρχει αντίστοιχη εμπειρία με αποτέλεσμα να ελεγχθεί η ροή των μεταναστών, σε συνδυασμό όμως και με άλλες πολιτικές, όπως συμφωνίες επανεισδοχής με οικονομικά ανταλλάγματα. Τόνισε επίσης, ότι μείζονα σημασία έχει ο τρόπος με τον οποίο θα ενταχθούν οι μετανάστες στο κοινωνικό σύνολο. Σήμερα, κατέληξε, η πολιτική που ακολουθείται οδηγεί στην περαιτέρω περιθωριοποίηση των μεταναστών, φέρνοντας ως παράδειγμα την ανυπαρξία νόμιμου λατρευτικού χώρου για τους μουσουλμάνους.

Η Λένα Διβάνη ανέφερε ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βρέθηκε μπροστά σε μία ανατροπή: ενώ παραδοσιακά ήταν εκείνη που έστελνε μετανάστες σε άλλες χώρες, ξαφνικά από το 1990 ήταν εκείνη που δεχόταν μετανάστες. Αυτό φάνηκε αδύναμη να το διαχειριστεί και με το πρώτο κύμα των μεταναστών που ήταν οι Αλβανοί δημιουργήθηκε ένα κλίμα φόβου, το οποίο, όπως υπογράμμισε, ενισχύθηκε και από τα media που «κατασκεύαζαν» συγκρούσεις. Σήμερα η κορύφωση του προβλήματος βρίσκεται στον Άγ. Παντελεήμονα. Κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει ως λαός να πάψουμε να λέμε ότι πάντα φταίνε οι άλλοι και να επικεντρωθούμε σε πολιτικές αποτελεσματικές και όχι να στέκουμε αμήχανοι μπροστά στο φαινόμενο.

Η Άννα Τριανταφυλλίδου παρέθεσε ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την παρουσία μεταναστών από διάφορες χώρες προέλευσης και την ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία. Από αυτά προκύπτει ότι οι Αλβανοί είναι εκείνοι που σε μεγάλο ποσοστό διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας και έχουν πετύχει σημαντική κοινωνικο-οικονομική ενσωμάτωση. Στη συνέχεια ανέφερε ότι το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των μεταναστών κατά το διάστημα 2009-- 2010 φαίνεται ότι έχει αυξηθεί πολύ σε σχέση με τα μέσα του 2008, ενώ η πλήρης απασχόληση έχει μειωθεί. Αυτό οφείλεται στην κάμψη που παρατηρήθηκε στον κατασκευαστικό κλάδο από τις αρχές του 2009 ταυτόχρονα με την παγκόσμια οικονομική ύφεση. Η μείωση της πλήρους απασχόλησης των μεταναστών φαίνεται ότι συνδέεται με την τρέχουσα εσωτερική ελληνική κρίση. Η ερευνήτρια κατέληξε λέγοντας ότι από τις αρχές του 2010 και εξής έχει καταγραφεί μία τάση των μεταναστών να εγκαταλείπουν την Ελλάδα. Αυτό είναι σημαντικό καθώς είναι η πρώτη φορά τα τελευταία είκοσι χρόνια που ο αριθμός των μεταναστών στην Ελλάδα παρουσιάζει μικρή κάμψη.

Η Αντιγόνη Λυμπεράκη επεσήμανε ότι αυτό το διάστημα στην Ελλάδα παρατηρείται μια σημαντική επιδείνωση της δημόσιας εικόνας των μεταναστών. Ποτέ δεν ήταν «θετική» αλλά η σημερινή εικόνα είναι το προϊόν δύο «αμαρτιών» (και οι δύο αποκλειστικά δικές μας, και όχι των μεταναστών): Η πρώτη είναι ότι επίσημα χείλη (πολιτικοί) ενοχοποιούν τους μετανάστες για υπαρκτά προβλήματα που όμως είναι εντελώς άσχετα με τη μετανάστευση. Τα δύο πρόχειρα παραδείγματα είναι το χρέος των νοσοκομείων (που οφείλεται σε κάκιστη διαχείριση και διαπλοκή με φαρμακοβιομηχανίες και προμηθευτές) και η ανασφάλιστη εργασία. Η δεύτερη αμαρτία είναι ότι ποτέ ως τώρα δεν αναγνωρίσαμε τη θετική τους συνεισφορά κατά την περίοδο του λεγόμενου ελληνικού οικονομικού θαύματος. Συνέχισε λέγοντας ότι η μετανάστευση ήταν ένα δώρο για την οικονομία μας, που δεν το επιδιώξαμε, αλλά ήρθε και λειτούργησε και κατέληξε ότι έχουμε πολλά να κάνουμε για την κοινωνική τους ένταξη, που δεν τα κάναμε πριν την κρίση αλλά δεν μπορούμε να τα αναβάλλουμε άλλο.

Ο Θάνος Μαρούκης ανέφερε ότι μία πολιτική για το ζήτημα της μετανάστευσης μονοσήμαντα αστυνομική και κατασταλτική (φράκτες, απελάσεις, επανεισδοχές) είτε διμερής είναι αυτή (Ελλάδα-Τουρκία) είτε ευρωπαϊκή (βλέπε FRONTEX) από μόνη της δεν θα προσφέρει τίποτα στο πρόβλημα της αναδυόμενης φτώχειας και εξαθλίωσης στην Αθήνα και την Πάτρα και σιγά-σιγά και αλλού. Για πολλούς λόγους. Ένας από τους σημαντικότερους είναι ότι τα δίκτυα διακίνησης έχουν εισχωρήσει στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό των σημαντικότερων χωρών τράνσιτ (π.χ. Τουρκία και Ιράν). Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα της ελευθερίας της θρησκευτικής έκφρασης των μουσουλμάνων μεταναστών που δεν πρέπει να διώκεται και να περιθωριοποιείται, αλλά το αντίθετο, θα πρέπει να διευκολύνεται. Και κατέληξε ότι αυτή την στιγμή πάμε να προλάβουμε την γενίκευση της μικροεγκληματικότητας και την κανονική εγκληματικότητα, και δευτερευόντως την ενσωμάτωση.

Τη συζήτηση παρακολούθησε και η υφυπουργός Εργασίας Άννα Νταλάρα, η οποία παρενέβη σε ορισμένα σημεία αναφορικά με τις πολιτικές που ακολουθούνται σήμερα. Ακολουθούσε ζωηρή συζήτηση με συμμετοχή μεγάλου κοινού και ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών από τους παρευρισκόμενους.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Kristina Ohlsson

Η Kristina Ohlsson μιλάει στον Στέφανο Ξένο και το Diavasame.gr για τον τρόπο γραφής και το αστυνομικό μυθιστόρημα γενικότερα.
30.10.2014
Περισσότερα

Comic Corner / Attack on Titan: Part 1

Η Λαμπρινή Καραθανάση παρουσιάζει κάθε μήνα ένα Box Set Comic, που κυκλοφορούν σε DVD, στη στήλη της Comic Corner.

Attack on Titan: Part 1
28.10.2014
Περισσότερα

Βόλτα στα Βιβλιοπωλεία / Επί Λέξει

Βόλτα στα Βιβλιοπωλεία: η Μαρία Παπαγεωργίου μιλάει στον Διονύση Μαρίνο και το Diavasame.gr για το βιβλιοπωλείο Επί Λέξει.
15.10.2014
Περισσότερα

Νέες κυκλοφορίες

ΓΙΑ ΔΥΟ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ΓΙΑ ΔΥΟ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ Ξένη Λογοτεχνία Rachel Joyce ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ ΓΙΑΤΙ; ΓΙΑΤΙ; Ξένη Λογοτεχνία Lev-Nikolaevic Tolstoj ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΓΚΛΗΜΑ Ξένη Λογοτεχνία Ferdinand von Schirach ΝΕΦΕΛΗ Η ΕΛΛΑΣ ΕΑΛΩ ΚΑΙ ΟΥΤΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΣ Η ΕΛΛΑΣ ΕΑΛΩ ΚΑΙ ΟΥΤΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΣ Ποίηση Ελένη Μανιωράκη-Ζωιδάκη ΒΕΡΕΤΤΑΣ Η ΕΥΗ ΟΛΟ ΧΟΡΕΥΕΙ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΕΙ Η ΕΥΗ ΟΛΟ ΧΟΡΕΥΕΙ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΕΙ Παιδικό/Εφηβικό Birgitta Sif ΙΚΑΡΟΣ Η ΤΡΙΧΑ Η ΤΡΙΧΑ Ποίηση Διονύσιος Σολωμός ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΪΚΕΝ ΚΑΪΚΕΝ Ξένη Λογοτεχνία Jean-Christophe Grange ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΜΙΑ ΖΩΗ, ΕΝΑ ΦΙΛΙ ΜΙΑ ΖΩΗ, ΕΝΑ ΦΙΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Θάνος Κονδύλης ΨΥΧΟΓΙΟΣ Ο ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΜΗ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ Ο ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΜΗ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ Διάφορα Colin Crouch ΕΚΚΡΕΜΕΣ ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΗΣ ΕΝΟΧΗΣ ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΗΣ ΕΝΟΧΗΣ Ξένη Λογοτεχνία Michael Connelly BELL ΠΑΡ' ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΑΡ' ΟΛΑ ΑΥΤΑ Ελληνική Λογοτεχνία Νίκος Δήμου ΠΑΤΑΚΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ Ελληνική Λογοτεχνία Νίνα Κουλετάκη ΟΣΕΛΟΤΟΣ ΠΡΟΒΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΠΡΟΒΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Διονύσης Χαριτόπουλος ΤΟΠΟΣ ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΑΛΟΓΟ ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΑΛΟΓΟ ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ Ξένη Λογοτεχνία Melanie Wallace ΠΟΛΙΣ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ Παιδικό/Εφηβικό Κυριάκος Χαρίτος ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΦΡΑΝΚΕΝΣΤΑΪΝ ΦΡΑΝΚΕΝΣΤΑΪΝ Ξένη Λογοτεχνία Mary Shelley ΜΙΝΩΑΣ

Κριτικές αναγνωστών