Έχουμε διαβάσει 2632 βιβλία

ΓΚΑΜΠΟ

05.11.2016
email
ΓΚΑΜΠΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΙΚΑΡΟΣ
Συγγραφέας
Oscar Pantoja
Μετάφραση
Κλαίτη Σωτηριάδου
Κατηγορία
ISBN
978-960-572-079-7
Σελίδες
180
Σχέδιο: Miguel Bustos, Felipe Camargo, Tatiana Cordoba

Ένα βιογραφικό graphic novel, για τη ζωή του πολύ σημαντικού συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, από τις εκδόσεις Ίκαρος. Ένα ταξίδι στις αναμνήσεις και πιο αξιοπρόσεκτες στιγμές στη ζωή του μεγάλου συγγραφέα από τη γέννησή του το 1927 έως την απονομή του Νόμπελ το 1982.

Το «Γκάμπο» σε μια πορεία που θυμίζει περισσότερο τηλεοπτική σειρά παρά graphic novel, όσο αφορά την αφήγηση, καταπιάνεται με τις πιο σημαντικές στιγμές στη ζωή του συγγραφέα αλλά και τις επιρροές που τον διαμόρφωσαν.

Με αναδρομή στα παιδικά του χρόνια, στη διάρκεια του εμφυλίου στην Κολομβία, τον βλέπουμε να μεγαλώνει με τις τρομακτικές ιστορίες της γιαγιάς του και τον συνταγματάρχη παππού του σε ένα χωριό, το οποίο αργότερα θα αποτελέσει και πρότυπο για τις ιστορίες του. Οι αναμνήσεις του είναι τόσο ζωντανές, που ο αναγνώστης νιώθει τη διαρκή παρουσία τους στη ζωή του.

Ξεδιπλώνονται τα χρόνια του ως φοιτητή και η είσοδός του στον χώρο της λογοτεχνίας. Φυσικός ποιητής, δημοσιογράφος, συγγραφέας, σε όλη του τη ζωή προσπάθησε να εξιστορήσει τις βαθιές του αναζητήσεις αλλά και ό,τι βασανίζει και εμπνέει τον άνθρωπο.

Σκιαγραφείται επίσης η πορεία που είχε με αρκετές δυσκολίες, από πολιτικές διώξεις έως και τις δικές του αμφιβολίες σχετικά με το αν μπορεί να συνεχίσει να γράφει, σε μια εποχή που οι κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές κυριαρχούσαν στο προσκήνιο, την επανάσταση στην Κούβα και το ταξίδι του Μάρκες στην Ευρώπη.

Παρακολουθούμε τον Γκάμπο καθώς παντρεύεται και αποκτά δυο παιδιά, τη ζωή του με την οικογένειά του και φυσικά όλα δένουν γύρω από τη συγγραφή του «Εκατό χρόνια μοναξιά», μια διαδικασία με διάρκεια πάνω από 20 χρόνια. Για να επιτύχει την ολοκλήρωσή της ο Μάρκες απομονώθηκε για 18 μήνες για να δουλέψει σκληρά.

Πολύ σημαντικό ρόλο στην καταξίωσή του έπαιξαν και τα άτομα που τον στήριξαν οικονομικά στις περιόδους που έγραφε, όπως η γυναίκα του, και η αμέριστη πίστη και συμπαράσταση από οικογένεια και φίλους. Η καταξίωσή του με το βραβείο Νόμπελ το 1982, αναδεικνύει τη σημαντικότατη πορεία του μέσα στον χώρο της λογοτεχνίας.

Το σχέδιο είναι αρκετά απλό, με ήπια χρωματική παλέτα και ακόμα και οι εκφράσεις των χαρακτήρων δεν είναι κάτι σπουδαίο. Αυτό βέβαια δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο σε graphic novel βιογραφικού χαρακτήρα, αφού η έμφαση δίνεται στην αφήγηση και όχι τόσο στο σχέδιο.

Το graphic novel αυτό έχει μια πολύ καλή εξιστόρηση της ζωής του μεγάλου συγγραφέα, που βασίζεται στις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής του, ό,τι χρειάζεται δηλαδή ο μέσος αναγνώστης για να τον γνωρίσει καλύτερα. Μην το χάσετε!

Βαθμολογία: 7/10

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Μάριο Μιχαηλίδη

Ο Μάριος Μιχαηλίδης μιλάει στον Στέφανο Ξένο και το Diavasame.gr για το ταξίδι στον λογοτεχνικό χώρο για 30 και πλέον χρόνια.
15.07.2018
Περισσότερα

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο / Ιούνιος 2018

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο. Γράφει η Αφροδίτη Δημοπούλου.
08.07.2018
Περισσότερα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για δωδέκατη συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 9/7 έως και την 30/7.
01.07.2018
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ