Έχουμε διαβάσει 2662 βιβλία

ΤΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

16.11.2016
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΤΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΩΚΕΑΝΙΔΑ
Συγγραφέας
Θωμάς Σιταράς
Κατηγορία
ISBN
978-960-410-786-5
Σελίδες
496
                                  Ψαχουλεύοντας ανθρώπους και γειτονιές μιας άλλης εποχής

«Εκείνο το οποίον δεν πρέπει να λείψη εκ της οικίας σας είνε Τα Ανάλεκτα της Παληάς Αθήνας. Πρόκειται περί βιβλίου γεμάτου πνεύμα, γούστο, καλλιτεχνικόν αίσθημα. Εις τας κομψάς και εικονογραφημένας του σελίδας εκτυλίσσεται αληθής θησαυρός, αληθής απόλαυσις, εντρύφημα λεπτότατον. Κάθε σελίς και μία έκπληξις! Είμεθα βέβαιοι ότι όσοι το λάβουν ανά χείρας θα το ροφήσουν λαιμάργως και απνευστί…»
(Κάπως έτσι θα παρουσιαζόταν διαφημιστικά το παραπάνω βιβλίο, αν βρισκόμασταν κάπου στο 1900)

Ένας ολόκληρος κόσμος, οριστικά χαμένος, μιας άλλης εποχής ξεδιπλώνεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Τα ανάλεκτα της παλιάς Αθήνας», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Ωκεανίδα. Οι σελίδες του αποπνέουν μια νοσταλγία για ό,τι έχει χαθεί στο βάθος του χρόνου, παρουσιάζοντας μια Αθήνα που μόνο σε αναμνήσεις υπάρχει πια.

Το ταξίδι πραγματοποιείται μέσα από επιλεγμένα πρωτότυπα κείμενα-ντοκουμέντα, δημοσιευμένα στον Τύπο κυρίως κατά την εικοσαετία 1920-1940, συνοδευόμενα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, σκίτσα, αφίσες και διαφημίσεις της εποχής. Ο αναγνώστης μέσα από 180 συνολικά στάσεις έχει την ευκαιρία να γνωρίσει διαφορετικές όψεις της καθημερινής ζωής της πόλης, να οργώσει τα στενά στις συνοικίες της, να έρθει σε επαφή με χίλιους δυο τύπους της αθηναϊκής κοινωνίας και να γελάσει με τα κατορθώματά τους. Να περιπλανηθεί σε καφενεία, ζαχαροπλαστεία, ταβέρνες και εστιατόρια, να υμνήσει την Αθηναία με τα νάζια, τα παραστρατήματα και τα μυστικά της. Επίσης να σουλατσάρει στην Παραλιακή, από το Νέο Φάληρο μέχρι τη Βουλιαγμένη, «φωτογραφίζοντας» τα πάντα και να ζηλέψει τις εκδρομές των Αθηναίων. Και βέβαια δε θα μπορούσε να απουσιάζει η απαραίτητη βόλτα στη νυχτερινή Αθήνα.

Τα κείμενα που συνθέτουν το βιβλίο-λεύκωμα, μεταφέρονται αυτούσια, διατηρώντας τη σύνταξη, τη γραμματική και την ορθογραφία, ακόμα και τα τυπογραφικά ή άλλα λάθη. Κάτι που συνηγορεί στη δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας.

Εμπνευστής και δημιουργός του ιδιαίτερου αυτού βιβλίου είναι ο Θωμάς Σιταράς, επιθυμία του οποίου είναι να ανασυνθέσει αναμνήσεις και να διατηρήσει τη νοσταλγία για εκείνα που έχουν χαθεί. Για να μην ξεχνούν οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Καλό και ευχάριστο ταξίδι!

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο / Ιούλιος-Αύγουστος 2018

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο. Γράφει η Αφροδίτη Δημοπούλου.
16.09.2018
Περισσότερα

Read for Greece

Read for Greece. 362 βιβλία έχουν συγκεντρωθεί για την πρωτοβουλία Read for Greece.
09.09.2018
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Μάριο Μιχαηλίδη

Ο Μάριος Μιχαηλίδης μιλάει στον Στέφανο Ξένο και το Diavasame.gr για το ταξίδι στον λογοτεχνικό χώρο για 30 και πλέον χρόνια.
15.07.2018
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ