Έχουμε διαβάσει 2662 βιβλία

ΣΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΒΡΑΧΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

23.10.2016
facebook email
ΣΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΒΡΑΧΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Δημήτρης Νανόπουλος
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-6015-8
Σελίδες
255
Από τον ίδιο εκδοτικό οίκο
Το βιβλίο γράφτηκε σε συνεργασία με τον Μάκη Προβατά.

Επειδή η σύγχρονη Φυσική θα είναι ίσως η Θεολογία τού μέλλοντος, διάβασα με προσοχή αυτή την προσεγμένη ούτως ή άλλως αυτό-βιογραφία, όπου εκτίθεται με επιμέλεια και περισσή φροντίδα από αμφότερους τους συν-συγγραφείς όχι μόνον ο βίος και η πολιτεία του μεγάλου επιστήμονος, ακαδημαϊκού και βραβευμένου πνευματικού ανθρώπου, αλλά κι αυτή ταύτη η κοσμοθεωρία του, στον βαθμό που είναι αυτή δυνατόν να χωρέσει σε διακόσιες πενήντα πέντε σελίδες ενός τυπωμένου πονήματος. Ξέρετε, μετά την ανακάλυψη της σχετικότητας του χωροχρόνου και δεδομένου ότι ζούμε όλοι σε διάφορα φευγαλέα κι αστάθμητα «τώρα» Υλο-ενέργειας, η προσπάθειά μας να μιλήσουμε για τον εαυτό μας στο «χθες» αγγίζει τα όρια της διαθήκης και ενέχει το σπέρμα τού ισολογισμού.

Με ποιητικές και φιλοσοφικές παραπομπές από τα λεγόμενα (και γραφόμενα) μερικών από τα μεγαλύτερα πνεύματα που σφράγισαν τον Δυτικό Πολιτισμό, αλλά και με συναίσθημα στο λεπτό όριο μεταξύ μελοδραματισμού κι αποδομήσεως κάθε έννοιας μεγαλείου του «εγώ», ο αυτοθαυμασμός δεν έχει καμία θέση σε αυτό το γλαφυρό αφήγημα. Είναι τόσο ενδιαφέρον, τόσο γραμμένο με τις επιταγές της αμερικάνικης κι αγγλοσαξονικής σύγχρονης μυθοπλασίας, που θα μπορούσε να μεταφερθεί στον κινηματογράφο (ή και στο θέατρο) σε ένα εκπληκτικό one-man show. Γιατί αυτό που δεν είναι ο σύγχρονος Έλληνας (ειδικά στα χρόνια της Κρίσης) είναι και παραείναι ο Νανόπουλος: τελειο-θήρας (για να μην πω το αρνητικώς φορτισμένο τελειο-μανής). Επαγγελματίας σε όλα του, σε μεγάλο βαθμό «επιτυχημένος» – όχι μόνον με την εξωτερική έννοια του καταξιωμένου, αλλά με την εσωτερική έννοια του πλήρους, που δέχεται τη σιωπή και τον θάνατο μόνον ως αντίστιξη του Λόγου και της Ζωής.

Ένας κάποιος εστετισμός και μια αριστοκρατική άποψη της ζωής διακρίνεται στο σαφές ως προς τις προθέσεις του παράθεμα, καθώς και στο σχόλιο που ακολουθεί από τον μεγάλο, τον σημαντικό Φυσικό: «”Η δημιουργία ενός λαού είναι το τέχνασμα της φύσης για να βγουν μέσα από αυτόν έξι ή επτά πολύ σημαντικοί άνθρωποι, και ύστερα να τους ξεπεράσει και αυτούς ώστε να συνεχιστεί η ζωή”, έγραφε ο Νίτσε στο “Πέρα από το Καλό και το Κακό”. Η Ελλάδα όμως, ως τόπος, φαίνεται ότι είχε πάντα μια ιδιαίτερη δική της μαγεία, αφού από συνεχόμενες πολύ αρνητικές κοινωνικές συνθήκες ξεπηδούσαν διαρκώς πολύ σημαντικοί άνθρωποι. Στον 20ό αιώνα ο Καζαντζάκης, ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Χατζηδάκις, ο Θεοδωράκης, η Κάλλας, ο Τσαρούχης. Ο μεγάλος δάσκαλος Κάρολος Κουν, που ήρθε από την Προύσα και δημιούργησε το Θέατρο Τέχνης σε πολύ δύσκολους καιρούς» (σελ. 64). Να λοιπόν που οι καιροί ήταν και θα είναι πάντα δύσκολοι. Κι αυτό δεν αποτελεί ικανοποιητική δικαιολογία για καμία ολιγωρία ή αδράνεια. Η εντροπία του συστήματος αυξάνεται, παρεκτός κι αν κάποιοι γενναίοι εργασθούν ηρωικά θυσιάζοντας κάτι από την ούτως ή άλλως σύντομη «ζωή» τους (που μερικοί θα ήθελαν να την αντιμετωπίσουν και ως «ζωούλα» τους – όχι όμως κι ο μαχητικός πνευματικός άνθρωπος Δημήτρης Νανόπουλος).

Πλήρης γνωμικών αυτός ο τόμος, σα να προσπαθεί ο καλός επιστήμων να διδάξει με τη βοήθεια του Γουτεμβέργιου και της Τεχνολογίας γενικότερα τις γενιές που θα έλθουν και δεν θα έχουν τη χαρά και την τιμή της διά ζώσης επικοινωνίας μαζί του.

«Όταν ακολουθείς τη μοίρα σου, τίποτα άλλο δεν έχει σημασία. Είναι σαν να ζεις σε ένα διαρκές όνειρο που μόνο ο ύπνος επιτρέπεις να το διακόπτει» (σελ. 82). Εδώ διαφαίνεται η αφομοιωμένη αναγεννησιακή άποψη ότι «η ζωή είναι ένα όνειρο», κάτι που ενστερνίζεται κι ο συγγραφέας των σαιξπηρικών έργων. Η κβαντική αβεβαιότητα των παράλληλων συμπάντων και του πολυδιαστασιακού εαυτού βρίσκει εδώ την εφαρμογή της σε ένα από καρδιάς αφήγημα για την περιπέτεια μιας ζωής με αίσια έκβαση και δοξασμένο (ελπίζουμε) τέλος.

Εύχομαι ο Δημήτρης Νανόπουλος να είναι ο τρίτος νεοέλληνας που θα παραλάβει το Βραβείο Νόμπελ σε επίσημη τελετή. Όχι μόνον γιατί είναι Έλληνας, αλλά γιατί είναι Άνθρωπος, αντιδογματικός, αποφασιστικός, δραστήριος και δημοκράτης.

Όλα τα άλλα ας τα αφήσουμε στην Τύχη και στην Ανάγκη, στην Αδράστεια και στη Νέμεση, στον Αρχιτέκτονα και στον Χαλαστή, στον Θεό και στη Μοίρα. Ξέρουν να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους από εμάς «τα βιαστικά κι άπειρα όντα της στιγμής», όπως μας χαρακτήρισε ο Μεγάλος Αλεξανδρινός Καβάφης σε μία έκλαμψη ιδιοφυούς συλλήψεως του Ανεκλάλητου στο Σπήλαιο-Μήτρα των Ιδεών, εκεί που κάθε σοβαρός εγκέφαλος καταφεύγει για να εμπνευσθεί όταν η τύρβη του βίου τον βαραίνει.

Διά της ηπίας, λελογισμένης, συγκρατημένης κι ελεγχομένης εκ-στάσεως ο Δημήτρης Νανόπουλος μάς ξεναγεί στα μυστήρια του Κόσμου. Και το επιτυγχάνει.

Ας του ευχηθούμε να μας τιμήσει διεθνώς μέχρι τα ύπατα κλιμάκια της Ενδοξότητος που του αρμόζει.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο / Ιούλιος-Αύγουστος 2018

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο. Γράφει η Αφροδίτη Δημοπούλου.
16.09.2018
Περισσότερα

Read for Greece

Read for Greece. 362 βιβλία έχουν συγκεντρωθεί για την πρωτοβουλία Read for Greece.
09.09.2018
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Μάριο Μιχαηλίδη

Ο Μάριος Μιχαηλίδης μιλάει στον Στέφανο Ξένο και το Diavasame.gr για το ταξίδι στον λογοτεχνικό χώρο για 30 και πλέον χρόνια.
15.07.2018
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ