Έχουμε διαβάσει 2608 βιβλία

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΚΟΤΩΜΕΝΗ ΠΑΡΑ ΧΩΡΙΣΜΕΝΗ

05.06.2016
ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΚΟΤΩΜΕΝΗ ΠΑΡΑ ΧΩΡΙΣΜΕΝΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΥΤΟΕΚΔΟΣΗ
Συγγραφέας
Λουκάς Κονανδρέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-93-7749-2
Σελίδες
312
Καλύτερα σκοτωμένη, παρά χωρισμένη: Η αληθινή ιστορία του φόνου της Παναγιώτας
Λουκάς Κονανδρέας, ιατρός


23χ15 εκ.
312 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
ISBN: 978-960-93-7749-2
Εκδότης: Ιδιωτική έκδοση
Έτος Κυκλοφορίας: 2016

Σε μια εποχή που οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Όταν η παρθενία των κοριτσιών ήταν υπόθεση όλης της οικογένειας και η οικογενειακή τιμή θέμα ύψιστης αξιοπρέπειας. Μια αληθινή ιστορία οικογενειακής τιμής, που οδήγησε σ’ έναν αναγκαστικό γάμο και κατέληξε στο έγκλημα. Ένας συγγενής γεμάτος ενοχές, που κάνει σκοπό ζωής να αναδείξει την αλήθεια και τον ένοχο για το φόνο της αδικοχαμένης ξαδέρφης του. Μια Δικαιοσύνη που θα ήταν ένοχη, όσο και οι εγκληματίες, αν δεν υπήρχε ένας έντιμος ένορκος να μειοψηφήσει.

Ο γιατρός Λουκάς Κονανδρέας καταγράφει τη συγκλονιστική υπόθεση της δολοφονίας της θείας του Παναγιώτας, όπως την έζησε ο ίδιος μικρό παιδί μέσα στην οικογένειά του κι όπως την ερεύνησε ύστερα από εξήντα χρόνια, θέλοντας να αναδείξει την οικουμενικότητα της ανθρώπινης φύσης μέσα από μια ιστορία σ’ ένα μικρό χωριό της ελληνικής επαρχίας του 1950.

Όπως σημειώνει ο ίδιος ο συγγραφέας στην εισαγωγή του βιβλίου του:
«Για πενήντα ολόκληρα χρόνια δίσταζα να γράψω για αυτή την ιστορία. Η γυναίκα μου ήταν τελικά εκείνη που με έπεισε να ξεκινήσω.
"Τι σε εμποδίζει;", με ρωτούσε.
"Ξέρεις,Τζόρτζια" απαντούσα "δεν είμαι συγγραφέας".
"Ξέρεις ποιο είναι το πρόβλημα" ανταπαντούσε. "Δε φταίει το γράψιμό σου αλλά η ιστορία σου. Καταλαβαίνω πως είναι πολύ σημαντική για να μην τη διηγηθείς σωστά αλλά είναι εξίσου σημαντική για να μην τη διηγηθείς καθόλου".
Είχε δίκιο, αλλά χρειαζόμουν κάτι περισσότερο από τα ενθαρρυντικά της λόγια. Ποιος θα ενδιαφέρεται, διερωτώμουν, να διαβάσει και να μάθει για κάτι που έγινε στο Κουπάκι πριν από εξήντα περίπου χρόνια; Επιπλέον, το μέγεθος του χωριού με έκανε να διερωτώμαι για τις ιδέες της ιστορίας. ¨Ήταν και οι ιδέες άραγε τόσο μικρές; Θα μπορούσε ο απόηχος της ιστορίας μου να ξεπεράσει ποτέ τους λόφους και τα βουνά γύρω από το μικρό εκείνο χωριό;

Αφού προβληματίστικα για αρκετές μέρες, ήμουν σχεδόν σίγουρος ότι έπρεπε να τα παρατήσω και θα το έκανα αν δεν υπήρξε η υποστήριξη της γυναίκας μου.
Και όμως. Μετά από μερικούς μήνες συνειδητοποίησα ότι είχα γράψει κάπου εφτακόσιες σελίδες. Οι μνήμες μου, τα πρακτικά από τις δύο δίκες, οι εφημερίδες της εποχής που κατέγραψαν με κάθε λεπτομέρεια τα γεγονότα, το άφθονο υλικό που είχα συγκεντρώσει από τις 160 περίπου συνεντεύξεις που είχα πάρει όλα αυτά τα χρόνια, αποτελούσαν σημαντικά στοιχεία για επεξεργασία. Τα περισσότερα αφορούσαν την υπόθεση, κάποια άλλα ήταν άσχετα. Η ιστορία είχε τη δική της πορεία και ήταν δύσκολο να την συγκρατήσω. Και καθώς έβλεπα στο σημείο εκείνο όλα τα στοιχεία συγκεντρωμένα, άρχισα επίσης να τα αναλύω όχι πλέον με τις φευγαλέες αναμνήσεις ενός οκτάχρονου παιδιού, αλλά με το μυαλό ενήλικου.
Έτσι, δεν μου πήρε πολύ να συνειδητοποίησω ότι παρά το απομακρυσμένο της περιοχής και της χρονικής στιγμής, υπήρχε κάτι μέσα στην ιστορία μου για όλο τον κόσμο.
Η ιστορία μου ξεκίνησε σαν μια ρομαντική σχέση μεταξύ δυο νέων και κατέληξε σε γάμο σχεδόν διά της βίας. Το τελευταίο συνεχίζει να γίνεται ακόμα και σήμερα σε πολλά μέρη του κόσμου. Η ιστορία μου είχε εξωσυζυγικές σχέσεις. Υπάρχουν παντού. Συνεχίστηκε με κακοποίηση συζύγου και όλα αυτά τα χρόνια που ασκώ το ιατρικό λειτούργημα έχω θεραπεύσει θύματα τέτοιας κακοποίησης. Η συζυγική σχέση στην ιστορία μου είχε στοιχεία που καθαρά έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή του ενός από το ζευγάρι και έπρεπε να έχουν γίνει ενέργειες για να αποφευχθεί το κακό, αλλά η αγάπη σε συνδυασμό με κοινωνικούς περιορισμούς δεν το επέτρεψαν. Γίνεται ακόμα και σήμερα. Υπήρχαν τίμιοι και ευσυνείδητοι άνθρωποι στην ιστορία μου, που ήταν έτοιμοι να κάνουν τις απαραίτητες θυσίες και να υποστούν τις συνέπειες για τη στάση τους. Ακόμη υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι.
Η ιστορία μου έφερε στην επιφάνεια άδικα δικαστήρια και ακόμη διαβάζουμε συχνά για αυτά. Και μιλάει για καλούς συγγενείς, που παρά τις δυσκολίες που μπορεί να υπήρξαν, υποστήριξαν το δίκαιο των δικών τους σε βαθμό ακόμη και παράλογο πολλές φορές. Ένα καλό παράδειγμα.
Κατέληξα ότι η ιστορία μου, παρά τα χρόνια της και το μικρό μέρος όπου διαδραματίστηκε, περιέχει όσα έζησα ως μαθητής και φοιτητής στην Αθήνα και ως στρατιώτης και αγροτικός γιατρός τα μετέπειτα χρόνια στην Ελλάδα.
Και δεν διαφέρει πολύ από γεγονότα που είδα και άκουσα στα μέρη που με πήγε στη συνέχεια το ταξίδι της ζωής: Τορόντο, Σικάγο, Καλιφόρνια, Νέα Υόρκη και Κονέκτικατ.
Και καθώς η παγκόσμια επικοινωνία πολύ γρήγορα ρίχνει το φως της, ομοιάζει πολύ με τωρινά συμβάντα στη Λατινική Αμερική, την Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη, την Ωκεανία και τη Μέση Ανατολή. Η ανθρώπινη φύση δεν διαφέρει πολύ ανεξαρτήτως γεωγραφίας και περιστάσεων.»


Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρώτα στα αγγλικά κι έχει λάβει τις παρακάτω διακρίσεις στις ΗΠΑ:
  • Glogal Book Awards, Χρυσό βραβείο στην κατηγορία True Crime 2016
  • Readers Favorite Book Award, Ασημένιο βραβείο στην κατηγορία Nonfiction Cultural 2016
  • Χρυσό Βραβείο Beverly Hills Book Awards, κατηγορία True Crime, 2016
  • Χρυσό Βραβείο eLit Awards, Illuminating Digital Publishing Excellence, κατηγορία True Crime, 2016
  • Βραβείο Non-Fiction Authors Association, 2014
Ο Λουκάς Κονανδρέας γεννήθηκε στο Κουπάκι Φωκίδας. Είναι ένα από τα τέσσερα παιδιά του Θανάση και της Πολυξένης Κονανδρέα. Σπούδασε Ιατρική στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετά τη στρατιωτική του θητεία και το «αγροτικό ιατρείο» μετανάστευσε στον Καναδά και στις ΗΠΑ για μετεκπαίδευση στην Ιατρική (Τορόντο, Σικάγο και Καλιφόρνια). Άσκησε επείγουσα ιατρική σε διάφορα νοσοκομεία της Καλιφόρνιας και στη συνέχεια μετακόμισε στο Κονέκτικατ, όπου οργάνωσε και διευθύνει μέχρι σήμερα ένα ιατρικό κέντρο επειγόντων περιστατικών. Είναι παντρεμένος με τη Γεωργία, η οποία είναι διδάκτωρ Ψυχολογίας και έχουν δυο γιους.

Διάθεση σε όλα τα βιβλιοπωλεία κατόπιν παραγγελίας και ηλεκτρονική παραγγελία στο http://www.biblionet.gr/main.asp?page=results&Titlesid=209880

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Swimming lessons

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Swimming lessons
17.06.2018
Περισσότερα

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο / Μάιος 2018

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο. Γράφει η Αφροδίτη Δημοπούλου.
10.06.2018
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Όλγα Νικολαΐδου

Η Ελένη Κίτσου συνομιλεί με την Όλγα Νικολαΐδου με αφορμή το βιβλίο της «Άνεμος Ωραίος» (εκδόσεις Αρμός).
10.06.2018
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ