Έχουμε διαβάσει 1861 βιβλία

Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ ΚΑΙ Η ΦΡΟΥ-ΦΡΟΥ

02.06.2009
Συντάκτης: Ελένη Σβορώνου
facebook email
Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ ΚΑΙ Η ΦΡΟΥ-ΦΡΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΣΑΒΒΑΛΑΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-449-761-4
Σελίδες
20

Παιδικό, έως 7 ετών

Εικονογράφος Jo Parry

Η συντομία, η ποίηση και ο ρυθμός, τα γλωσσικά παιχνίδια, το χιούμορ, το μαγικό στοιχείο και οι ανατροπές είναι γνωρίσματα της καλής παιδικής λογοτεχνίας. Συχνά όμως η μέριμνα για τα γλωσσικά παιχνίδια, το χιούμορ και τις ανατροπές γίνονται αυτοσκοπός. Το αποτέλεσμα είναι ιστορίες ευχάριστες που ωστόσο ξεχνιούνται γρήγορα και δε συμβάλλουν σε μια βαθύτερη καλλιέργεια ψυχής. Η ιστορία του Ποσειδώνα και της Φρουρούς, του σκύλου και της γάτας που ζούσαν στο ίδιο σπίτι και χαίρονταν μια όμορφη φιλία, έχει χιούμορ, ρυθμό, απλή δομή και χαρακτήρες, αλλά συμβάλλει επίσης στη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.

Πώς διαχειρίζεται κανείς την ανάγκη του να αποκτήσει αυτό που ανήκει στον φίλο του; Τη μοναξιά, την συνειδητοποίηση του λάθους του και της άδικης συμπεριφοράς του; Πώς να αναγνωρίσει το δίκιο του άλλου και πώς να ζητήσει συγγνώμη; Πώς να πει «έσφαλα, γύρισε πίσω, σ’ αγαπώ»; Και ποιος ενήλικας άραγε μπορεί να καυχηθεί ότι κατέχει την τέχνη της συγγνώμης και της επαναδιαπραγμάτευσης της σχέσης σε νέα βάση αναγνωρίζοντας το λάθος του; Αυτά τα ζωτικά ζητήματα των σχέσεων και της τέχνης της διαχείρισης των συναισθημάτων πραγματεύεται το βιβλίο. Στόχος η διάπλαση αυριανών ενηλίκων με εσωτερική ισορροπία, ικανών να απολαύσουν αρμονικές και ευτυχισμένες σχέσεις. Ενήλικες που δεν ασκούν λεκτική ή σωματική βία στην καθημερινή τους ζωή επειδή δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τα συναισθήματά τους, να τα συνειδητοποιήσουν, καταρχήν, και στη συνέχεια να τα χειριστούν προς όφελος της σχέσης με τους άλλους.

Η ιστορία είναι ανάλαφρη σαν τα πατήματα της γάτας της Φρουρούς που μια μέρα γύρισε και βρήκε το πιάτο της άδειο από ψαροκροκέτες. Ο Ποσειδώνας ροχάλιζε αμέριμνος και τα χνώτα του μύριζαν ψάρι. Ε, αυτό είναι casus belli. Ή λόγος διαζυγίου. Κι έτσι η Φρουρού φεύγει από το σπίτι αφήνοντας τον Ποσειδώνα μόνο. Η άτιμη η Φρουρού όμως δεν πήγε πολύ μακριά. Πήγε στο απέναντι σπίτι κι έτσι ο Ποσειδώνας την έβλεπε από το παράθυρό του και βασανιζόταν ακόμη περισσότερο. Τα δυο ζώα αναγκάζονται να μάθουν την τέχνη της επαναπροσέγγισης αφού είναι καλύτερα να κοιμάσαι δίπλα σε μια χνουδωτή κοιλιά παρά μόνος κι έρημος στο καλαθάκι σου.

Σκληρόδετο βιβλίο, με «χορταστικές» ζωγραφιές, με πλακάτα χρώματα και καθαρά περιγράμματα, ευφραίνει το μάτι και την ψυχή.

H Γιολάντα Τσορώνη-Γεωργιάδη είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει μετεκπαιδευτεί στο Μαράσλειο Διδασκαλείο. Εργάζεται στη δημόσια εκπαίδευση, αρθρογραφεί σε παιδαγωγικά περιοδικά, είναι ενεργό μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και έχει εκδώσει βιβλία για παιδιά (όπως το «Σκυλί από τζάκι» και άλλα τρία βιβλία στην ίδια σειρά προαγωγής της συναισθηματικής νοημοσύνης στον ίδιο εκδοτικό οίκο) και μελέτες λαογραφικού περιεχομένου.

Η Βρετανίδα Jo Parry είναι επαγγελματίας εικονογράφος και καλλιτέχνης. Περιγράφει τη δουλειά της ως «διασκεδαστική, άμεση και εμπνευσμένη από το χρώμα». Χρησιμοποιεί κυρίως απαλά παστέλ χρώματα. Έχει εικονογραφήσει πάνω από 15 παιδικά βιβλία και έχει σχεδιάσει πολλές αφίσες και κάρτες.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για ένατη συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 13/7 έως τις 3/8.
11.07.2015
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The secret of Raven Point

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα θα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The secret of Raven Point
19.06.2015
Περισσότερα

Με την υπογραφή του Έναστρον / Μεγάλες γυναίκες

Το Έναστρον διαβάζει βιβλία και προτείνει:

Μεγάλες γυναίκες - Γιώργος Συμπάρδης (Εκδόσεις Μεταίχμιο)
12.06.2015
Περισσότερα

Νέες κυκλοφορίες

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΣΑΙ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΣΑΙ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Patrick Modiano ΠΟΛΙΣ ΕΝΑ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΔΩΜΑΤΙΟ ΕΝΑ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΔΩΜΑΤΙΟ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Virginia Woolf ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΣΠΕΡΙΑ ΕΣΠΕΡΙΑ Ελληνική Λογοτεχνία Βίκυ Στουφή ΛΙΒΑΝΗΣ ΕΨΙΛΟΝ ΕΨΙΛΟΝ Ξένη Λογοτεχνία Howard Jacobson ΨΥΧΟΓΙΟΣ Η ΑΠΛΗΣΤΗ ΧΕΛΩΝΑ Η ΑΠΛΗΣΤΗ ΧΕΛΩΝΑ Παιδικό/Εφηβικό Σοφία Μαντουβάλου ΚΑΛΕΝΤΗΣ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗ ΣΚΑΛΑ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗ ΣΚΑΛΑ Ξένη Λογοτεχνία Bernhard Schlink ΚΡΙΤΙΚΗ Η ΚΥΡΙΑ ΘΑΝΑΤΟΣ Η ΚΥΡΙΑ ΘΑΝΑΤΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Bernhard Aichner ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ Η ΞΑΝΘΙΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΜΑΤΙΑ Η ΞΑΝΘΙΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΜΑΤΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Benjamin Black ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ Η ΤΕΛΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Η ΤΕΛΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Ξένη Λογοτεχνία Nora Roberts ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Ο ΔΟΚΤΩΡ Ψ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΤΟΥ Ο ΔΟΚΤΩΡ Ψ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΤΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Σωτήρης Παστάκας ΜΕΛΑΝΙ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΕΣ Ξένη Λογοτεχνία Juan-Gabriel Vasquez ΙΚΑΡΟΣ ΤΟ ΠΕΤΡΑΔΙ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΑΣΤΕΡΙΩΝ ΤΟ ΠΕΤΡΑΔΙ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΑΣΤΕΡΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Bram Stoker ΑΙΟΛΟΣ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ GUTENBERG ΦΛΟΓΑ ΠΟΥ ΣΙΓΟΚΑΙΕΙ ΦΛΟΓΑ ΠΟΥ ΣΙΓΟΚΑΙΕΙ Ξένη Λογοτεχνία Philip Kerr ΚΕΔΡΟΣ Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΣΚΟΠΕΥΤΗ Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΣΚΟΠΕΥΤΗ Ξένη Λογοτεχνία Arturo Perez-Reverte ΠΑΤΑΚΗΣ

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ Ελληνική Λογοτεχνία Δημήτρης Γ. Στεφανάκης ΨΥΧΟΓΙΟΣ 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΡΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΜΕΡΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Ελληνική Λογοτεχνία Δημήτρης Γ. Στεφανάκης ΨΥΧΟΓΙΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ