Έχουμε διαβάσει 1762 βιβλία

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΜΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

16.06.2008
Συντάκτης: Ελένη Σβορώνου
facebook email
ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΜΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
960-04-0046-6
Σελίδες
48

Οι άνω των 35 θυμούνται σίγουρα το βιβλιαράκι Θέλω να μου χαρίσεις κάτι (εκδόσεις Άγρα, 1985) που εικονογράφησε και έγραψε μαζί με την Ανθή Δοξιάδη-Τριπ ο Αλέξης Κυριτσόπουλος. Είχε μεγάλη επιτυχία και γρήγορα έγινε κλασικό δώρο ερωτευμένων. Η ιδέα του βιβλίου-μινιατούρα, με πολλές εικόνες και λίγο κείμενο, βρήκε πολλούς μιμητές, αλλά μάλλον κανείς δεν ξεπέρασε το πρωτότυπο. Στο βιβλιαράκι των Κυριτσόπουλου και Δοξιάδη-Τριπ οι εικόνες έπαιξαν με τις λέξεις σε ισότιμη βάση. Σχήματα, χρώματα, λέξεις συνέθεταν ένα ποίημα. Ο ρόλος του συγγραφέα, του εικονογράφου και του γραφίστα έπαυαν να είναι διακριτοί. Γι’ αυτό και οι εκδόσεις Άγρα αναγράφουν και αναρωτιούνται ταυτόχρονα για τους συντελεστές του βιβλίου, αναφέροντάς τους ως εξής:
Συγγραφέας(είς) : ΔΟΞΙΑΔΗ-ΤΡΙΠ ΑΝΘΗ
Εικονογράφος(οι) : ΚΥΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΗΣ (Εκδόσεις Άγρα, http://www.agra.gr/searchab.asp?ID=58)

Ποιο άλλο είδος βιβλίου, όμως, παραχωρεί τόσο εξέχουσα θέση στην εικόνα από το παιδικό; Ιδανικός εικονο-συγγραφέας λοιπόν ο Κυριτσόπουλος, στο Παραμύθι με τα χρώματα αφηγείται μια μάλλον κοινότοπη ιστορία που όλοι λίγο πολύ κάπου την έχουμε ακούσει, αυτούσια ή μια παραλλαγή της. Το ουράνιο τόξο θυμώνει που οι άνθρωποι δεν του έδιναν καμία σημασία και αποφασίζει να μαζέψει τα χρώματά του και να φύγει. Ξαφνικά όλα έγιναν ασπρόμαυρα. Τι θα γίνει τώρα; Πώς να ζήσεις χωρίς ένα κόκκινο φόρεμα, με μαύρα μήλα και ασπρόμαυρα λουλούδια; Τέσσερα γενναία παιδιά ξεκινούν να πάνε να φέρουν το ουράνιο τόξο πίσω.

Δεν πρόκειται όμως για ήρωες που περνούν σκληρές δοκιμασίες και κάνουν μεγάλα κατορθώματα. Ούτε σασπένς υπάρχει στην ιστορία ούτε δράκοι και άγρια θηρία. Τα πιο «συναρπαστικά» γεγονότα είναι η απουσία μπλε μπαλονιών ή μια βροχή από χρώματα. Με τη γνωστή του ευαισθησία, το χιούμορ και την τρυφερότητα ο Κυριτσόπουλος αναδεικνύει την περιπέτεια των συναισθημάτων και των σχέσεων. Αναβαπτίζει το βλέμμα στην καθημερινότητα. Αν σου φαίνονται όλα δεδομένα και ίδια, η καθημερινότητα γίνεται ασπρόμαυρη και γκρίζα. Για να ξανάρθει το ουράνιο τόξο στη ζωή θέλει να μπορείς να εκτιμάς την αξία ενός κόκκινου μήλου. Όπως κάνουν τα παιδιά. Που παρατηρούν λεπτομέρειες, σχήματα, χρώματα και ήχους.

Τόσο οι ζωγραφιές όσο και το κείμενο παραπέμπουν σε παιδική ζωγραφική και σε παιδικό λόγο. Πρόκειται όμως για μια δημιουργική και ποιητική μεταγραφή του ύφους των παιδιών. Στην τελευταία σελίδα, για παράδειγμα, και αφού η ιστορία έχει οδηγηθεί σε αίσιο τέλος, υπάρχει μια εικόνα ενός χαρούμενου παιδιού με το σχόλιο «Τι ωραία τι καλά μπράβο εύγε» γραμμένο με μπογιές. Είναι ένα σχόλιο λίγο ειρωνικό, σα να λέει σας είπα μια γνωστή ιστορία με προφανές τέλος, αλλά ταυτόχρονα υπογραμμίζει το τρίπτυχο: ελέγχουμε την ιστορία, νοιώθουμε ασφάλεια, αισθανόμαστε ωραία. Τα μικρά παιδιά έχουν ανάγκη και από τα τρία. (Μάλλον και οι μεγάλοι, αφού το βιβλίο βρίσκεται στη 13η έκδοση και, όπως είναι γνωστό, οι μεγάλοι είναι αυτοί που επιλέγουν τα βιβλία που θα δωρίσουν στα παιδιά.)

Το κείμενο, γραμμένο στο χέρι, πετάει, καμπυλώνεται, φιδοσέρνεται, τρυπώνει και ξεδιπλώνεται μέσα στην εικόνα. Οι λέξεις είναι μέρος της ζωγραφιάς ή γίνονται οι ίδιες ζωγραφιά, όπως η λέξη ΟΜΩΣ που καταλαμβάνει μια ολόκληρη σελίδα και γίνεται ένα παιχνίδι σχημάτων που εκφράζει την ουσία αυτής της λέξης, την προαναγγελία ενός δυσάρεστου συμβάντος. Να πώς τα πρώτα «ορνιθοσκαλίσματα» των παιδιών μεταγράφονται σε ένα έργο τέχνης. Στέκεσαι πολλή ώρα σε μια σελίδα όχι για να διαβάσεις τις πέντε δέκα λέξεις που έχει, αλλά για να διαβάσεις την εικόνα που είναι σα χάρτης από κυνήγι θησαυρού. Έχει σκίτσα, τοξάκια, παραπομπές, επεξηγήσεις, υποσημειώσεις. Ιδανικό για τους μικρούς εξερευνητές της χώρας του βιβλίου.

Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος, εικαστικός και συγγραφέας, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943. Το πλούσιο έργο του περιλαμβάνει οκτώ εκθέσεις ζωγραφικής, εικονογράφηση και συγγραφή παιδικών βιβλίων (ανάμεσα στα οποία το Μία και πέντε Καρυάτιδες και Ξαφνικά τα Χριστούγεννα, Κέδρος), αφίσες, εξώφυλλα δίσκων και βιβλίων, συνεργασία με τον Δ. Σαββόπουλο σε μουσικά προγράμματα, παιδικές εκπομπές στην ελληνική τηλεόραση και σκηνικά σε τρεις ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους. Έχει συνεργαστεί με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων για την εικονογράφηση αναγνωστικού γαλλικής γλώσσας και αναγνωστικού Α’ Δημοτικού αντίστοιχα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αίτιον - Ένα περιοδικό τον Πολιτισμό, την Τέχνη και την Επιστήμη

Το νέο τεύχος του περιοδικού “Αίτιον” με αριθμό “1” κυκλοφορεί από την Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015 σε όλη την Ελλάδα.
21.03.2015
Περισσότερα

Με την υπογραφή του Έναστρον / Ο Δανιήλ πάει στη θάλασσα

Το Έναστρον διαβάζει βιβλία και προτείνει:

Ο Δανιήλ πάει στη θάλασσα - Αντώνης Νικολής (Εκδόσεις Το Ροδακιό)
11.03.2015
Περισσότερα

Αναγνωστικές προτάσεις για τον χειμώνα 2015

Η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr επέλεξε και σας προτείνει βιβλία για να διαβάσετε τις κρύες ημέρες του χειμώνα, τα οποία εκδόθηκαν το εξάμηνο από τον Μάϊο του '14 μέχρι και τον Οκτώβριο του '14.
13.02.2015
Περισσότερα

Νέες κυκλοφορίες

ΑΝΤΙ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΑΝΤΙ ΣΤΕΦΑΝΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γιάννης Μακριδάκης ΕΣΤΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΣΤΗ ΣΕΛΗΝΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΣΤΗ ΣΕΛΗΝΗ Παιδικό/Εφηβικό Αντώνης Παπαθεοδούλου ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟ ΠΕΡΑΣΜΑ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης ΚΡΙΤΙΚΗ ΔΩΣΕ ΜΟΥ ΛΙΓΗ ΖΩΗ ΔΩΣΕ ΜΟΥ ΛΙΓΗ ΖΩΗ Ξένη Λογοτεχνία Paolo Di-Paolo ΙΚΑΡΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΜΦΙΠΟΛΗ Ελληνική Λογοτεχνία Θάνος Κονδύλης ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΝΑ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΝΑ ΧΟΡΕΥΟΥΝ Ποίηση Ζωή Σαμαρά ΓΚΟΒΟΣΤΗΣ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΝΥΧΤΑ Ξένη Λογοτεχνία Chevy Stevens ΔΙΟΠΤΡΑ Η ΖΗΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΧΑΙΡΙΑ Η ΖΗΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΧΑΙΡΙΑ Ελληνική Λογοτεχνία Ιερώνυμος Λύκαρης ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΣΑΝ ΜΑΓΙΣΣΑ Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΣΑΝ ΜΑΓΙΣΣΑ Ελληνική Λογοτεχνία Αντιόπη Αθανασιάδου MOMENTUM ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΟΥΝ ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΟΥΝ ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ Ελληνική Λογοτεχνία Αλκυόνη Παπαδάκη ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ Διάφορα Albert Espinosa ΠΑΤΑΚΗΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΡΕΥΜΑ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΡΕΥΜΑ Ελληνική Λογοτεχνία Κώστας Κατσουλάρης ΠΟΛΙΣ ΠΟΤΕ ΜΗ ΓΥΡΙΖΕΙΣ ΠΙΣΩ ΠΟΤΕ ΜΗ ΓΥΡΙΖΕΙΣ ΠΙΣΩ Ξένη Λογοτεχνία Lee Child BELL ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΜΕ ΠΑΝΑΡΧΑΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΜΕ ΠΑΝΑΡΧΑΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ Διάφορα Ελένη Λαδιά ΑΡΜΟΣ ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ Ξένη Λογοτεχνία Philip Kerr ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ Ελληνική Λογοτεχνία Δημήτρης Γ. Στεφανάκης ΨΥΧΟΓΙΟΣ Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ Ελληνική Λογοτεχνία Λούλα Καλαϊτζόγλου ΛΙΒΑΝΗΣ 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΡΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΜΕΡΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Ελληνική Λογοτεχνία Δημήτρης Γ. Στεφανάκης ΨΥΧΟΓΙΟΣ