Έχουμε διαβάσει 1645 βιβλία

ΤΟ ΜΕΘΥΣΜΕΝΟ ΚΑΡΑΒΙ

16.06.2009
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΤΟ ΜΕΘΥΣΜΕΝΟ ΚΑΡΑΒΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Στρατής Πασχάλης
Κατηγορία
ISBN
978-960-336-349-1
Σελίδες
189

Αρθούρος Ρεμπώ:
το λαμπρό surer nova της ποίησης

''Καθώς αργά κατέβαινα
 τα δύσκολα ποτάμια...''
                         Αρθούρος Ρεμπώ

Ο Αρθούρος Ρεμπώ (1854-1891), ''ο πιο σημαντικός ποιητής της εξέγερσης'' όπως τον χαρακτήρισε ο Αλμπέρ Καμύ, ήταν 17 ετών όταν έγραψε το ''Μεθυσμένο Καράβι'': ένας έφηβος εγκλωβισμένος στη γαλλική επαρχία, που διψούσε απεγνωσμένα να βρεθεί στο Παρίσι και να ταξιδέψει στον κόσμο. Το ποίημα ήταν η αφορμή της γνωριμίας του με τον συμβολιστή ποιητή Πωλ Βερλαίν - μια ακραία σχέση πάθους με μοιραίες συνέπειες ειδικά για τον Βερλαίν, ενώ αποτελεί ως έργο το εστιακό σημείο της σύντομης αλλά υπέρλαμπρης, σαν surer nova, πορείας του Ρεμπώ στο ποιητικό στερέωμα. Θ' ακολουθήσουν η ''Εποχή στην Κόλαση'' και οι ''Εκλάμψεις'' κι έπειτα ο Ρεμπώ θα σωπάσει ποιητικά στα είκοσί του χρόνια και θα βγει στον κόσμο να κυνηγήσει τις χιμαιρικές οπτασίες που στοιχειώνουν την ποίησή του.

Στο ''Μεθυσμένο Καράβι'' (1871), οι εφηβικές φαντασιώσεις ταξιδιών σε εξωτικούς τόπους μετουσιώνονται σε μια ποιητική διονυσιακή με εικόνες παραισθησιακές, σκοτεινές και ταυτόχρονα εκτυφλωτικά διαυγείς και απαστράπτουσες. Το ποίημα είναι ένας ''δύσκολος ποταμός'' (έτσι ξεκινά ο πρώτος στίχος) κι ο ποιητής ένα σκαρί που αφήνεται ακυβέρνητο στα ρεύματά του να τον οδηγήσουν όλο και πιο βαθιά, όλο και πιο μακριά, σ' ένα ταξίδι απ' το οποίο δεν θα υπάρξει επιστροφή. Η μουσικότητα που δημιουργεί η ομοιοκαταληξία και ο τραγουδιστός ρυθμός του ποιήματος αποδίδονται με τον καλύτερο τρόπο στα ελληνικά από τη μετάφραση του ποιητή Στρατή Πασχάλη, ο οποίος έχει γράψει και το εισαγωγικό σημείωμα: μια εισαγωγή όχι στεγνά φιλολογική αλλά συναισθηματικά φορτισμένη, γεμάτη θαυμασμό κι αγάπη αδερφική, από έναν ποιητή για έναν ομογάλακτό του. Άλλωστε, όπως έγραφε κι ο Ρεμπώ σε μια επιστολή του, ''οι ποιητές είναι αδέρφια''.

Στη δίγλωσση έκδοση περιλαμβάνονται κι άλλα ποιήματα του Ρεμπώ, όπως το αριστουργηματικό ''Φωνήεντα'' και το αγαπημένο μου ''Τραγούδι από τον ψηλότερο πύργο'', καθώς και τα πεζά με τίτλο ''Οι ερημίες του έρωτα''. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, παρατίθενται πολλές επιστολές του ποιητή από τα χρόνια της νιότης του έως τις τελευταίες μέρες του, όταν άρρωστος σοβαρά σ' ένα νοσοκομείο της Μασσαλίας περίμενε το θάνατο. Αυτές οι προσωπικές επιστολές στη μητέρα και την αδερφή του, στον Βερλαίν και άλλους φίλους και συνεργάτες του, αλλά και οι απαντήσεις που του έστελναν τα πρόσωπα αυτά, συνθέτουν κομμάτι-κομμάτι τη διαδρομή της σύντομης ζωής του Ρεμπώ και συμπυκνώνουν όλα όσα έζησε – επαρκέστερα, κατά τη γνώμη μου, από μια αναλυτική βιογραφία. Η συγκινητική, τελευταία επιστολή της αδερφής του, Ιζαμπέλ, όπου περιγράφει το μαρτυρικό του θάνατο σε ηλικία μόλις 37 ετών, είναι εκείνη που ρίχνει την αυλαία σε μια ζωή ακραία και φλεγόμενη μέχρι την τελευταία ανάσα...

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Βόλτα στα Βιβλιοπωλεία / Επί Λέξει

Βόλτα στα Βιβλιοπωλεία: η Μαρία Παπαγεωργίου μιλάει στον Διονύση Μαρίνο και το Diavasame.gr για το βιβλιοπωλείο Επί Λέξει.
15.10.2014
Περισσότερα

Απονομή Βραβείου Νέου Λογοτέχνη από το περιοδικό Κλεψύδρα

Απονομή του Βραβείου Νέου Λογοτέχνη από το περιοδικό Κλεψύδρα, που θα απονεμηθεί στους συγγραφείς Γιάννη Αστερή και Μαριλένα Παπαϊωάννου.
14.10.2014
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Luminaries

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα θα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Luminaries
03.10.2014
Περισσότερα

Νέες κυκλοφορίες

ΓΙΑ ΔΥΟ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ΓΙΑ ΔΥΟ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ Ξένη Λογοτεχνία Rachel Joyce ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ ΓΙΑΤΙ; ΓΙΑΤΙ; Ξένη Λογοτεχνία Lev-Nikolaevic Tolstoj ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΓΚΛΗΜΑ Ξένη Λογοτεχνία Ferdinand von Schirach ΝΕΦΕΛΗ Η ΕΛΛΑΣ ΕΑΛΩ ΚΑΙ ΟΥΤΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΣ Η ΕΛΛΑΣ ΕΑΛΩ ΚΑΙ ΟΥΤΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΣ Ποίηση Ελένη Μανιωράκη-Ζωιδάκη ΒΕΡΕΤΤΑΣ Η ΕΥΗ ΟΛΟ ΧΟΡΕΥΕΙ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΕΙ Η ΕΥΗ ΟΛΟ ΧΟΡΕΥΕΙ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΕΙ Παιδικό/Εφηβικό Birgitta Sif ΙΚΑΡΟΣ Η ΤΡΙΧΑ Η ΤΡΙΧΑ Ποίηση Διονύσιος Σολωμός ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΪΚΕΝ ΚΑΪΚΕΝ Ξένη Λογοτεχνία Jean-Christophe Grange ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΜΙΑ ΖΩΗ, ΕΝΑ ΦΙΛΙ ΜΙΑ ΖΩΗ, ΕΝΑ ΦΙΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Θάνος Κονδύλης ΨΥΧΟΓΙΟΣ Ο ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΜΗ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ Ο ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΜΗ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ Διάφορα Colin Crouch ΕΚΚΡΕΜΕΣ ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΗΣ ΕΝΟΧΗΣ ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΗΣ ΕΝΟΧΗΣ Ξένη Λογοτεχνία Michael Connelly BELL ΠΑΡ' ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΑΡ' ΟΛΑ ΑΥΤΑ Ελληνική Λογοτεχνία Νίκος Δήμου ΠΑΤΑΚΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ Ελληνική Λογοτεχνία Νίνα Κουλετάκη ΟΣΕΛΟΤΟΣ ΠΡΟΒΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΠΡΟΒΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Διονύσης Χαριτόπουλος ΤΟΠΟΣ ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΑΛΟΓΟ ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΑΛΟΓΟ ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ Ξένη Λογοτεχνία Melanie Wallace ΠΟΛΙΣ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ Παιδικό/Εφηβικό Κυριάκος Χαρίτος ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΦΡΑΝΚΕΝΣΤΑΪΝ ΦΡΑΝΚΕΝΣΤΑΪΝ Ξένη Λογοτεχνία Mary Shelley ΜΙΝΩΑΣ

Κριτικές αναγνωστών