Έχουμε διαβάσει 2668 βιβλία

Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΓΕΡΤΟΥ

25.02.2018
Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΓΕΡΤΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
iWRITE
Συγγραφέας
Ευάγγελος Ρήγας
Κατηγορία
ISBN
978-618-5067-58-8
Σελίδες
258
Ο Κήπος του Ανάγερτου, είναι ένα βιβλίο που με την πρώτη ματιά μοιάζει με μυθιστορηματικό λογοτεχνικό έργο, από το σχήμα, από το εξώφυλλο, από τις σελίδες, ακόμα και από τον τίτλο του.

Ο Ευάγγελος Ρήγας μας διαψεύδει. Μας κάνει την έκπληξη. Το έργο τελικά ποιητικό και ο ίδιος μέσα σε τόσο δύσκολους καιρούς το τολμά. Από ένστικτο; Από ανάγκη ψυχής; Το σίγουρο είναι πως, ανατρέχοντας στις σελίδες του Ανάγερτου, ο ίδιος δεν διαψεύδεται. Λόγος λιτός, αυθεντικός, ειλικρινής, λόγος που διεισδύει βαθιά στο μυαλό και την ψυχή, άλλοτε ξεχειλίζει από τρυφερότητα κι άλλοτε από μια νοσταλγική μελαγχολία, ταυτόχρονα προσεγμένος, με στιβαρή δομή, κάποιες φορές λακωνικός, όπως άλλωστε αρμόζει στην ποίηση. Ελάχιστες λέξεις, τεράστια νοήματα. Λόγος απόλυτα κατανοητός. Το βιβλίο του μιλά για της καρδιάς τον έρωτα, για ξεφλουδισμένα ιδανικά και πεινασμένα όνειρα. Χωρίς σειρά. Όπως μιλά η ψυχή.

Το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο είναι έργα ζωγραφικής του συγγραφέα.

Ο ίδιος έχει πει: Η συγγραφή για μένα δεν υπήρξε ποτέ αυτοσκοπός. Ποτέ δεν είπα, τώρα πρέπει να γράψω. Στα ξαφνικά αβίαστα άρχισαν να ρέουν οι σκέψεις θαρρείς και η ψυχή γινότανε μελάνι. Έτσι ένοιωθα και έτσι νοιώθω όταν πιάνω το μπλοκάκι στα χέρια μου και γράφω. Στο δρόμο, στα καφέ, χαμένος στη μοναχικότητά μου η ζωή μου γίνεται πίνακας φτιαγμένος με θλίψη, με χαρά, με πόνο, με αγάπη. Τα δικά μου χρώματα. Έμαθα πια να ζωγραφίζω τη ζωή μου και τώρα πια δεν το αλλάζω.

Ο Ευάγγελος Ρήγας με τον Κήπο του Ανάγερτου τολμά να εκθέσει την ψυχή του, να κάνει την υπέρβαση και, αν και το πρώτο του ποιητικό εγχείρημα, το αποτέλεσμα τον δικαιώνει.

«Στίχοι που αλητεύουν σε χωματόδρομους, σκέψεις που φαίνονται πως σεργιάνισαν ηλιοβασιλέματα και ανατολές πολλές πριν αποτυπωθούν στο χαρτί, λέξεις μικρές, συνηθισμένες, ειλικρινείς, μα γι’ αυτό με δύναμη μεγάλη και ύφος περιπατητικό με αποστάγματα προσωπικής θυμοσοφίας, με παρέσυραν στον «Κήπο του Ανάγερτου», την πρώτη ποιητική συλλογή του Ευάγγελου Ρήγα.Τον κρατώ κοντά μου να τον σκαλίζω κάθε τόσο – όπως έναν κήπο που θέλεις να ανθοφορίσει – και να τον περιδιαβαίνω με ψυχή και πόδια γυμνά, να αισθάνομαι τους κραδασμούς».
Μαίρη Κόντζογλου (Συγγραφέας)

Βιογραφικό
Ο Ευάγγελος Ρήγας κατάγεται από το Βόλο όπου και τελείωσε το Γυμνάσιο. Οι σπουδές του ως μηχανικό πετρελαίου και αερίου, η μετέπειτα εργασία του καθώς και οι οικογενειακές του υποχρεώσεις, τον βρίσκουν περιπλανώμενο σε πόλεις σταθμούς της ζωής του όπως η Καβάλα, η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες όπου και διαμένει μέχρι και σήμερα. Το λιμάνι του ωστόσο παραμένει ο Βόλος. Εκεί η ρίζα του, εκεί και οι γονείς του. Το γράψιμο προέκυψε εντελώς ξαφνικά. Ο Κήπος το Ανάγερτου είναι η πρώτη του ποιητική συλλογή. Το blog του είναι: http://anagertos.blogspot.gr

Είναι κάτι στιγμές
Είναι κάτι στιγμές οι ίδιες πάντα
λίγο προτού ο ήλιος κοιμηθεί
που τα κορμιά πονάνε.
Είναι η ώρα που βγάζει ο ήλιος
βόλτα τις ψυχές.
Δεν νοιώθουν πόσο καίγονται.
Αυτές γλεντάνε

Ο κόσμος όλος
Ματώνει το φεγγάρι
κάθε που βραδιάζει.
Ζωσμένες με εκρηκτικά οι μνήμες
σκορπίζουν
στο σπαραγμό της ηδονής
στο χάδι και στην αγκαλιά σου
στον ξέσκεπο λαιμό σου
ο κόσμος όλος...

Θάλασσά μου
Κοιτάω σιωπηλά να μη μ' ακούω
κοιτώ τους φάρους που
ανοιγοκλείνουν τα φτερά
Ψυχανεμίζεται η ζωή
σε παρελθόντες χρόνους
με θάλασσα για συντροφιά.
Βαριά η ανάσα μου στην ηρεμία
χτύπαγε έντονα η καρδιά
στην τρικυμία.
Θάλασσα μάγισσα
ερωμένη κι αδελφή
φίλη πιστή...
με σένα έζησα, με σένα έπαιξα,
με σένα γέλασα
Κι αν είναι πάλι να χαθώ
μαζί σου θέλω.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο / Ιούλιος-Αύγουστος 2018

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο. Γράφει η Αφροδίτη Δημοπούλου.
16.09.2018
Περισσότερα

Read for Greece

Read for Greece. 362 βιβλία έχουν συγκεντρωθεί για την πρωτοβουλία Read for Greece.
09.09.2018
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Μάριο Μιχαηλίδη

Ο Μάριος Μιχαηλίδης μιλάει στον Στέφανο Ξένο και το Diavasame.gr για το ταξίδι στον λογοτεχνικό χώρο για 30 και πλέον χρόνια.
15.07.2018
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ