Έχουμε διαβάσει 2644 βιβλία

ΡΟΜΕΛ, Η ΑΛΕΠΟΥ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ

20.03.2011
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΡΟΜΕΛ, Η ΑΛΕΠΟΥ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΓΚΟΒΟΣΤΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Γιάννης Καστανάρας
Κατηγορία
ISBN
960-270-986-3
Σελίδες
605

When men were men

Η ιστορία γράφεται από τους νικητές και συνήθως οι νικημένοι παρουσιάζονται ως αιμοσταγή τέρατα, ενώ οι νικητές (κατά σατανική σύμπτωση) βρίσκονται πάντα στη σωστή πλευρά - ακόμα κι αν έχουν διαπράξει εξίσου φρικτά εγκλήματα με τους ηττημένους. Ο Έρβιν Ρόμελ αποτελεί την εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα. Ο γνωστός ως ''Αλεπού της Ερήμου" Γερμανός στρατάρχης στο βορειοαφρικανικό θέατρο πολέμου την περίοδο 1941-43, κατάφερε όχι μόνο να παραμείνει η μοναδική προσωπικότητα που θέλει να θυμάται η μεταπολεμική Γερμανία, αλλά και να προσωποποιεί εκείνο το ιπποτικό ρητό σύμφωνα με το οποίο η αξία του νικημένου δίνει αξία στο νικητή: το να σε αναγνωρίζουν ακόμα και οι αντίπαλοι, είναι ίσως η μεγαλύτερη τιμητική διάκριση που θα μπορούσε ένας πραγματικός στρατιώτης να φανταστεί.

Το βιβλίο του Βρετανού ιστορικού David Irving αποτελεί μια εξαιρετική ιστορική καταγραφή τόσο των πολεμικών επιχειρήσεων εκείνης της περιόδου όσο και των πολιτικών πιέσεων που διαδραματίστηκαν πίσω από αυτές. Παράλληλα, εμβαθύνει στο ψυχoλογικό προφίλ του ηγέτη των Afrika Korps, δίνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανθρώπινη φύση και τον τρόπο που αυτή αναδεικνύεται μέσα στη φωτιά ενός πολυδιάστατου πολέμου. Το υλικό στο οποίο βασίστηκε ο συγγραφέας είναι τόσο οι μαρτυρίες συντρόφων του Ρόμελ όσο και άγνωστα μέχρι πρόσφατα, ημερολόγια του ιδίου και των συμμαχητών του, κυρίως όμως η προσωπική αλληλογραφία του με την αγαπημένη του Λούσυ. Έτσι ο αναγνώστης αποκτά μια ολοκληρωμένη άποψη για το χαρακτήρα του αλλά και για το σύστημα αξιών που δεν πρόδωσε ποτέ ο πρωταγωνιστής αυτής της ταραγμένης εποχής.

Αγωνιστής στα πεδία των μαχών αλλά και της ζωής, πεισματάρης και απείθαρχος, με στρατηγική σκέψη και δράση χαοτική, αντιμέτωπος με εχθρούς και ''φίλους'', ο Ρόμελ κατάφερε να ανατρέψει πολλάκις τους συσχετισμούς στο πεδίο της μάχης: κέρδισε μεγαλειώδεις νίκες κυρίως εναντίων των καθόλα αξιόμαχων Βρετανών, εκθέτοντας ταυτόχρονα ανεπανόρθωτα το αριστοκρατικό πρωσικό κατεστημένο της γερμανικής στρατιωτικής ηγεσίας στα μάτια του Χίτλερ και κυρίως στα μάτια του γερμανικού λαού. Αλλά να ξεχωρίζει κανείς από τη μάζα και να επιλέγει το δικό του αντιδογματικό τρόπο σκέψης και δράσης -και μάλιστα μέσα στα πλαίσια του στρατού της ναζιστικής Γερμανίας-, είναι βέβαιο ότι θα έχει ένα τίμημα: στην περίπτωση του Ρόμελ ήταν η εξαναγκασμένη αυτοκτονία του κατόπιν εντολής του ίδιου του Χίτλερ.

Το ότι ο Ρόμελ υπήρξε στρατιωτική ιδιοφυία είναι γενικά παραδεκτό: μέσα από την παρούσα βιογραφία του συναντάμε έναν πολεμιστή με υψηλή αίσθηση του δικαίου, της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας και επιπλέον έναν άντρα της ''παλιάς σχολής'', όπου η αξιοπρέπεια, η τιμή και η αίσθηση του καθήκοντος δεν ήταν απλά λέξεις αλλά ο τρόπος να ζεις και να πεθάνεις.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Μάριο Μιχαηλίδη

Ο Μάριος Μιχαηλίδης μιλάει στον Στέφανο Ξένο και το Diavasame.gr για το ταξίδι στον λογοτεχνικό χώρο για 30 και πλέον χρόνια.
15.07.2018
Περισσότερα

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο / Ιούνιος 2018

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο. Γράφει η Αφροδίτη Δημοπούλου.
08.07.2018
Περισσότερα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για δωδέκατη συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 9/7 έως και την 30/7.
01.07.2018
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ