Έχουμε διαβάσει 1861 βιβλία

ΓΙΟΥΚΙΟ ΜΙΣΙΜΑ

03.05.2009
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΓΙΟΥΚΙΟ ΜΙΣΙΜΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Μαρία Φακίνου
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-4793-7
Σελίδες
372

Η ζωή και ο θάνατος του Γιούκιο Μισίμα

Ο καμικάζι της ομορφιάς

Ον οι θεοί φιλούσιν αποθνήσκει νέος
                                       Μένανδρος

Στις 25 Οκτωβρίου 1970, ο σημαντικότερος, ίσως, λογοτέχνης της μεταπολεμικής Ιαπωνίας και υποψήφιος δύο φορές για το βραβείο Νόμπελ, εισβάλλει οπλισμένος με παραδοσιακό ξίφος σε στρατιωτική βάση στο Τόκιο και πιάνει όμηρο έναν κορυφαίο στρατηγό. Μαζί του είναι μια μικρή ομάδα απόλυτα αφοσιωμένων νεαρών φοιτητών και σκοπός τους να προτρέψουν τους στρατιώτες των Δυνάμεων Αυτοάμυνας της Ιαπωνίας σε πραξικόπημα εναντίον των υποταγμένων στην αμερικανική διοίκηση πολιτικών.

Στο δραματικό λόγο του προς τους στρατιώτες, ο Μισίμα, φορώντας στρατιωτική στολή και τον κεφαλόδεσμο των καμικάζι, τους ζητά να ξεσηκωθούν απαιτώντας την επιστροφή στα κλασικά ιαπωνικά ιδεώδη, ώστε να σώσουν την πατρίδα τους από τον πλήρη εξαμερικανισμό που της επιβλήθηκε μετά τον πόλεμο. Η ομιλία του αντιμετωπίζει τη χλεύη των συγκεντρωμένων. Ο Μισίμα προχωρά τότε στην ακραία πράξη που θα ποτίσει με το αίμα του, το έργο τέχνης που προσπάθησε να κάνει τη ζωή του: αυτοκτονεί τελετουργικά μαζί με τον Μορίτα (μέλος της ομάδας του και πιθανόν εραστή του) με χαρακίρι.

Με αφετηρία αυτή τη συγκλονιστική και ακραία πράξη του Μισίμα ξεκινά τη βιογραφία του ο Άγγλος δημοσιογράφος και προσωπικός φίλος του Χένρυ Σκοτ Στόουκς, αναπαράγοντας με την ακρίβεια και το ρεαλισμό ενός ντοκιμαντέρ τα γεγονότα της τελευταίας μέρας της ζωής του. Στη συνέχεια ανατρέχει στα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, αναζητώντας -κυρίως μέσα από το αριστουργηματικό, αυτοβιογραφικό του έργο ''Οι εξομολογήσεις μιας μάσκας''-, τα θεμέλια και τις καθοριστικές εμπειρίες που γέννησαν την ιδιόρρυθμη προσωπικότητά του, την ιδιαίτερη σεξουαλική του ζωή και τη συγγραφική του ιδιοφυΐα.

Η βιογραφική αφήγηση συνεχίζεται με την παρουσίαση της καλλιτεχνικής persona που δημιούργησε ο Μισίμα: τις εκκεντρικές πράξεις και απόψεις του, τη ρομαντική του λατρεία για το θάνατο και το αίμα, την εμμονή του στο αρχαιοελληνικό ιδεώδες του όμορφου ανδρικού κορμιού και στην ιαπωνική παραδοσιακή αντίληψη περί ηρωικού θανάτου νέων στην πλήρη τους άνθηση. Η περιπέτεια της ζωής του Μισίμα ολοκληρώνεται, με τη διήγηση της δημιουργίας του έργου ζωής ''Η θάλασσα της γονιμότητας'' (ένα τετράτομο μυθιστόρημα-ποταμό) και την παράλληλη πολιτική του στροφή στον άκρατο εθνικισμό, που πήγαζε από την ανάγκη του να υπερασπίσει με κάθε μέσο τον ιαπωνικό πολιτισμό και τρόπο ζωής.

Ο Χένρυ Σκοτ Στόουκς κατορθώνει με γραφή σε δραματικό τόνο, που αντανακλά τα αισθήματα φιλίας και θαυμασμού που τρέφει για τον Μισίμα, να γράψει μια πιστή βιογραφία και ταυτόχρονα μια ψυχολογική ανάλυση της ιδιάζουσας προσωπικότητας του εκκεντρικού συγγραφέα, βασισμένος κυρίως στα μυθιστορήματά του στα οποία αναφέρεται εκτενώς: έτσι, ακόμα κι αν κάποιος δεν είναι εξοικειωμένος με το έργο του, αποκτά μια επαρκή εικόνα. Η γλώσσα του κειμένου είναι ρέουσα, χωρίς καμία δυσκολία και σε πολύ καλή απόδοση στα ελληνικά, ενώ η έκδοση συμπληρώνεται με επίμετρο για τη σχέση του Μισίμα με τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, καθώς και χρονολόγιο, εργογραφία και το απαραίτητο γλωσσάρι των ιαπωνικών λέξεων και φράσεων. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο φωτογραφικό υλικό, που όχι μόνο συμπληρώνει το κείμενο αλλά έρχεται ως ντοκουμέντο να το επιβεβαιώσει: ξεχωρίζουν η κλασική φωτογραφία του συγγραφέα, όπου απεικονίζεται ο ίδιος στην πόζα του μαρτυρίου του Αγίου Σεβαστιανού (σε απομίμηση του πίνακα του Γκουίντο Ρένι), εικόνα-κλειδί για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας του Μισίμα και η συγκλονιστική στην ωμότητά της φωτογραφία του νεκρού, αμέσως μετά το χαρακίρι. Στο σύνολό της, η βιογραφία του Μισίμα διαβάζεται σχεδόν σαν μυθιστόρημα και γι' αυτό είναι απολύτως επιτυχημένη, αφού ο Ιάπωνας συγγραφέας έτσι αντιμετώπιζε τη ζωή του και το θάνατό του - ως το υπέρτατο έργο του.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για ένατη συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 13/7 έως τις 3/8.
11.07.2015
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The secret of Raven Point

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα θα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The secret of Raven Point
19.06.2015
Περισσότερα

Με την υπογραφή του Έναστρον / Μεγάλες γυναίκες

Το Έναστρον διαβάζει βιβλία και προτείνει:

Μεγάλες γυναίκες - Γιώργος Συμπάρδης (Εκδόσεις Μεταίχμιο)
12.06.2015
Περισσότερα

Νέες κυκλοφορίες

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΣΑΙ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΣΑΙ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Patrick Modiano ΠΟΛΙΣ ΕΝΑ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΔΩΜΑΤΙΟ ΕΝΑ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΔΩΜΑΤΙΟ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Virginia Woolf ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΣΠΕΡΙΑ ΕΣΠΕΡΙΑ Ελληνική Λογοτεχνία Βίκυ Στουφή ΛΙΒΑΝΗΣ ΕΨΙΛΟΝ ΕΨΙΛΟΝ Ξένη Λογοτεχνία Howard Jacobson ΨΥΧΟΓΙΟΣ Η ΑΠΛΗΣΤΗ ΧΕΛΩΝΑ Η ΑΠΛΗΣΤΗ ΧΕΛΩΝΑ Παιδικό/Εφηβικό Σοφία Μαντουβάλου ΚΑΛΕΝΤΗΣ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗ ΣΚΑΛΑ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗ ΣΚΑΛΑ Ξένη Λογοτεχνία Bernhard Schlink ΚΡΙΤΙΚΗ Η ΚΥΡΙΑ ΘΑΝΑΤΟΣ Η ΚΥΡΙΑ ΘΑΝΑΤΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Bernhard Aichner ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ Η ΞΑΝΘΙΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΜΑΤΙΑ Η ΞΑΝΘΙΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΜΑΤΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Benjamin Black ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ Η ΤΕΛΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Η ΤΕΛΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Ξένη Λογοτεχνία Nora Roberts ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Ο ΔΟΚΤΩΡ Ψ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΤΟΥ Ο ΔΟΚΤΩΡ Ψ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΤΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Σωτήρης Παστάκας ΜΕΛΑΝΙ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΕΣ Ξένη Λογοτεχνία Juan-Gabriel Vasquez ΙΚΑΡΟΣ ΤΟ ΠΕΤΡΑΔΙ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΑΣΤΕΡΙΩΝ ΤΟ ΠΕΤΡΑΔΙ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΑΣΤΕΡΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Bram Stoker ΑΙΟΛΟΣ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ GUTENBERG ΦΛΟΓΑ ΠΟΥ ΣΙΓΟΚΑΙΕΙ ΦΛΟΓΑ ΠΟΥ ΣΙΓΟΚΑΙΕΙ Ξένη Λογοτεχνία Philip Kerr ΚΕΔΡΟΣ Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΣΚΟΠΕΥΤΗ Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΣΚΟΠΕΥΤΗ Ξένη Λογοτεχνία Arturo Perez-Reverte ΠΑΤΑΚΗΣ

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ Ελληνική Λογοτεχνία Δημήτρης Γ. Στεφανάκης ΨΥΧΟΓΙΟΣ 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΡΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΜΕΡΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Ελληνική Λογοτεχνία Δημήτρης Γ. Στεφανάκης ΨΥΧΟΓΙΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ