Έχουμε διαβάσει 1645 βιβλία

ΤΟ ΤΟΤΕΜ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥ

16.09.2008
facebook twitter linkedin email
ΤΟ ΤΟΤΕΜ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Χρύσα Μπανιά
Κατηγορία
ISBN
978-960-453-080-9
Σελίδες
681

Οικολογία με ένα έπος και η «λογική» που εξαφανίζει τη φύση

Ο Ζιανγκ Ρονγκ (Λου Τζιαμίν) γεννήθηκε στο Πεκίνο το 1946 και είναι καθηγητής πανεπιστημίου. Παρέμεινε φυλακισμένος για δυο χρόνια για το ρόλο του στην εξέγερση της πλατείας Τιενανμέν, ενώ ακόμα και σήμερα απαγορεύεται να διδάξει στο πανεπιστήμιο. Για το βιβλίο του αυτό, αποτέλεσμα πολυετών μελετών και προσωπικών εμπειριών, τιμήθηκε με το Man Asia Literary Prize.

Το τοτέμ, σαν λέξη, «είναι ζώο, πράγμα, ή φυσικό φαινόμενο το οποίο θεωρείται ότι με υπερφυσικό, μυστηριακό τρόπο, έχει αποκτήσει συγγένεια με άτομο, ομάδα ατόμων ή φυλή και λατρεύεται ως βοηθός των ανθρώπων» (Λεξικό Γ. Μπαμπινιώτη). Ο λύκος ανέκαθεν ασκούσε μια σαγήνη στον άνθρωπο γι’ αυτό και η λέξη πρωταγωνιστεί σε πολλά βιβλία και ταινίες. Στο βιβλίο αυτό, όμως, ο λύκος έχει αναγορευτεί σε τοτέμ για τις μογγολικές φυλές που ζούσαν στην εσωτερική Μογγολία, στα βόρεια της Κίνας. Ο συγγραφέας, που σαν φοιτητής στη μορφωτική επανάσταση του Μάο Τσε Τουνγκ βρέθηκε εκεί για αναδιαπαιδαγώγηση και έζησε σαν τους ντόπιους για λίγα χρόνια, βάζει τον πρωταγωνιστή του, φοιτητή Τσεν Ζεν, να ζήσει στις άγριες συνθήκες της περιοχής, σε ένα φυσικό απείραχτο περιβάλλον με τρομερές εναλλαγές στις θερμοκρασίες και πολύ βαριούς χειμώνες. Στην περιοχή, όπου έχουν ήδη εισβάλει οι πολιτιστικές ορδές των Κόκκινων φρουρών που θα εκπολίτιζαν ανθρώπους και … περιβάλλον, τα άτομα είναι οργανωμένοι σε ταξιαρχίες, σώματα κ.λπ., σαν στρατιωτικές μονάδες. Επιβραβεύονται ή τιμωρούνται με μόρια. Οι ανάγκες για σιτηρά για τον υπερπληθυσμό, αλλά και η αμάθεια ή/και ο φανατισμός του κάθε νεόκοπου επαναστάτη καθοδηγούν τις επιλογές τους και τις επεμβάσεις τους στην αιώνια ζωή της Φύσης. Η Λογική τους, ισχυρή και ασυμβίβαστη, κυριολεκτικά άτοπη όμως, αγνοεί και κυνηγά αμείλικτα και το λύκο που συνέβαλλε καθημερινά στη διατήρηση της υγείας του περιβάλλοντος. Μια συμβολή που προς τιμήν της, αλλά και σε συνδυασμό με το θαυμασμό για τον αδάμαστο χαρακτήρα του, τον είχε κάνει Τοτέμ για όσους ζούσαν αιώνες εκεί. Το τίμημα της εκπολιτιστικής επέμβασης, πανάκριβο, μόνιμο και ανεξίτηλο, θα το πληρώσει η μέχρι τότε επί αιώνες επιβιώσασα φύση.

Σε βιβλία σαν και αυτό θεωρώ πως δεν ταιριάζει να μιλάει κανείς για πλοκή με τα συνήθη μέτρα και σταθμά. Το «Τοτέμ του Λύκου» δεν είναι μια ακόμα ιστορία. Είναι ένα πραγματικό έπος για την παρθένα Φύση και για τη ζωή ξεχωριστών ανθρώπων, που δύσκολα συναντάς πια γιατί αλέθονται από τους κανόνες της εμπορευματοποίησης . Η πλοκή βρίσκεται στην περιγραφή της κάθε ημέρας του καθενός από αυτούς που ακόμα και μια απλή πράξη του, τι πράξη όμως, αν και ακαλλιέργητη από συγγραφικές τεχνικές, κρατάει άρρηκτα δεμένο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Τον παρασέρνει να ανασαίνει εκεί όπου ούτε η φαντασία του δεν θα είχε την δυνατότητα να τον πάει. Η πλοκή ζωντανεύει στα λόγια του γηραλέου Μπίλτζι, που είναι φορτωμένος από τη σοφία της ζωής, στα ανέγγιχτα από τον άνθρωπο βοσκοτόπια, στα παιχνίδια και την αξιοπρέπεια του λυκόπουλου. Η πλοκή της καθημερινότητας ξεχειλίζει στα χέρια γυναικών αλλά και μικρών παιδιών, σε ψυχές «με ψυχή», που μοιάζουν σε πολλά με αυτή του Λύκου. Όλα μαζί σε παρασέρνουν σε αλλιώτικες προσεγγίσεις γεγονότων, εξελίξεων και εκτιμήσεων, σε μια επική πλοκή αληθινής ζωής. Οι λογικές της άμετρης αύξησης της παραγωγής και τα επιχειρήματα που στο όνομα της λογικής παραγνωρίζουν το βιασμό της Φύσης, καταρρίπτονται από απλές παρατηρήσεις μέσα στο χρόνο. Ποιος, όμως, τις βλέπει;

Η γλώσσα του Ζιανγκ Ρονγκ, είναι απλή. Κυλάει όμορφα και, χωρίς να το καταλαβαίνεις, λειτουργώντας σαν κρυμμένος λύκος, σε παρασέρνει μυστηριακά ολοζώντανο μέσα σε σκηνές άγριας μάχης επιβίωσης (ανθρώπων ή λύκων) ή γαληνεμένης παρατήρησης της φύσης σε ένα αμόλυντο περιβάλλον. Αν ο Τζακ Λόντον έγινε γνωστός από το γράψιμό του για τη φύση, και αν ο Ασπροδόντης έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο για τη συμπεριφορά του, το λυκόπουλο του Τσεν Ζεν, η περιγραφόμενη παρθένα φύση μα και η καταστροφή της, αλλά και η «τύφλωση» του ανθρώπου, κάνουν αυτό το βιβλίο να δικαιούται να γίνει ένα είδος τοτέμ σε όλους μας. Ένα τοτέμ που θα μας βοηθήσει να επιμένουμε ώστε να πάψει η ζωή να μετριέται με όρους αριθμών: δείκτες πωλήσεων, παραγωγής, τηλεθέασης, μπλα…μπλα…. Ένα τοτέμ που θα μας βοηθήσει να γελάμε αδιάφορα σε εκείνους, επιστήμονες ή μη, που παρότι καθημερινά διαπιστώνουν τις κραυγές διαμαρτυρίας της Γης λόγω του βιασμού της, ψιθυρίζουν «δεν έχει αποδειχτεί ακόμα», παραγνωρίζοντας πως η απόδειξη θα έρθει, οριστική και αμετάκλητη, με το θάνατο του πλανήτη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Βόλτα στα Βιβλιοπωλεία / Επί Λέξει

Βόλτα στα Βιβλιοπωλεία: η Μαρία Παπαγεωργίου μιλάει στον Διονύση Μαρίνο και το Diavasame.gr για το βιβλιοπωλείο Επί Λέξει.
15.10.2014
Περισσότερα

Απονομή Βραβείου Νέου Λογοτέχνη από το περιοδικό Κλεψύδρα

Απονομή του Βραβείου Νέου Λογοτέχνη από το περιοδικό Κλεψύδρα, που θα απονεμηθεί στους συγγραφείς Γιάννη Αστερή και Μαριλένα Παπαϊωάννου.
14.10.2014
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Luminaries

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα θα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Luminaries
03.10.2014
Περισσότερα

Νέες κυκλοφορίες

ΓΙΑ ΔΥΟ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ΓΙΑ ΔΥΟ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ Ξένη Λογοτεχνία Rachel Joyce ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ ΓΙΑΤΙ; ΓΙΑΤΙ; Ξένη Λογοτεχνία Lev-Nikolaevic Tolstoj ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΓΚΛΗΜΑ Ξένη Λογοτεχνία Ferdinand von Schirach ΝΕΦΕΛΗ Η ΕΛΛΑΣ ΕΑΛΩ ΚΑΙ ΟΥΤΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΣ Η ΕΛΛΑΣ ΕΑΛΩ ΚΑΙ ΟΥΤΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΣ Ποίηση Ελένη Μανιωράκη-Ζωιδάκη ΒΕΡΕΤΤΑΣ Η ΕΥΗ ΟΛΟ ΧΟΡΕΥΕΙ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΕΙ Η ΕΥΗ ΟΛΟ ΧΟΡΕΥΕΙ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΕΙ Παιδικό/Εφηβικό Birgitta Sif ΙΚΑΡΟΣ Η ΤΡΙΧΑ Η ΤΡΙΧΑ Ποίηση Διονύσιος Σολωμός ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΪΚΕΝ ΚΑΪΚΕΝ Ξένη Λογοτεχνία Jean-Christophe Grange ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΜΙΑ ΖΩΗ, ΕΝΑ ΦΙΛΙ ΜΙΑ ΖΩΗ, ΕΝΑ ΦΙΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Θάνος Κονδύλης ΨΥΧΟΓΙΟΣ Ο ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΜΗ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ Ο ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΜΗ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ Διάφορα Colin Crouch ΕΚΚΡΕΜΕΣ ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΗΣ ΕΝΟΧΗΣ ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΗΣ ΕΝΟΧΗΣ Ξένη Λογοτεχνία Michael Connelly BELL ΠΑΡ' ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΑΡ' ΟΛΑ ΑΥΤΑ Ελληνική Λογοτεχνία Νίκος Δήμου ΠΑΤΑΚΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ Ελληνική Λογοτεχνία Νίνα Κουλετάκη ΟΣΕΛΟΤΟΣ ΠΡΟΒΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΠΡΟΒΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Διονύσης Χαριτόπουλος ΤΟΠΟΣ ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΑΛΟΓΟ ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΑΛΟΓΟ ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ Ξένη Λογοτεχνία Melanie Wallace ΠΟΛΙΣ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ Παιδικό/Εφηβικό Κυριάκος Χαρίτος ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΦΡΑΝΚΕΝΣΤΑΪΝ ΦΡΑΝΚΕΝΣΤΑΪΝ Ξένη Λογοτεχνία Mary Shelley ΜΙΝΩΑΣ

Κριτικές αναγνωστών