Έχουμε διαβάσει 2662 βιβλία

Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ

28.06.2018
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Juan-Jose Millas
Μετάφραση
Θεοδώρα Δαρβίρη
Κατηγορία
ISBN
978-618-01-2693-8
Σελίδες
136
                                                        Τραύματα και ενοχές

«Εγώ γράφω, γιατί ο μπαμπάς μου διάβαζε». Και ποτέ δε μου έδινε σημασία. Δεν μ’ αγαπούσε.

Ο δωδεκάχρονος αφηγητής –κατά δική του εξομολόγηση– γράφει αυτό το βιβλίο, επειδή φαντάζεται ότι το βιβλίο που διαβάζει ο πατέρας του, είναι το δικό του βιβλίο. Γράφει επειδή φλέγεται να μιλήσει στον πατέρα του, να του εξομολογηθεί ό,τι τον στοιχειώνει και ο μόνος τρόπος για να καταφέρει τα παραπάνω είναι να γράψει. Διότι ο πατέρας του διαρκώς διαβάζει και ποτέ δεν ασχολήθηκε μαζί του, ενώ τον θεωρεί χαζό και ηλίθιο. Προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή του –επιτέλους–, να ασχοληθεί μαζί του και να πει μια καλή κουβέντα για τον γιο του.

Το νέο βιβλίο του Χουάν Χοσέ Μίγιας «Η δική μου ιστορία» είναι γραμμένο με αυστηρά δομημένη αφήγηση σε μικρά κεφάλαια τριών σελίδων. Σε πρώτο πρόσωπο, με αμεσότητα, αθωότητα και παιδική ειλικρίνεια που, όσο το παιδί μεγαλώνει, γίνεται πιο συνειδητοποιημένη.

Και όσο ο αφηγητής μεγαλώνει, το «δυστύχημα» που τον στιγμάτισε, που του έγινε εμμονή –όταν άθελά του, από ένα καπρίτσιο της μοίρας, στέρησε τη ζωή σε μια ολόκληρη οικογένεια–, σταδιακά αμβλύνεται. Και αυτό από τη στιγμή που γίνεται φίλος με το κορίτσι που σώθηκε, έστω κι αν αυτό έμεινε ανάπηρο, και αργότερα, παρά το γεγονός της ασχήμιας του, γίνονται εραστές. Αυτός είναι ο τρόπος του να πει «συγγνώμη» και να προσπαθήσει να ξεφύγει από την ενοχή του.

Ένα βιβλίο για τον δύσκολο, αλλά τόσο θαυμαστό κόσμο της εφηβείας, για τα μυστικά του, τα τραύματα, τις αμφιβολίες και τελικά την «απελευθέρωση» μετά το πέρας της επώδυνης διαδρομής προς την ενηλικίωση. Ένα βιβλίο για τη λαχτάρα της αποδοχής από τους γονείς, για τη λαχτάρα για τρυφερότητα, για την απελευθέρωση από τις ενοχές, για την ελευθερία γενικότερα.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην πολύ καλή μετάφραση της Θεοδώρας Δαρβίρη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο / Ιούλιος-Αύγουστος 2018

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο. Γράφει η Αφροδίτη Δημοπούλου.
16.09.2018
Περισσότερα

Read for Greece

Read for Greece. 362 βιβλία έχουν συγκεντρωθεί για την πρωτοβουλία Read for Greece.
09.09.2018
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Μάριο Μιχαηλίδη

Ο Μάριος Μιχαηλίδης μιλάει στον Στέφανο Ξένο και το Diavasame.gr για το ταξίδι στον λογοτεχνικό χώρο για 30 και πλέον χρόνια.
15.07.2018
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ