Έχουμε διαβάσει 2662 βιβλία

Ο ΖΥΘΟΠΟΙΟΣ ΤΟΥ ΠΡΕΣΤΟΝ

29.06.2018
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Ο ΖΥΘΟΠΟΙΟΣ ΤΟΥ ΠΡΕΣΤΟΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Φωτεινή Ζερβού
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-7684-5
Σελίδες
336
                                                                Η όπερα ανάβει φωτιές

Για τον Καμιλλέρι τι νέο μπορεί να γράψει κάποιος; Τα περισσότερα έχουν γραφεί. Αξιοσημείωτο είναι πώς ένας άνθρωπος που αποφάσισε να αφοσιωθεί στο γράψει γύρω στα εξήντα του χρόνια, παραδίδει στο αναγνωστικό κοινό ιστορίες εξαιρετικής αφηγηματικής τεχνικής και ιδιαίτερης γλώσσας. Ο επιθεωρητής Σάλβο Μονταλμπάνο αποτελεί έναν από τους πιο πολυδιαβασμένους ήρωες αστυνομικών μυθιστορημάτων.

Οι επαναστάσεις του πρώτου μισού του 19ου αιώνα δεν υφίσταντο πλέον ως οργανωμένες εξεγέρσεις, όμως, βραχυχρόνιες εξεγέρσεις με τοπικό χαρακτήρα δεν εξέλιπαν. Μια τέτοια αποτέλεσε και η αναφερόμενη στο έργο του Καμιλλέρι αναταραχή με αφορμή την όπερα «Ο ζυθοποιός του Πρέστον». Εδώ, λοιπόν, ο Καμιλλέρι καταπιάνεται μ’ ένα ιστορικό γεγονός, το ανέβασμα της όπερας με τον τίτλο «Ο ζυθοποιός του Πρέστον» του Λουίτζι Ρίτσι, στα εγκαίνια του θεάτρου της Καλτανισσέττα. Το ανέβασμα της λυρικής όπερας ήταν απόφαση του άρτι τοποθετημένου νομάρχη Μπορτούτζι, προκαλώντας αναταραχές, μηχανορραφίες και διαμάχες. Ο συγγραφέας υφαίνει γύρω από την απόφαση αυτή χαρακτήρες και τις προσωπικές ιστορίες τους, μέσα από τις οποίες διαφαίνεται όλη η ιδεολογική κατάσταση και ο συμπεριφορικός προσανατολισμός τόσο χρονικά –στο τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα–, όσο και τοπικά – στην ευρύτερη περιοχή της Σικελίας.

Ο Καμιλλέρι καταπιάνεται σε κάθε κεφάλαιο με έναν χαρακτήρα και τον καθοδηγεί με σκωπτικό τρόπο, ώστε να επιτελέσει τον ρόλο του στο καθολικό οικοδόμημα του εν λόγω μυθιστορήματος. Η απόφαση για το ανέβασμα της όπερας αποτελεί την αφετηρία για διάφορες ιλαρές –μέσα στο δράμα τους– καταστάσεις και η φωτιά που έκαψε συθέμελα το θέατρο αποτελεί το επιστέγασμά τους. Φυσικά, δεν μπορούσε να λείπει, ίσως, το πιο ενδιαφέρον ταλέντο του Σικελού συγγραφέα: η μαεστρία με την οποία σκιαγραφεί τις προσωπικότητες των χαρακτήρων, ο τρόπος με τον οποίο κινεί τα πρόσωπα, σαν μαριονέτες-τμήματα ενός έργου. Και μολονότι δεν βρίθει από τοπικές απεικονίσεις και ιστορικές αναφορές, είναι διάχυτη καθ’ όλο το μυθιστόρημα, η εικόνα της περιόδου και της περιοχής.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο / Ιούλιος-Αύγουστος 2018

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο. Γράφει η Αφροδίτη Δημοπούλου.
16.09.2018
Περισσότερα

Read for Greece

Read for Greece. 362 βιβλία έχουν συγκεντρωθεί για την πρωτοβουλία Read for Greece.
09.09.2018
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Μάριο Μιχαηλίδη

Ο Μάριος Μιχαηλίδης μιλάει στον Στέφανο Ξένο και το Diavasame.gr για το ταξίδι στον λογοτεχνικό χώρο για 30 και πλέον χρόνια.
15.07.2018
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ