Έχουμε διαβάσει 2668 βιβλία

ΦΟΒΟΣ

10.09.2017
email
ΦΟΒΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΡΟΕΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Κωνσταντίνος Κρίτσης
Κατηγορία
ISBN
978-960-283-461-9
Σελίδες
128
                                                               Μια στιγμή αδυναμίας...

Διακριτή θέση ανάμεσα στις νουβέλες του Στέφαν Τσβάιχ κατέχει ο «Φόβος». Μια ιστορία που ο συγγραφέας γράφει και ανατυπώνει περισσότερες από μία φορές ως ξεχωριστό έργο πριν τη συμπεριλάβει σε μια συλλογή διηγημάτων του, ενώ γνώρισε και μια κινηματογραφική μεταφορά υπό τον Ρομπέρτο Ροσελίνι με πρωταγωνίστρια την Ίνγκριντ Μπέργκμαν.

H Ιρένε είναι παντρεμένη με έναν επιτυχημένο δικηγόρο και μητέρα δύο μικρών παιδιών, απολαμβάνει όλες τις ανέσεις μιας εύπορης μεγαλοαστικής ζωής, που συνοδεύεται όμως από το αίσθημα μιας άνευρης ρουτίνας, μιας βαρετής και εφησυχασμένης καθημερινότητας. Έτσι, όταν της δοθεί η ευκαιρία, θα ενδώσει εύκολα στην αρχική γνωριμία και έπειτα στη σχέση με έναν νεαρό πιανίστα. Το διαμέρισμά του θα γίνει η ερωτική τους φωλιά και οι εβδομαδιαίες συνευρέσεις τους η καινούρια της συνήθεια.

Κι ύστερα θα έρθει ο φόβος. Κάθε φορά που αφήνει αυτό το διαμέρισμα η Ιρένε καταβάλλεται από μία ανυπέρβλητη αγωνία, φοβάται πως θα πέσει πάνω σε κάποιον γνωστό κατά την έξοδό της από το κτήριο, ανησυχεί πως τα βλέμματα των ξένων στον δρόμο αναγνωρίζουν το ένοχο μυστικό της. Ώσπου μια μέρα την περιμένει η πρώην αγαπημένη του εραστή της, μια λαϊκή γυναίκα που δείχνει αποφασισμένη για όλα, την κατηγορεί, την εκβιάζει, και η Ιρένε υποκύπτει. Καθώς η εκβιάστρια της αποσπά όλο και μεγαλύτερα ποσά για να μην αποκαλύψει την απιστία στον σύζυγό της, η Ιρένε βρίσκεται πιασμένη σε μια ανυπόφορη ψυχολογική κατάσταση, στο επίκεντρο ενός δαιδαλώδους ψυχολογικού θρίλερ. Κι ενώ μετεωρίζεται ανάμεσα στην ελπίδα μιας απρόσμενης λύτρωσης ή στη φρίκη ενός αναπόφευκτου τέλους, θα αρχίσει να βλέπει τη ζωή της με άλλα μάτια...

Στον «Φόβο» βλέπουμε για ακόμη μία φορά τον αριστοτεχνικό τρόπο που έχει ο Στέφαν Τσβάιχ να πλησιάζει στις διηγήσεις του όσο πιο πολύ γίνεται τα αισθήματα των ηρώων του, να αποδίδει κάθε σπασμό και κάθε σκίρτημα της καρδιάς τους. Μπορεί ο πυρήνας της ιστορίας του να μην είναι ιδιαίτερα πρωτότυπος –απηχεί κάτι από τη «Μαντάμ Μποβαρύ» ή την «'Άννα Καρένινα»– ωστόσο ο συγγραφέας αποφεύγει την κοινοτοπία και δημιουργεί μια αφήγηση που λειτουργεί ως ένα ψυχολογικό καλειδοσκόπιο. Ο ρυθμός της αφήγησής του, πολύ καλά μελετημένος, ευνοεί την ψυχολογική απόδοση της κάθε στιγμής που βιώνει η κεντρική του ηρωίδα, ενώ διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον καθώς ανεβάζει σταδιακά τα σκαλοπάτια της έντασης.

Η Ιρένε δεν είναι ερωτευμένη με τον εραστή της, απλώς αποζητά για μια στιγμή την περιπέτεια. Όταν όμως ξεσπά ο κίνδυνος παγιδεύεται στη σύγχυσή της και αφήνεται στις συναισθηματικές της παρορμήσεις. Παρόλο που εμπλέκεται σε μια τολμηρή πράξη, δεν μπορεί να διαχειριστεί το ρίσκο που αυτή επιφέρει, και αυτή είναι η αποτυχία της. Όταν επιστρέφει στην οικογενειακή της εστία, αυτοκυριαρχείται, προσπαθεί να διατηρήσει την ψυχραιμία της, δεν μπορεί όμως να αποτρέψει την αλλαγή στη στάση και τη συμπεριφορά της, με αποτέλεσμα να τραβά τα ύποπτα βλέμματα του συζύγου της.

Είναι χαρακτηριστική η στιγμή που διαπιστώνει πως βρίσκεται μέσα σε έναν τυπικό γάμο, έχει αγαπήσει τον σύζυγό της αλλά δεν γνωρίζει πραγματικά τον χαρακτήρα του, πώς σκέφτεται εκείνος, πώς πρόκειται να αντιδράσει απέναντι στην απιστία της. Κι αρχίζει να τον παρατηρεί για πρώτη φορά, να αναπολεί το κοινό παρελθόν τους, τα λόγια και τις συζητήσεις τους, προκειμένου να τον καταλάβει πραγματικά. Έπειτα αντιλαμβάνεται πως τα παιδιά της μεγαλώνουν περισσότερο με την γκουβερνάντα τους παρά με την ίδια, πόσες μητρικές στιγμές έχει χάσει... Το τέλος ωστόσο δεν θα είναι προβλέψιμο, ο Τσβάιχ επιφυλάσσει μια έκπληξη στον αναγνώστη, σε όσα έχουμε διαβάσει μέχρι τότε.

Λειτουργώντας λοιπόν ως ένα ψυχολογικό «αστυνομικό» μυθιστόρημα ή ως μία σοφή ανατομία της ανθρώπινης φύσης, ο «Φόβος» εξετάζει με ενδιαφέροντα τρόπο διάφορα θέματα –την ενοχή, την εμπιστοσύνη, τον κοινωνικό στιγματισμό, την αλήθεια των ανθρώπινων σχέσεων, την παγιδευμένη ανθρώπινη φύση– μέσα σε ένα λογοτεχνικό σύμπαν απολαυστικά δοσμένο.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο / Ιούλιος-Αύγουστος 2018

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο. Γράφει η Αφροδίτη Δημοπούλου.
16.09.2018
Περισσότερα

Read for Greece

Read for Greece. 362 βιβλία έχουν συγκεντρωθεί για την πρωτοβουλία Read for Greece.
09.09.2018
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Μάριο Μιχαηλίδη

Ο Μάριος Μιχαηλίδης μιλάει στον Στέφανο Ξένο και το Diavasame.gr για το ταξίδι στον λογοτεχνικό χώρο για 30 και πλέον χρόνια.
15.07.2018
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ