Έχουμε διαβάσει 2608 βιβλία

ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΟΣΛΟ

08.04.2017
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΟΣΛΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Δ. Παπαγρηγοράκης
Κατηγορία
ISBN
978-618-03-0228-8
Σελίδες
504
                                              Μπορεί ένας πρόεδρος των ΗΠΑ να εξαφανιστεί;

Διαβάζοντας τα βιογραφικά των συγγραφέων στις σελίδες των βιβλίων σπάνια βρίσκεις κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα, που να σου διεγείρει το ενδιαφέρον. Με την Anne Holt υπήρχε αυτό το «κάτι» στο βιογραφικό της: έχει διατελέσει υπουργός Δικαιοσύνης της Νορβηγίας. Αρκετά ενδιαφέρον, λοιπόν, μια πρώην υπουργός να γράφει αστυνομικά μυθιστορήματα – μάλιστα ο Jo Nesbo τη θεωρεί μητέρα της αστυνομικής σκανδιναβικής λογοτεχνίας.

Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ είναι γεγονός. Η Έλεν Μπάρκλεϊ εκλέγεται πρόεδρος στο τέλος μιας δύσκολης προεκλογικής εκστρατείας. Λίγους μήνες μετά επιλέγει για πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό τη Νορβηγία για τους εορτασμούς της 17ης Μαΐου. Η πρόεδρος φτάνει στη χώρα και έπειτα από συναντήσεις και δείπνα πηγαίνει στη σουίτα του ξενοδοχείου, το οποίο είναι πολύ καλά φρουρούμενο. Η ημέρα της εθνικής εορτής πλησιάζει και όλα δείχνουν ότι οι εκδηλώσεις θα είναι πολύ επιτυχημένες.

Το επόμενο πρωί η Έλεν Μπάρκλεϊ δεν εμφανίζεται την προκαθορισμένη ώρα. Ένας πράκτορας χτυπάει την πόρτα της σουίτας, όμως δεν παίρνει απάντηση. Ρίχνει την πόρτα και μπαίνει σε μια σουίτα όπου η πρόεδρος είναι άφαντη. Πώς είναι δυνατόν σ’ ένα άριστα φρουρούμενο κτήριο να εξαφανιστεί η πρόεδρος των ΗΠΑ, ιδιαίτερα μάλιστα όταν, όπως φαίνεται στις κάμερες του ξενοδοχείου, δεν έχει βγει ούτε έχει μπει κάνεις στη σουίτα της κατά τη διάρκεια της νύχτας;

Συναγερμός σημαίνει στην αστυνομία της Νορβηγίας και στο FBI. Η κόντρα μεταξύ των δύο υπηρεσιών δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, καθώς αλυσιδωτές αντιδράσεις μετατρέπουν την εξαφάνιση σε εθνική κρίση και με γοργούς ρυθμούς θα γιγαντωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάθε λεπτό που περνάει λειτουργεί εις βάρος τους, όμως οι αρχές θα πρέπει να αναζητήσουν στοιχεία που βρίσκονται θαμμένα στο παρελθόν.

Η Anne Holt χτίζει σταδιακά την πλοκή στο μυθιστόρημά της, κινούμενη σε αργό τέμπο, οικοδομώντας προσεκτικά κι επιμελώς τα προφίλ των χαρακτήρων της. Σε μεγάλα τμήματα του βιβλίου επικεντρώνεται στη συνεργασία των υπηρεσιών των δύο χωρών, σκιαγραφώντας αριστοτεχνικά το παιχνίδι που παίζεται στα παρασκήνια, όταν συμβαίνουν γεγονότα υψίστης σημασίας κι επικινδυνότητας, κάτι που φαίνεται να γνωρίζει καλά από τη θητεία της στην πολιτική σκηνή της Νορβηγίας. Ο αναγνώστης δεν ψάχνει να βρει ποιος κρύβεται πίσω από την εξαφάνιση της προέδρου, αλλά να ανακαλύψει πώς έγινε και για ποιον λόγο. Η καταιγιστική δράση απουσιάζει, αφού η συγγραφέας επιλέγει να κλιμακώσει αργά και σταθερά την ένταση. Δεν στηρίζεται στην πλοκή, αλλά κυρίως στα πορτρέτα των προσώπων που συνθέτουν το παζλ, στοιχειοθετώντας αριστοτεχνικά τα προφίλ των χαρακτήρων που διαδραματίζουν ακόμα και δευτερεύοντα ρόλο στην υπόθεση.

Ένα άρτια δομημένο αστυνομικό μυθιστόρημα, με εξαιρετικά ψυχογραφήματα χαρακτήρων που βυθίζει τον αναγνώστη σελίδα τη σελίδα πιο βαθιά σε μια σκοτεινή υπόθεση.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Swimming lessons

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Swimming lessons
17.06.2018
Περισσότερα

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο / Μάιος 2018

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο. Γράφει η Αφροδίτη Δημοπούλου.
10.06.2018
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Όλγα Νικολαΐδου

Η Ελένη Κίτσου συνομιλεί με την Όλγα Νικολαΐδου με αφορμή το βιβλίο της «Άνεμος Ωραίος» (εκδόσεις Αρμός).
10.06.2018
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ