Έχουμε διαβάσει 2416 βιβλία

Η ΜΕΘΟΔΟΣ 15/33

07.04.2017
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
Η ΜΕΘΟΔΟΣ 15/33
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΟΠΤΡΑ
Συγγραφέας
Shannon Kirk
Μετάφραση
Δημήτρης Αλεξίου
Κατηγορία
ISBN
978-960-605-182-1
Σελίδες
312
                                «Ό,τι κι αν είναι αυτό που περιμένεις, εσύ να είσαι έτοιμη»

Ένα γρήγορο, κινηματογραφικό και πρωτότυπο στη σύλληψή του αστυνομικό θρίλερ είναι το ντεμπούτο της δικηγόρου Shannon Kirk, που ξεκινάει εξαρχής με μια σειρά ανατροπές από τις νόρμες του είδους: γνωρίζουμε την τύχη της ηρωίδας, μια έφηβη έγκυος που πέφτει θύμα απαγωγής, όπως μας την αφηγείται η ίδια και παράλληλα, αντιλαμβανόμαστε γρήγορα ότι ο χαρακτηρισμός «θύμα» απέχει πολύ από την πραγματικότητα…

Γιατί αυτή η ηρωίδα διαθέτει όχι μόνο μια υψηλή νοημοσύνη και ένα πολυμήχανο μυαλό, αλλά και μια λυσσαλέα επιθυμία να επιβιώσει αυτή και το αγέννητο παιδί της – όμως όχι, αυτό δεν είναι αρκετό για εκείνη: επιθυμεί επίσης με πάθος να πάρει τη δικαιοσύνη στα χέρια της ώστε οι απαγωγείς της να πληρώσουν το ακριβοδίκαιο τίμημα που αναλογεί στις απεχθείς πράξεις τους.

Παράλληλα με τη δική της αφήγηση για το πώς στήνει βήμα-βήμα την τιμωρία τους –παρατηρώντας, μαθαίνοντας, υπολογίζοντας και παίζοντας θέατρο–, παρακολουθούμε και την προσπάθεια ενός πράκτορα του FBI και της βοηθού του (μιας πολύ ιδιαίτερης προσωπικότητας) να εντοπίσουν τα ίχνη των απαγωγέων – και εδώ ακολουθεί μια ακόμα ευφυής ανατροπή από τη συγγραφέα.

Αξιοποιώντας προφανώς την εμπειρία της από τη μάχιμη δικηγορία η Shannon Kirk χτίζει με μεγάλη μαεστρία την «υπόθεση», όπου ένα θύμα αποφασίζει να αντιστρέψει τους ρόλους και να μετατρέψει τους θύτες σε δικά της θύματα, παίρνοντας τη δικαιοσύνη στα χέρια της – ή πιο σωστά στο μυαλό της, το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτει όχι μόνο εκείνη, αλλά κάθε ανθρώπινο πλάσμα. Και θα έλεγα ότι ο αναγνώστης παρά τα όσα ακραία, αλλά και αποτρόπαια σε ορισμένα σημεία, συμβαίνουν στο βιβλίο, απολαμβάνει κάθε λεπτό αυτής της διαδρομής, ταυτιζόμενος απόλυτα με την ηρωίδα. Ειδικά οι αναγνώστριες, είναι περίπου αδύνατον να μην αγωνιούν σε κάθε σελίδα του βιβλίου παρακολουθώντας την εξέλιξη του σχεδίου της και να μην συμφωνούν μαζί της ότι κάποτε οι γυναίκες θα πρέπει να βγουν από τη νοοτροπία του θύματος και όχι απλά να υπερασπίζονται τον εαυτό τους αλλά και να εμποδίζουν όσους τις κακοποιούν να το επαναλάβουν.

Κι αν αναρωτιέστε με βάση τα παραπάνω, αν το βιβλίο έχει φεμινιστική οπτική, η απάντηση είναι ναι και μάλιστα κατά τη γνώμη μου, στην καλύτερη εκδοχή της αφού η συγγραφέας δίνει προς τις γυναίκες που μεγαλώνουν κόρες μερικές εξαιρετικές συμβουλές, όπως «να τις ανατρέφουν με γιγαντιαίες δόσεις αυτοεκτίμησης». Αυτό βεβαίως δε σημαίνει ότι οι «κακοί» της ιστορίας είναι αποκλειστικά άντρες, οι γυναίκες είναι εξίσου ικανές για μεγάλη σκληρότητα προς τα μέλη του φύλου τους. Ενώ βεβαίως υπάρχουν και οι άντρες που στηρίζουν τις γυναίκες, τις αγαπούν και αγωνίζονται στο πλευρό τους.

Συμπερασματικά, μία πολύ δυνατή και καλοφτιαγμένη ιστορία, με δράση, σασπένς και ανατροπές που θα ικανοποιήσει απόλυτα τους λάτρεις του αστυνομικού θρίλερ, αλλά ταυτόχρονα ένα ηχηρό μήνυμα ότι δεν πρέπει ποτέ να πέφτουμε σε απελπισία όσο κι αν όλα φαίνονται χαμένα. Και βέβαια, ένα μήνυμα από τη συγγραφέα προς όλες τις γυναίκες για την αποφασιστικότητα που πρέπει να τις ατσαλώνει όταν βρίσκονται αντιμέτωπες με οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης: «Επειδή τόλμησες να με πεις έτσι, δεν θα περάσεις ούτε μια ευτυχισμένη στιγμή στην υπόλοιπη ζωή σου».

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The child

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα θα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The child
08.10.2017
Περισσότερα

Μαθήματα Δημιουργικής Γραφής από το e-learning του Πανεπιστημίου Αθηνών

Νέος κύκλος μαθημάτων Δημιουργικής Γραφής και Επιμέλειας Κειμένων ξεκινά από το e-learning του Πανεπιστημίου Αθηνών, για όσους ενδιαφέρονται για μαθήματα εξ αποστάσεως με αναγνωρισμένους καθηγητές και πιστοποιητικό επιμόρφωσης.
27.09.2017
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη συγγραφέα Βίβιαν Αβρααμίδου-Πλούμπη

Η Βίβιαν Αβρααμίδου-Πλούμπη συνομιλεί με την Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο βιβλίο της "Γκαίρλιτς" (εκδόσεις Αλεξάνδρεια).
03.09.2017
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ Ελληνική Λογοτεχνία Δημήτρης Γ. Στεφανάκης ΨΥΧΟΓΙΟΣ 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΡΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΜΕΡΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Ελληνική Λογοτεχνία Δημήτρης Γ. Στεφανάκης ΨΥΧΟΓΙΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ