Έχουμε διαβάσει 2416 βιβλία

AGATHA CHRISTIE: ΚΛΕΙΣΤΟ ΦΕΡΕΤΡΟ

11.03.2017
facebook email
AGATHA CHRISTIE: ΚΛΕΙΣΤΟ ΦΕΡΕΤΡΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΟΠΤΡΑ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Αύγουστος Κορτώ
Κατηγορία
ISBN
978-960-605-117-3
Σελίδες
384
                                                   Ακόμα μια περιπέτεια για τον Πουαρό

Μετά την επιτυχία της πρώτης απόπειρας να συγγράψει μυθιστόρημα με πρωταγωνιστή τον θρυλικό ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό («Έγκλημα με υπογραφή», Διόπτρα), η Αγγλίδα συγγραφέας Sophie Hannah επιστρέφει με ένα ακόμα μυστήριο που απαιτεί τη συμβολή του δαιμόνιου Βέλγου για να λυθεί.

Στο «Κλειστό φέρετρο» μεταφερόμαστε στο Ιρλανδικό Ελεύθερο Κράτος –έτσι ονομαζόταν έως το 1937 η Δημοκρατία της Ιρλανδίας– του 1929. Σε μια έπαυλη στο Κλονακίλτι της κομητείας Κορκ η Λαίδη Πλέιφορντ, επιτυχημένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων μυστηρίου, έχει καλέσει ορισμένα άτομα να περάσουν μια εβδομάδα μαζί. Λίγο πριν φτάσουν όλοι οι καλεσμένοι η Λαίδη υπαγορεύει στον δικηγόρο της μια σημαντική αλλαγή στη διαθήκη της. Την απόφασή της να αφήσει όλη της την περιουσία στον γραμματέα της, έναν άνδρα που του απομένει ελάχιστος χρόνος ζωής, την ανακοινώνει ενώπιον όλων των καλεσμένων στο δείπνο. Ανάμεσα στους καλεσμένους βρίσκονται και δυο άντρες που δεν ανήκουν στο φιλικό περιβάλλον της οικογένειας Πλέιφορντ: ο Ηρακλής Πουαρό και ο επιθεωρητής Έντουαρντ Κάτσπουλ. Η ανακοίνωση των αλλαγών στη διαθήκη πυροδοτεί ποικίλες αντιδράσεις στα μέλη της οικογένειας, από την ειρωνική αντιμετώπιση της κόρης Κλόντια μέχρι την οργισμένη απογοήτευση της νύφης Ντόρο. Αυτός που εκπλήσσεται περισσότερο και διαμαρτύρεται έντονα είναι ο ίδιος ο ευεργετούμενος. Εκείνη είναι η στιγμή που ο Πουαρό και ο Κάτσπουλ συνειδητοποιούν για ποιο λόγο έχουν προσκληθεί σε ένα άγνωστο σπίτι: η Λαίδη φοβάται ότι θα γίνει κάποια απόπειρα δολοφονίας. Παρόλο που οι δύο άντρες κάνουν τα αδύνατα δυνατά να αποτρέψουν το έγκλημα, κάποιος δολοφονείται, μόνο που δεν είναι αυτός που θα περίμεναν όλοι. Και τώρα αρχίζει το κυνήγι του δολοφόνου. Ενός δολοφόνου που εξακολουθεί να βρίσκεται μέσα στην έπαυλη, ανάμεσά τους.

Η Hannah έχει κατορθώσει κάτι πολύ σημαντικό στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα. Όχι μόνο κρατάει τα βασικά χαρακτηριστικά ενός τυπικού μυθιστορήματος της Άγκαθα Κρίστι (απομονωμένο σπίτι, συγκέντρωση υπόπτων σε έναν μόνο χώρο ή υποψίες που βαραίνουν όλα τα άτομα που είναι συγκεντρωμένα σε αυτόν), αλλά και δημιουργεί μια ιστορία που θα μπορούσε να την είχε γράψει η ίδια η Κρίστι. Χρησιμοποιώντας την πρωτοπρόσωπη αφήγηση του Έντουαρντ Κάτσπουλ καταφέρνει να δώσει μια νότα χιούμορ και ειρωνείας στη διαδικασία λύσης των μυστηρίων που καλύπτουν την υπόθεση. Το πρώτο μυστήριο που πρέπει να ξεδιαλύνουν Πουαρό και Κάτσπουλ είναι και το πιο δύσκολο: ποιος ήταν πραγματικά ο Τζόζεφ Σκότσερ, ο γραμματέας της Λαίδης Πλέιφορντ; Ποιο λόγο έχει κάποιος να δολοφονήσει έναν ετοιμοθάνατο; Οι απαντήσεις είναι καλά κρυμμένες και τα στοιχεία για την αλήθεια παρουσιάζονται σιγά σιγά, σαν ψίχουλα σε ένα μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσουν οι δύο άντρες για να φτάσουν μέχρι τον δολοφόνο.

Καλογραμμένο, με έξυπνη πλοκή και αρκετές ανατροπές, πιστό στην παράδοση που είχε δημιουργήσει η Άγκαθα Κρίστι, το μυθιστόρημα της Sophie Hannah διαβάζεται με ευχαρίστηση και αναγκάζει τα μικρά φαιά κύτταρά μας να δουλέψουν για να μπορέσουμε να βρούμε τον δολοφόνο πριν από τον Πουαρό και παράλληλα αποδεικνύει ότι ένα καλό whodunit μυθιστόρημα έχει πάντα ενδιαφέρον.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The child

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα θα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The child
08.10.2017
Περισσότερα

Μαθήματα Δημιουργικής Γραφής από το e-learning του Πανεπιστημίου Αθηνών

Νέος κύκλος μαθημάτων Δημιουργικής Γραφής και Επιμέλειας Κειμένων ξεκινά από το e-learning του Πανεπιστημίου Αθηνών, για όσους ενδιαφέρονται για μαθήματα εξ αποστάσεως με αναγνωρισμένους καθηγητές και πιστοποιητικό επιμόρφωσης.
27.09.2017
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη συγγραφέα Βίβιαν Αβρααμίδου-Πλούμπη

Η Βίβιαν Αβρααμίδου-Πλούμπη συνομιλεί με την Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο βιβλίο της "Γκαίρλιτς" (εκδόσεις Αλεξάνδρεια).
03.09.2017
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ Ελληνική Λογοτεχνία Δημήτρης Γ. Στεφανάκης ΨΥΧΟΓΙΟΣ 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΡΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΜΕΡΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Ελληνική Λογοτεχνία Δημήτρης Γ. Στεφανάκης ΨΥΧΟΓΙΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ