Έχουμε διαβάσει 2644 βιβλία

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΩΡΑΣ

01.12.2016
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΩΡΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΡΟΕΣ
Συγγραφέας
Kate Chopin
Μετάφραση
Δέσποινα Σαραφείδου
Κατηγορία
ISBN
978-960-283-458-9
Σελίδες
144
Οφείλω να ομολογήσω ότι πριν διαβάσω αυτή τη μικρή συλλογή διηγημάτων της Αμερικανίδας συγγραφέως Κέιτ Σοπέν (1850-1904) σε μια ακόμα εξαίρετη έκδοση από τη σειρά microMega των Ροών, αγνοούσα πλήρως και το έργο της και την ύπαρξή της. Πρόκειται για μια ιδιάζουσα περίπτωση των αμερικανικών γραμμάτων –με καταγωγή από τον Νότο, ιρλανδική και γαλλοκρεολική–, της οποίας το έργο (μυθιστορήματα, διηγήματα και ποίηση) παρέμεινε ξεχασμένο μέχρι να αναδυθεί στην επιφάνεια στα μέσα του 20ου αιώνα, με την άνοδο των κινημάτων της γυναικείας χειραφέτησης: ο λόγος ήταν ότι παρά την αδιαμφισβήτητη λογοτεχνική αξία των γραπτών της, οι τολμηρές, ανεξάρτητες και παθιασμένες με την ελευθερία τους ηρωίδες της, οδήγησαν τους κριτικούς της εποχής της να τα χαρακτηρίσουν «ηθικώς μεμπτά» «χυδαία» έως και «δηλητηριώδη».

Στην παρούσα συλλογή, σε πολύ καλή μετάφραση τής Δέσποινας Σαραφείδου που έχει γράψει και το λίαν κατατοπιστικό για τη ζωή και τη γραφή τής Σοπέν επίμετρο, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στα ελληνικά οκτώ διηγήματά της, συν τη σύντομη πρώτη ιστορία που έγραψε και δεν δημοσιεύτηκε όσο ζούσε, «Χειραφέτηση: ένας μύθος για τη ζωή». Πρόκειται για εκπληκτικές από κάθε άποψη βινιέτες γυναικείων χαρακτήρων –στα γραπτά της κυριαρχεί η ανάλυση των χαρακτήρων και όχι η πλοκή–, σε διαφορετικές ηλικίες και κοινωνικούς ρόλους: κοινό χαρακτηριστικό τους η τόλμη και ένας ανεξάρτητος, σχεδόν ανεπίτρεπτος για τα ήθη της εποχής, τρόπος σκέψης και συμπεριφοράς.

Από την ανατρεπτική και με μαύρο χιούμορ «Ιστορία μιας ώρας» που δίνει και τον γενικό τίτλο της συλλογής, έως τη βαθιά ρομαντική κατά την εκτίμησή μου «Επονείδιστη σχέση», πρόκειται για λογοτεχνικά κομψοτεχνήματα όπου οι ηρωίδες αναζητούν την αυτογνωσία, τη χειραφέτηση και κυρίως τη «μεγάλη περιπέτεια να είναι ο εαυτός τους», για να θυμηθούμε τη Σιμόν ντε Μποβουάρ. Αγαπημένες μου και ξεχωριστές μέσα στη συλλογή διότι συνδέονται παρουσιάζοντας τις δύο όψεις της εμπειρίας τής μητρότητας, το «Μετάνιωμα» και «Ένα ζευγάρι μεταξωτές κάλτσες». Στην πρώτη, μια γυναίκα που έχει απαρνηθεί συνειδητά την απόκτηση παιδιών αναγκάζεται να φιλοξενήσει για λίγο τα παιδιά μιας φίλης της και συνειδητοποιεί για πρώτη φορά πραγματικά τι απαρνήθηκε. Στη δεύτερη, την οποία θεωρώ αριστουργηματική, η ηρωίδα που έχει απαρνηθεί κάθε χαρά της ζωής ακόμα και τον εαυτό της για τα παιδιά της, για μια μέρα ξαναγίνεται γυναίκα και αυτόνομο ανθρώπινο πλάσμα.

Θα κλείσω αυτή την παρουσίαση με ένα απόσπασμα από τη «Χειραφέτηση: ένας μύθος για τη ζωή» που νομίζω συμπυκνώνει εύγλωττα το περιεχόμενο και την οπτική των έργων της Κέιτ Σοπέν: «Έπειτα στέκει μια στιγμή μες τη φωτοπλημμύρα, βαθιά ανάσα – πάτημα στα δυνατά του πόδια και με ένα σάλτο έχει φύγει. Χύνεται μπρος, στην ξέφρενη τρεχάλα του δε νοιάζεται καθόλου που ξεσκίζει και πληγώνει τα στιλπνά πλευρά του – βλέπει, μυρίζει, δοκιμάζει καθετί. Στέκει ακόμα και στη βρομερή λακκούβα, να τη γευτεί, θαρρώντας πως είναι δροσερή».

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Μάριο Μιχαηλίδη

Ο Μάριος Μιχαηλίδης μιλάει στον Στέφανο Ξένο και το Diavasame.gr για το ταξίδι στον λογοτεχνικό χώρο για 30 και πλέον χρόνια.
15.07.2018
Περισσότερα

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο / Ιούνιος 2018

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο. Γράφει η Αφροδίτη Δημοπούλου.
08.07.2018
Περισσότερα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για δωδέκατη συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 9/7 έως και την 30/7.
01.07.2018
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ