Έχουμε διαβάσει 2632 βιβλία

Η ΠΟΛΗ 2

25.09.2015
email
Η ΠΟΛΗ 2
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΟΠΤΡΑ
Συγγραφέας
Blake Crouch
Μετάφραση
Δημήτρης Αλεξίου
Κατηγορία
ISBN
978-960-364-837-6
Σελίδες
376
Ο Blake Crouch ζει στο Κολοράντο των ΗΠΑ και είναι ο συγγραφέας αρκετών πολυδιαβασμένων best-seller. «Η Πόλη» είναι εκείνο που τον έκανε ευρύτερα γνωστό, μια σειρά βιβλίων –ήδη τα δύο πρώτα έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά– σχετικά με την μυστηριώδη, απομονωμένη κωμόπολη “Wayward Pines”.

Στο πρώτο βιβλίο, βρίσκουμε τον ειδικό πράκτορα του FBI Ήθαν Μπερκ να ανακτά τις αισθήσεις του στο δάσος, λίγο έξω από την πόλη στην οποία έχει σταλθεί για να ερευνήσει την μυστηριώδη εξαφάνιση δύο συναδέλφων του. Αυτό τουλάχιστον είναι το μόνο που θυμάται, καθώς σύντομα διαπιστώνει πως έχει απώλειας μνήμης για μια σειρά από πράγματα, ενώ του λείπει οποιοδήποτε προσωπικό έγγραφο και κάθε τρόπος επικοινωνίας με την προηγούμενη ζωή του. Σύντομα θα διαπιστώσει την περίεργη συμπεριφορά των αρχών και των κατοίκων της πόλης, που κυμαίνεται από φιλική μέχρι παγερή και αμήχανη, κυρίως όταν ζητά περισσότερες εξηγήσεις. Τελικά, θα πρέπει να ενταχθεί στις συνθήκες ζωής της πόλης ή… να εξολοθρευτεί. Γιατί όμως; Τι είναι αυτό που συμβαίνει στο Pines –και έξω από αυτό– και πώς εξηγείται η περίεργη συμπεριφορά των κατοίκων του;

Το δεύτερο βιβλίο της σειράς –που παρουσιάζουμε εδώ– συνεχίζει από εκεί που έχει σταματήσει το πρώτο, περιέχει ωστόσο όλες τις απαραίτητες εξηγήσεις ώστε να διαβαστεί και αυτόνομα. Οι αλλόκοτες στιγμές και το μυστήριο, που διαποτίζουν το πρώτο βιβλίο, εδώ δεν είναι τόσο έντονα, καθώς οι συνθήκες ζωής στην πόλη έχουν ξεκαθαρίσει και ο Μπερκ έχει πάρει πλέον την θέση του σερίφη, υπεύθυνος για την εύρυθμη λειτουργία της. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλα τα διλήμματα έχουν λυθεί. Στο δεύτερο βιβλίο παρακολουθούμε από πιο κοντά την ζωή των κατοίκων του Pines, την ιδιαίτερη συνθήκη μέσα στην οποία είναι υποχρεωμένοι να ζουν, το πόσο εύκολο είναι να προσαρμοστεί κανείς σε μια ζωή ελεγχόμενη και περιορισμένη και τις αντιδράσεις που προκαλούνται όταν κάποιοι αποφασίζουν να σπάσουν αυτά τα όρια.

Ο Ήθαν Μπερκ, λοιπόν, ζει πλέον στο Pines με την σύζυγό του και τον γιο τους, ενώ και μία συνάδελφός του –και ο μεγάλος, πραγματικός του έρωτας– βρίσκεται επίσης εκεί, με την δική της οικογένεια. Όταν μία νεαρή γυναίκα που εργαζόταν στο Κοινοτικό Περιβόλι βρεθεί νεκρή, έπειτα από βασανισμό, ο Ήθαν θα πληροφορηθεί από τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από το «παραπέτασμα» της πόλης για μια ανατρεπτική συνωμοσία κατοίκων, που έχουν καταφέρει να κυκλοφορούν χωρίς να εντοπίζονται, και στην οποία εμπλέκεται και η Κέιτ, η πρώην συνάδελφος κι αγαπημένη του. Έτσι, ο Ήθαν θα κληθεί να ξαναέρθει σε επαφή μαζί της, να διεισδύσει στην μυστική οργάνωση και να εξιχνιάσει την δολοφονία, ενώ και ο ίδιος έχει τα δικά του ερωτηματικά για τις συνθήκες ζωής στην πόλη…

Η «Πόλη 2», όπως και το πρώτο βιβλίο, χαρακτηρίζεται από την απλή, ευκολοδιάβαστη γραφή του Blake Crouch, με την δράση, την αγωνία και τις ανατροπές να αποτελούν τα μεγάλα ατού της αφήγησης, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Ακόμη και στο δεύτερο βιβλίο, όπου η αίσθηση του αλλόκοτου έχει υποχωρήσει προς όφελος των εσωτερικών συγκρούσεων και της αστυνομικής περιπέτειας, η ιστορία που πλέκει ο συγγραφέας είναι ιδιαίτερα εθιστική. Και τελικά, είτε επιλέξουμε να δούμε την «Πόλη» ως ένα θρίλερ μυστηρίου, είτε ως μια δυστοπική περιπέτεια, πρόκειται σίγουρα για ένα πολύ καλό ανάγνωσμα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Μάριο Μιχαηλίδη

Ο Μάριος Μιχαηλίδης μιλάει στον Στέφανο Ξένο και το Diavasame.gr για το ταξίδι στον λογοτεχνικό χώρο για 30 και πλέον χρόνια.
15.07.2018
Περισσότερα

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο / Ιούνιος 2018

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο. Γράφει η Αφροδίτη Δημοπούλου.
08.07.2018
Περισσότερα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για δωδέκατη συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 9/7 έως και την 30/7.
01.07.2018
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ