Έχουμε διαβάσει 2662 βιβλία

ΕΥΜΕΝΙΔΕΣ

16.02.2008
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΕΥΜΕΝΙΔΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΛΙΒΑΝΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Άγγελος Φιλιππάτος
Κατηγορία
ISBN
978-960-14-1649-6
Σελίδες
992

Μια συγκλονιστική μαρτυρία που ζητά την ευμένεια της ιστορίας

Ο 39χρονος Jonathan Litell, γιος του Αμερικανού δημοσιογράφου και συγγραφέα Robert Litell, ειδικού στα μυθιστορήματα κατασκοπείας, γεννήθηκε το 1967 στη Νέα Υόρκη, αλλά έως τα 18 του χρόνια έζησε στη Γαλλία. ''Οι Ευμενίδες'' είναι το πρώτο του λογοτεχνικό έργο. Γράφτηκε στα Γαλλικά και η πρώτη του έκδοση έγινε τον Αύγουστο του 2006. Κέρδισε το βραβείο Goncourt και το μεγάλο βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας για το 2006.

Ο αντιήρωας δόκτωρ Μαξιμίλιαν Άουε, αφηγητής και πρωταγωνιστής στις «Ευμενίδες», γεννημένος στην Αλσατία από μητέρα Γαλλίδα και πατέρα Γερμανό, διδάκτωρ της Νομικής, καταπιεσμένος ομοφυλόφιλος και αιμομίκτης με την αδερφή του, γίνεται αξιωματικός των Ες-Ες (SS) κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και δρα με στόχο τον αφανισμό των Εβραίων, υπηρετώντας την ιδεολογία του Χίτλερ και θεωρώντας ότι αγωνίζεται για κάποιες αξίες. Εκτός από το έγκλημα της γενοκτονίας των Εβραίων, υποπίπτει και στο έγκλημα της μητροκτονίας σκοτώνοντας ο ίδιος τη μητέρα του. Μετά το πέρας του πολέμου μεταμορφώνεται σε έναν αστό, με άλλο όνομα, οικογενειάρχη και διευθυντή ενός εργοστασίου δαντέλας. Ωστόσο, τον κατατρύχουν οι αναμνήσεις του παρελθόντος και αποφασίζει να τις αφηγηθεί σε μια προσπάθεια να αποδομήσει την ύπαρξή του και να τακτοποιήσει τις μνήμες του, όπως ρητά δηλώνει στην αρχή του βιβλίου. Πρόκειται για μια εξομολόγηση και όχι απολογία, όπως τονίζει ο ίδιος: << Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι σημειώσεις μου θα είναι απαλλαγμένες από κάθε αίσθημα μεταμέλειας. Δε μετανιώνω για τίποτε. Έκανα τη δουλειά μου, αυτό είναι όλο. Δεν πρόκειται για ένα αίσθημα ενοχής, για τύψεις>>.

''Οι Ευμενίδες'' του Litell δεν είναι ένα ιστορικό βιβλίο ούτε μυθιστορία. Είναι ένα πυκνογραμμένο μυθιστόρημα, μια αυτοβιογραφική μαρτυρία, που ωστόσο είναι γέννημα μιας πολυετούς έρευνας του συγγραφέα σε βιβλιοθήκες κυρίως στην Πολωνία, στην Ουκρανία και στη Ρωσία, με μια βιβλιογραφία που ξεπερνά τα 200 βιβλία για τη ναζιστική Γερμανία και το Ανατολικό Μέτωπο. Ο αυτοβιογραφικός χαρακτήρας του βιβλίου και η πρωτοπρόσωπη αφήγηση σε συνδυασμό με μια περιγραφική γλώσσα καθηλώνουν τον αναγνώστη και τον μεταφέρουν στην πραγματικότητα και στον κόσμο του αφηγητή. Ο Μαξιμίλιαν 'Αουε αναμετράται με τον ψυχισμό του και μας προβάλλει την πλευρά και τον κόσμο των ναζιστών. Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Πώς είναι δυνατόν ένας ναζί να διαπράττει γενοκτονία, ακόμη και μητροκτονία και οι Ερινύες να μετατρέπονται σε Ευμενίδες; Όσον αφορά το μήνυμα του βιβλίου, οι επικριτές του θεωρούν ότι εξανθρωπίζει τους ναζί και τους δίνει μια ευκαιρία για απολογία. Η αλήθεια συνήθως βρίσκεται στη μέση. Δεν θα πρέπει να υιοθετούνται ακραίες απόψεις. Ο Jonathan Litell περνά αντιπολεμικά μηνύματα βάζοντας τον ήρωά του να απαλλάσσεται από τα ατομικά του προβλήματα με το τέλος του πολέμου. Καταδικάζει επίσης το φανατισμό και την απόλυτη πίστη σε μια ιδεολογία μέσα από την προβολή ενός ανθρώπου φανατισμένου που βασανίζεται από προβλήματα ψυχολογικής φύσεως. Το βιβλίο είναι μεστό από ονόματα, τοπωνύμια, στρατιωτικούς όρους και υπάρχει πλήθος παραπομπών σε ιερά κείμενα, μυθολογίες, ιστορικά γεγονότα. Συνεπώς, η επιτυχημένη μετάφραση του Άγγελου Φιλιππάτου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κατόρθωμα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο / Ιούλιος-Αύγουστος 2018

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο. Γράφει η Αφροδίτη Δημοπούλου.
16.09.2018
Περισσότερα

Read for Greece

Read for Greece. 362 βιβλία έχουν συγκεντρωθεί για την πρωτοβουλία Read for Greece.
09.09.2018
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Μάριο Μιχαηλίδη

Ο Μάριος Μιχαηλίδης μιλάει στον Στέφανο Ξένο και το Diavasame.gr για το ταξίδι στον λογοτεχνικό χώρο για 30 και πλέον χρόνια.
15.07.2018
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ