Έχουμε διαβάσει 2608 βιβλία

Η ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ

27.04.2014
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Η ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Δέσπω Παπαγρηγοράκη
Κατηγορία
ISBN
978-960-566-368-1
Σελίδες
440

Αποστολή εκτός έδρας

Έπειτα από μερικά βιβλία και κάποιες δεκάδες εκατομμύρια πωλήσεων ανά τον κόσμο, επιστρέφουμε στην αρχή του χαρακτήρα Χάρι Χόλε, στο μυθιστόρημα όπου ο εμβληματικός ήρωας κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του το οποίο εκδόθηκε το 1997.

Στο βιβλίο με τον εξαίρετο τίτλο «Η νυχτερίδα», ο Χάρι Χόλε εμφανίζεται σε μια υπόθεση που θα τον οδηγήσει μακριά από την πατρίδα, στη μακρινή Αυστραλία. Μια νεαρή Νορβηγίδα δολοφονείται στο Σίδνεϊ. Ο Χάρι εντέλλεται από τον αρχηγό της αστυνομίας στη Νορβηγία να μεταβεί στην Αυστραλία για να εξιχνιάσει το φόνο. Όταν ο Χάρι φτάνει στο Σίδνεί, μια διαφορετική καθημερινότητα τον περιμένει. Άλλος καιρός, διαφορετικές αντιλήψεις και νοοτροπίες, αντιδράσεις κατά πολύ διαφορετικές από εκείνες που ο ίδιος έχει συνηθίσει στη χώρα του.

Με τη συνοδεία ενός ντόπιου αστυνομικού, ο Χάρι θα περιπλανηθεί σε σκοτεινούς δρόμους, γεμάτους ναρκωτικά και πορνεία, προκειμένου να ανακαλύψει την ταυτότητα του δολοφόνου. Σκοτεινοί χαρακτήρες, με μυστικά που κρύβονται πολύ βαθιά, ο Χάρι με τη βοήθεια της τοπικής αστυνομίας, αλλά και του Αβορίγινα αστυνομικού που τον συνοδεύει, θα χαθεί σ’ ένα λαβύρινθο όπου η διέξοδος φαίνεται αδύνατη.

Παρά τις δυσκολίες, ο Χάρι θα εστιάσει τις προσπάθειές του σ’ έναν έμπορο ναρκωτικών που διαφαίνεται ότι αποτελεί τον βασικό ύποπτο. Όμως, όταν ο βοηθός του Αβορίγινας αστυνομικός πεθαίνει, τότε ο Χάρι αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να στρέψει αλλού το βλέμμα του. Γιατί «νυχτερίδα» στη γλώσσα των Αβορίγινων σημαίνει θάνατος…

Στο μυθιστόρημα αυτό, που προηγείται χρονικά των υπολοίπων με κεντρικό ήρωα τον Χάρι Χόλε που μεταφράστηκαν στην Ελλάδα, ο Nesbo μάς παρουσιάζει μια προσωπικότητα αρκετά χρόνια πιο πριν. Ο Χάρι, νεότερος, πιο αυθόρμητος, μόλις έχει αφήσει πίσω του τον αλκοολισμό, όμως ενδίδει στα πάθη του. Πιο ανώριμος, από την εικόνα που αποκομίσαμε στα τελευταία βιβλία που εκδόθηκαν στη χώρα μας, ωστόσο διαφαίνεται η ικανότητά του να διαλευκάνει ένα φόνο. Με το ένστικτο να τον οδηγεί και μια παρορμητικότητα που ορισμένες φορές του προκαλεί προβλήματα εκ του μη όντος, ο Χάρι είναι μια εμβληματική προσωπικότητα που δικαίως μας κέρδισε στο πέρασμα του χρόνου.

Όμως, πέρα από τον Χάρι Χόλε, διαφαίνεται και η πρώιμη γραφή του Nesbo. Ναι μεν είναι έκδηλη η ικανότητα του συγγραφέα πάνω στο αστυνομικό είδος, να υφάνει άρτια μια πλοκή που με πολλά παρακλάδια οδηγεί στη λύση σε μια κατάσταση η οποία μοιάζει αδιέξοδη, χωρίς ωστόσο να έχει τη μεστότητα που συναντούμε στα επόμενα βιβλία. Όχι ότι δεν είναι καλό, είναι πάρα πολύ καλό. Όμως, μπροστά στο μυθιστόρημα «Ο χιονάνθρωπος», που είναι το δικό μου αγαπημένο βιβλίο του Nesbo, είναι κάπως κατώτερο.

Τριτοπρόσωπη αφήγηση, ρεαλιστικοί διάλογοι και μια ιστορία που γοητεύει τον αναγνώστη. Η αρχή μιας φανταστικής προσωπικότητας που έμελλε να έχει την επιτυχία που της αξίζει.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Swimming lessons

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Swimming lessons
17.06.2018
Περισσότερα

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο / Μάιος 2018

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο. Γράφει η Αφροδίτη Δημοπούλου.
10.06.2018
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Όλγα Νικολαΐδου

Η Ελένη Κίτσου συνομιλεί με την Όλγα Νικολαΐδου με αφορμή το βιβλίο της «Άνεμος Ωραίος» (εκδόσεις Αρμός).
10.06.2018
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ