Έχουμε διαβάσει 2584 βιβλία

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ

19.10.2013
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Θανάσης Ζάβαλος
Κατηγορία
ISBN
978-960-461-567-4
Σελίδες
604

Ο Ωκεανός του Χρόνου

Αν έπρεπε να περιγράψω αυτό το βιβλίο με δύο λέξεις, θα αρκούσε να πω: αληθινή λογοτεχνία. Ήτοι, ένα κείμενο άριστα δουλεμένο σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης από μία ταλαντούχο συγγραφέα, αλλά κυρίως ένα βιβλίο με ψυχή ανθρώπινη, με πνοή, με ζεστό αίμα να ρέει στις φλέβες του, ένα βιβλίο ζωντανό.

Είχα την τύχη να διαβάσω στα αγγλικά, πριν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα, το «Μια ιστορία για το παρόν» της Αμερικανο-γιαπωνέζας συγγραφέως Ruth Ozeki (βραβευμένη και γνωστή στις ΗΠΑ και ως κινηματογραφίστρια), που ήταν στη βραχεία λίστα για το βραβείο Booker φέτος. Ακόμα θυμάμαι την ψυχική ευφορία που μου δημιούργησε εκείνη η πρώτη ανάγνωση και την ακόμα μεγαλύτερη που ένιωσα διαβάζοντάς το στην πολύ καλή μετάφρασή του στα ελληνικά. Αν προσπαθούσα να περιγράψω το συναίσθημα που σου γεννά αυτό το βιβλίο, θα το αντιστοιχούσα με εκείνο που νιώθει κάποιος όταν συναντά απρόσμενες πράξεις καλοσύνης και ανθρωπιάς. Με δυο λόγια, το αγάπησα και φώλιασα στις 600 σελίδες του, όπως ακριβώς σε μια αγκαλιά.

Δύο είναι οι βασικές ιστορίες της πλοκής και συνδέονται μέσα από τα ρεύματα του Ειρηνικού ωκεανού: Μετά τον πρόσφατο σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία, μια συγγραφέας που ζει σε ένα μικρό νησί στον Καναδά και αντιμετωπίζει προβλήματα έμπνευσης, βρίσκει ξεβρασμένο στην παραλία ένα πλαστικό κουτί που περιέχει το κρυφό ημερολόγιο μιας έφηβης Γιαπωνέζας, ένα παλιό ρολόι χειρός από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μια σειρά επιστολές στα ιαπωνικά. Μαζί με τον άντρα της αρχίζουν να διαβάζουν το ημερολόγιο και ανακαλύπτουν ότι η άγνωστη συγγραφέας του αφηγείται τη δική της ζωή, τα βάσανα της εφηβείας και τη βία που υφίσταται από τους συμμαθητές της, αλλά και την ιστορία τής οικογένειάς της: γράφει για τον πατέρα της, έναν ευγενικό αλλά ηττημένο από τη ζωή άντρα, και την προγιαγιά της, μια πρωτοπόρο για την εποχή της γυναίκα, που έχει αποσυρθεί πλέον σε βουδιστικό μοναστήρι. Το ζευγάρι συνταράσσεται όταν διαπιστώνει ότι το ημερολόγιο είναι η «διαθήκη» της νεαρής λίγο πριν αυτοκτονήσει και προσπαθούν εναγωνίως να την εντοπίσουν και να μάθουν τι απέγινε. Στο τρίτο πλάνο της αφήγησης, το ζευγάρι αναθεωρεί τη βαλτωμένη σχέση του μέσα από την αγωνία για την τύχη της κοπέλας, αλλά και μέσα από την αναζήτηση του μάλλον τρελού γάτου τους που έχει χαθεί. Στο κλείσιμο του βιβλίου..., αλλά αυτό θα πρέπει να το ανακαλύψετε μόνοι σας, διαβάζοντας αυτό το ξεχωριστό μυθιστόρημα που είμαι σίγουρη ότι θα αγαπήσετε. (Πάντως, ο γάτος επιστρέφει τραυματισμένος, με τσαλακωμένη τη γατίσια του αξιοπρέπεια, αλλά ζωντανός.)

Όλη η πλοκή βασίζεται στο μοτίβο της ελπίδας, του να συνεχίζεις την προσπάθεια ενάντια στην ευκολία της παραίτησης, αλλά και στη ζεν φιλοσοφία: να κολυμπάς στον ωκεανό του χρόνου, συνειδητοποιώντας ότι τα πράγματα συμβαίνουν για κάποιο λόγο και ότι έρχονται και φεύγουν με τους δικούς τους ρυθμούς, σαν τα κύματα του ωκεανού σε μια ακτή. Η συγγραφέας βασίζεται σε κλασικές φόρμες (π.χ. το χαμένο ημερολόγιο) και ιστορικές αναφορές (Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος) τις οποίες χρησιμοποιεί σοφά, «δεμένες» με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Συναίσθημα αλλά και ρεαλισμός έχουν αποδοθεί αριστοτεχνικά από τη δυνατή της πένα, με μια γραφή εξαιρετική στην απλότητά της, που αληθινά συγκινεί χωρίς ποτέ να γίνεται μελό. Επίσης, το κείμενο είναι δομημένο έτσι ώστε να κρατάει συνεχώς σε αγωνία τον αναγνώστη που ταυτίζεται με όλους τους χαρακτήρες –εξαιρετικά πειστικοί όλοι και καλοχτισμένοι, ακόμα και η γάτα–, και περιμένει να μάθει την τύχη τους μέχρι την τελευταία σελίδα. Θα τολμούσα να χαρακτηρίσω ευθέως το κλείσιμο της αφήγησης ως το καλύτερο τέλος βιβλίου που έχω διαβάσει ποτέ.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο / Απρίλιος 2018

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο. Γράφει η Αφροδίτη Δημοπούλου.
13.05.2018
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The women in the castle

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The woman in the castle
06.05.2018
Περισσότερα

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο / Μάρτιος 2018

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο. Γράφει η Αφροδίτη Δημοπούλου.
15.04.2018
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ