Έχουμε διαβάσει 1645 βιβλία

Ο ΙΠΠΟΤΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΚΟΥΡΙΑΣΜΕΝΗ ΠΑΝΟΠΛΙΑ

24.09.2013
Συντάκτης: Πασχαλία Τραυλού
facebook email
Ο ΙΠΠΟΤΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΚΟΥΡΙΑΣΜΕΝΗ ΠΑΝΟΠΛΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
OPERA
Συγγραφέας
Μετάφραση
Αχιλλέας Κυριακίδης
Κατηγορία
ISBN
978-960-7073-70-9
Σελίδες
131
Όχι, δεν πρόκειται για ένα παιδικό ή εφηβικό βιβλίο. Με αυτό του το κείμενο ο Φίσερ απευθύνεται περισσότερο σε ενήλικες παρά σε παιδιά, χρησιμοποιώντας, ως τεχνική την επιστροφή στην παιδική αθωότητα και στο χιούμορ για να υπογραμμίσει την τραγικότητα της ενηλικίωσης και την απλή συνταγή της ευτυχίας που οι περισσότεροι ξεχνάμε απορροφημένοι στη στυγνή μας καθημερινότητα.

Ο ήρωάς του, ο ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία, ένας άνθρωπος εγκλωβισμένος μέσα στο ατσάλινο πολεμικό του περίβλημα, θα μπορούσε να είναι κάλλιστα ένας μάνατζερ σε μια πολυεθνική εταιρεία υποχρεωμένος να φορά ατσαλάκωτα, πανάκριβα κοστούμια και γραβάτες που από μόνες τους κοστίζουν μια περιουσία, ο οποίος έχει χάσει την επαφή του με τον ενδότερο κόσμο της ψυχής του και με τους ανθρώπους που αγαπά και τον αγαπούν. Η αλληγορία που επιλέγει ο Φίσερ προκειμένου να θίξει τα αίτια της ανθρώπινης αποξένωσης και της ελλιπούς αυτογνωσίας του σύγχρονου πολυάσχολου ανθρώπου, αποτελεί ίσως την πιο ενδεδειγμένη επιλογή για να καταφέρει να μιλήσει με απλότητα και συνάμα με δεινότητα για ένα σφάλμα που κατ’ επανάληψη διαπράττει ο σύγχρονος άνθρωπος. Θα πει χαρακτηριστικά στη σελίδα 65: «Στήνουμε φράγματα για να προστατέψουμε αυτό που νομίζουμε ότι είμαστε. Μετά, μια ωραία πρωία, κολλάμε πίσω απ’ αυτά τα φράγματα και δεν μπορούμε να βγούμε». Τόσο απλά χάνει ο άνθρωπος την επίγνωση του εαυτού του, τόσο απλά χάνει τα συναισθήματα που συντηρούν την ανθρωπιά του και καλλιεργούν τις ανθρώπινες σχέσεις του.

Τα τρία κάστρα που ο ιππότης πρέπει να κατακτήσει για να μπορέσει να απαλλαγεί από την ψευδοπροστασία της πανοπλίας του, να κατακτήσει την κορυφή της αλήθειας και να ανακτήσει τη γνήσια ανθρώπινη υπόσταση του εαυτού του, δηλαδή το Κάστρο της σιωπής, το Κάστρο της γνώσης και το Κάστρο της θέλησης και του θάρρους, αποτελούν τα τρία θεμελιώδη στάδια των ανατολικών φιλοσοφικών συστημάτων που ο Φίσερ πετυχαίνει με απίστευτη περιγραφικότητα, ενάργεια και χιούμορ να υποβάλει στη συνείδηση του αναγνώστη.

Σώπα, σκέψου, τόλμα! Αφουγκράσου επιτέλους τον εαυτό σου, δίχως να παρασύρεσαι από τις σειρήνες μιας παραπλανητικής καθημερινότητας που σε αναγκάζει συνέχεια να αποδεικνύεις ότι είσαι κάτι στους άλλους, δίχως να ξέρεις ο ίδιος ποιος πράγματι είσαι. Κοιτάξου στον καθρέφτη της γνώσης που δείχνει ποιος πράγματι είσαι. Μάθε τον εαυτό σου. Ο ιππότης επιτέλους αναγνωρίζει την αληθινή, όμορφη, ευγενική του όψη, αυτή την όψη που υπάρχει κάτω απ’ την πανοπλία, κάτω απ’ τις άμυνες που αναπτύσσει καθένας και τα προσωπεία που φιλοτεχνεί για να φαίνεται αρεστός και πετυχημένος σ’ έναν κόσμο που ευτυχισμένοι είναι μόνο εκείνοι που μπορούν να ανακαλύψουν την αλήθεια που κρύβουν μέσα τους.

Τόλμα να αφεθείς στις αναμνήσεις σου, να αναμετρηθείς με τα λάθη σου, να εντοπίσεις τα σφάλματα και να συμφιλιωθείς μαζί τους ώστε να μην τα επαναλάβεις. Αν χρειάζεται κόπος και χρόνος για να ατσαλωθείς και να υψώσεις τα τείχη σου σ’ έναν κόσμο μίζερο, σκληρό και αφιλόξενο, χρειάζεσαι μόνο να διανύσεις ετούτη τη μακρόσυρτη πορεία προς την αλήθεια για να απαλλαγείς απ’ αυτήν. Δεν χρειάζεται να αποδεικνύεις τίποτε σε κανέναν για να βρεις την ευτυχία. Χρειάζεται μόνο να αγαπάς τον εαυτό σου και να ταυτίζεται με τον κραδασμό του σύμπαντος, με την ουσία της προαιώνιας, ενιαίας ανθρώπινης ψυχής για να μπορείς να είσαι ευτυχισμένος. Η φιλοδοξία συμβάλλει στην αυτογνωσία μόνο όταν πηγάζει από την καρδιά και συντείνει στο κοινό όφελος. Νιώσε τα δάκρυα των άλλων σαν να τρέχουν από τα μάτια σου και μάθε ν’ ακούς, γιατί αυτή είναι η σημαντικότερη πηγή γνώσης.

Η Ρεβέκκα και ο Κρίστοφερ, η γυναίκα και ο γιος του ιππότη, είναι οι δυο περιφερειακοί ήρωες του έργου που αποτελούν ωστόσο τον πυρήνα κάθε αναφοράς. Είναι «οι άλλοι» στον κόσμο του ιππότη, με τους οποίους, εξαιτίας της «πανοπλίας» του, έπαψε να επικοινωνεί, παρά τις δικές τους θυσίες και προσπάθειες. Είναι ο κόσμος και τα αισθήματα που ξέχασε, μαζί με τις αλήθειες του εαυτού του. Απ’ αυτό το αδιέξοδο τον ιππότη τον βγάζει ο Μέρλιν. Ο γνωστός μάγος-δάσκαλος του Αρθούρου απ’ τον αντίστοιχο εγγλέζικο μύθο, ιδωμένος από μια εύθυμη και ευφυή οπτική. Γιατί ο Φίσερ μεταμφιέζεται σε Μέρλιν μες στο βιβλίο του ώστε να μπορέσει να τα ψάλλει, να συνετίσει και να κατευθύνει τον ήρωά του στην ευτυχία.

Το βιβλίο, πέρα από αναγνωστική, ανάλαφρη απόλαυση, αποτελεί έναν εύκολο οδηγό αυτογνωσίας και ευτυχίας για όσους έχουν χάσει τον ψυχικό προσανατολισμό τους και για όσους έχουν στερηθεί τη φροντίδα, την αποδοχή και την αγάπη των άλλων. Δηλαδή, είναι ένα πολύτιμο βοήθημα τέχνης για όλους μας...

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Βόλτα στα Βιβλιοπωλεία / Επί Λέξει

Βόλτα στα Βιβλιοπωλεία: η Μαρία Παπαγεωργίου μιλάει στον Διονύση Μαρίνο και το Diavasame.gr για το βιβλιοπωλείο Επί Λέξει.
15.10.2014
Περισσότερα

Απονομή Βραβείου Νέου Λογοτέχνη από το περιοδικό Κλεψύδρα

Απονομή του Βραβείου Νέου Λογοτέχνη από το περιοδικό Κλεψύδρα, που θα απονεμηθεί στους συγγραφείς Γιάννη Αστερή και Μαριλένα Παπαϊωάννου.
14.10.2014
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Luminaries

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα θα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Luminaries
03.10.2014
Περισσότερα

Νέες κυκλοφορίες

ΓΙΑ ΔΥΟ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ΓΙΑ ΔΥΟ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ Ξένη Λογοτεχνία Rachel Joyce ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ ΓΙΑΤΙ; ΓΙΑΤΙ; Ξένη Λογοτεχνία Lev-Nikolaevic Tolstoj ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΓΚΛΗΜΑ Ξένη Λογοτεχνία Ferdinand von Schirach ΝΕΦΕΛΗ Η ΕΛΛΑΣ ΕΑΛΩ ΚΑΙ ΟΥΤΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΣ Η ΕΛΛΑΣ ΕΑΛΩ ΚΑΙ ΟΥΤΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΣ Ποίηση Ελένη Μανιωράκη-Ζωιδάκη ΒΕΡΕΤΤΑΣ Η ΕΥΗ ΟΛΟ ΧΟΡΕΥΕΙ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΕΙ Η ΕΥΗ ΟΛΟ ΧΟΡΕΥΕΙ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΕΙ Παιδικό/Εφηβικό Birgitta Sif ΙΚΑΡΟΣ Η ΤΡΙΧΑ Η ΤΡΙΧΑ Ποίηση Διονύσιος Σολωμός ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΪΚΕΝ ΚΑΪΚΕΝ Ξένη Λογοτεχνία Jean-Christophe Grange ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΜΙΑ ΖΩΗ, ΕΝΑ ΦΙΛΙ ΜΙΑ ΖΩΗ, ΕΝΑ ΦΙΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Θάνος Κονδύλης ΨΥΧΟΓΙΟΣ Ο ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΜΗ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ Ο ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΜΗ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ Διάφορα Colin Crouch ΕΚΚΡΕΜΕΣ ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΗΣ ΕΝΟΧΗΣ ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΗΣ ΕΝΟΧΗΣ Ξένη Λογοτεχνία Michael Connelly BELL ΠΑΡ' ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΑΡ' ΟΛΑ ΑΥΤΑ Ελληνική Λογοτεχνία Νίκος Δήμου ΠΑΤΑΚΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ Ελληνική Λογοτεχνία Νίνα Κουλετάκη ΟΣΕΛΟΤΟΣ ΠΡΟΒΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΠΡΟΒΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Διονύσης Χαριτόπουλος ΤΟΠΟΣ ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΑΛΟΓΟ ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΑΛΟΓΟ ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ Ξένη Λογοτεχνία Melanie Wallace ΠΟΛΙΣ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ Παιδικό/Εφηβικό Κυριάκος Χαρίτος ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΦΡΑΝΚΕΝΣΤΑΪΝ ΦΡΑΝΚΕΝΣΤΑΪΝ Ξένη Λογοτεχνία Mary Shelley ΜΙΝΩΑΣ

Κριτικές αναγνωστών