Έχουμε διαβάσει 2416 βιβλία

ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ

27.06.2013
ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΛΕΝΤΗΣ
Συγγραφέας
Mika Waltari
Μετάφραση
Μαρία Μαρτζούκου
Κατηγορία
ISBN
978-960-219-186-6
Σελίδες
897
Είναι το πιο γνωστό ιστορικό μυθιστόρημα του πολυγραφότατου Φινλανδού συγγραφέα Mika Waltari (Μίκα Βαλτάρι), ένα βιβλίο που ο κάθε λάτρης του είδους πρέπει να έχει διαβάσει. Εμπνευσμένο από το αρχαίο αιγυπτιακό χειρόγραφο «Οι ιστορίες του Σινουχέ», το οποίο διαδραματίζεται κατά τη 12η δυναστεία, το «Σινουχέ, ο Αιγύπτιος» μας μεταφέρει στην εποχή του Φαραώ Ακενατόν της 18ης δυναστείας (περίπου 1550-1292 π.Χ.), ο οποίος υπήρξε ο πρώτος μονάρχης που θέλησε να επιβάλει μονοθεϊστική θρησκεία στο βασίλειό του.

Ο ήρωας του βιβλίου, ο Σινουχέ, άγνωστης καταγωγής αφού τον βρίσκουν έκθετο ως μωρό σε μια βάρκα στον Νείλο, γίνεται γιατρός και αποκτά φήμη και κοινωνική θέση. Στο χορταστικό μυθιστόρημα των περίπου 900 σελίδων, η καθηλωτική αφήγηση του Σινουχέ, εκτός από την ιστορία του Ακενατόν, της γυναίκας του της Νεφερτίτης και του γιου τους του Τουταγχαμών, αναφέρει τις αποτυχημένες τελικά προσπάθειες του Φαραώ να επιβάλει τη θρησκεία του Άτωνα (Ήλιου) καταργώντας τον αιγυπτιακό πολυθεϊσμό, αλλά και πάμπολλα στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή στην Αρχαία Αίγυπτο, τα ήθη, τα έθιμα και τα πιστεύω που κυριαρχούσαν. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι καθημερινές δοσοληψίες, οι γιορτές και το ιερατείο, ενώ η ιδιότητα του Σινουχέ ως γιατρού βοηθάει τον συγγραφέα να αναφερθεί ακόμα και στην ταρίχευση και στις χειρουργικές επεμβάσεις. Μάλιστα, αν εξαιρέσουμε την ποιητική άδεια, την οποία ο Waltari χρησιμοποιεί κατά κόρον στα μυθιστορήματά του, οι λεπτομέρειες της αιγυπτιακής ζωής που περιγράφονται είναι ως επί το πλείστον ακριβείς, προϊόν ενδελεχούς έρευνας, οδηγώντας σε ένα αποτέλεσμα που έχει λάβει κολακευτικά σχόλια, εκτός από τους αναγνώστες, και από αιγυπτιολόγους.

Όμως, η ιστορία του Σινουχέ δεν περιορίζεται μόνο στην αιγυπτιακή επικράτεια. Ο ήρωας του βιβλίου ζει σε μια διαρκή αναζήτηση και ταξιδεύει στη Συρία, τη Βαβυλώνα, στο βασίλειο των Χετταίων και στη Μινωική Κρήτη όπου, παράλληλα με όσα καλείται να αντιμετωπίσει, μας προσφέρει και μια θαυμάσια περιγραφή του αρχαίου κόσμου.

                                                                                                                               Νίκος Μπατσιούλας

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The child

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα θα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The child
08.10.2017
Περισσότερα

Μαθήματα Δημιουργικής Γραφής από το e-learning του Πανεπιστημίου Αθηνών

Νέος κύκλος μαθημάτων Δημιουργικής Γραφής και Επιμέλειας Κειμένων ξεκινά από το e-learning του Πανεπιστημίου Αθηνών, για όσους ενδιαφέρονται για μαθήματα εξ αποστάσεως με αναγνωρισμένους καθηγητές και πιστοποιητικό επιμόρφωσης.
27.09.2017
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη συγγραφέα Βίβιαν Αβρααμίδου-Πλούμπη

Η Βίβιαν Αβρααμίδου-Πλούμπη συνομιλεί με την Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο βιβλίο της "Γκαίρλιτς" (εκδόσεις Αλεξάνδρεια).
03.09.2017
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ Ελληνική Λογοτεχνία Δημήτρης Γ. Στεφανάκης ΨΥΧΟΓΙΟΣ 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΡΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΜΕΡΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Ελληνική Λογοτεχνία Δημήτρης Γ. Στεφανάκης ΨΥΧΟΓΙΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ