Έχουμε διαβάσει 2416 βιβλία

22/11/63

05.06.2013
22/11/63
Εκδοτικός Οίκος
BELL
Συγγραφέας
Stephen King
Μετάφραση
Γιάννης Σπανδωνής
Κατηγορία
ISBN
978-960-507-035-9
Σελίδες
837

Θα άλλαζες το παρελθόν του κόσμου ή θα έσωζες την αγάπη της ζωής σου;

Ερώτημα ίσως αστείο αν το θέσει κάποιος άλλος συγγραφέας, όμως στα χέρια του Stephen King μεταμορφώνεται σε ένα ογκώδες βιβλίο γεμάτο αγωνία και ...ταξίδια στο χρόνο! Αυτή είναι η λεπτομέρεια που καθορίζει την ιστορία. Το μόνο φανταστικό στο βιβλίο του King είναι το ταξίδι στο χρόνο. Εκεί μας δείχνει πόσο αδύναμος είναι ο άνθρωπος μπροστά στη μοίρα του.

Ο Τζέικ Έπινγκ, καθηγητής Αγγλικής Φιλολογίας, ζει χωρίς λόγο ύπαρξης μέχρι που ανακαλύπτει μια πόρτα που τον οδηγεί στο 1963 – όπου θα έχει την ευκαιρία να αποτρέψει τη δολοφονία του Κένεντι. Η ιδέα είναι παλιά. Τι καινούριο μπορεί να προσφέρει άλλη μια τέτοια ιστορία;

Ο αναγνώστης θα αρχίσει να κουράζεται μέχρι που ο King θα τραβήξει το κρυφό χαρτί: «Με γλίτωσες από άσχημο ατύχημα!» λέει η Σέιντι στον Τζέικ στην επεισοδιακή τους γνωριμία κι εκείνος γίνεται ο προστάτης της νεοφερμένης, που κρύβει περισσότερα από όσα μπορούμε να φανταστούμε.

Η ιστορία γίνεται πλουσιότερη, αποκτάει βάθος και ισχυρό αντίβαρο, καθώς ο πρωταγωνιστής αρχίζει να μένει μετέωρος ανάμεσα στο καθήκον να αποτρέψει τη δολοφονία και στο να σώσει τη Σέιντι από τη μοίρα της. Μια γυναίκα που κερδίζει θέση στη ζωή του σαν το πεσμένο φουγάρο του εργοστασίου από όπου ο Τζέικ ακούει τις μυστηριώδεις φωνές.

Ο King υφαίνει δεξιοτεχνικά μια πολυεπίπεδη ιστορία μέχρι και το τέλος, που δεν είναι “αυτό που φανταζόμασταν”.

Όλα αυτά πριν από 40 χρόνια, όμως ο αναγνώστης θα νιώσει ότι είναι το σήμερα όπως θα έπρεπε να είναι. Και όπως ο Τζέικ λίγο πριν από το αγωνιώδες φινάλε, δε θα θέλει να φύγει από το παρελθόν και τη μαγεία του.

Ο μπαμπούλας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός – και το 22/11/63 μπορεί να είναι μια φανταστική ιστορία για το παρελθόν αλλά το βασικό συστατικό της, που ακτινοβολεί σχεδόν σε όλο το βιβλίο, είναι η ανυπέρβλητη δύναμη αυτού του κόσμου: η αγάπη.

                                                                                                                                          Γιώργος Γιώτσας

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The child

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα θα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The child
08.10.2017
Περισσότερα

Μαθήματα Δημιουργικής Γραφής από το e-learning του Πανεπιστημίου Αθηνών

Νέος κύκλος μαθημάτων Δημιουργικής Γραφής και Επιμέλειας Κειμένων ξεκινά από το e-learning του Πανεπιστημίου Αθηνών, για όσους ενδιαφέρονται για μαθήματα εξ αποστάσεως με αναγνωρισμένους καθηγητές και πιστοποιητικό επιμόρφωσης.
27.09.2017
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη συγγραφέα Βίβιαν Αβρααμίδου-Πλούμπη

Η Βίβιαν Αβρααμίδου-Πλούμπη συνομιλεί με την Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο βιβλίο της "Γκαίρλιτς" (εκδόσεις Αλεξάνδρεια).
03.09.2017
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ Ελληνική Λογοτεχνία Δημήτρης Γ. Στεφανάκης ΨΥΧΟΓΙΟΣ 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΡΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΜΕΡΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Ελληνική Λογοτεχνία Δημήτρης Γ. Στεφανάκης ΨΥΧΟΓΙΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ