Έχουμε διαβάσει 2662 βιβλία

Η ΣΚΙΑ

08.07.2018
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Η ΣΚΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΟΠΤΡΑ
Συγγραφέας
Βαγγέλης Γιαννίσης
Κατηγορία
ISBN
978-960-605-490-7
Σελίδες
424
                                                                        Ντράουγκρ

Για όσους δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο «Η σκιά» του Βαγγέλη Γιαννίση και δεν είναι γνώστες των σκανδιναβικών λαϊκών μύθων, ντράουγκρ είναι ένα πλάσμα που πριν πεθάνει ήταν άνθρωπος και επιστρέφει από τους νεκρούς για να εκδικηθεί, περιφερόμενο στα δάση και στα σκοτάδια.

Ένα πτώμα ανακαλύπτεται έξω από το Έρεμπρο. Η όρθια στάση του νεκρού, τα νεκρά πουλιά στα πόδια του και όλο το σκηνικό του φόνου ενέχουν κάτι το μακάβριο. Ο Άντερς Οικονομίδης αντιλαμβάνεται ότι δεν πρόκειται για μια απλή δολοφονία, αλλά υπάρχει σημειολογία στην εικόνα του φόνου. Το πρόσωπο του νεκρού είναι εντελώς αλλοιωμένο, ώστε να μην μπορεί να γίνει ταυτοποίηση. Οι πρώτες έρευνες δεν αφήνουν και πολλά στοιχεία και ο Άντερς πρέπει να ξεκινήσει από το μηδέν, ψάχνοντας όλες τις πιθανότητες. Μια απόκοσμη σκιά έχει καλύψει τον Άντερς και την ομάδα του. Και ο χρόνος κυλά...

Ο Άντερς ανακαλύπτει τον μύθο του ντράουγκρ, που θα τον οδηγήσει στη μουσική σκηνή του σκανδιναβικού black metal. Θα υπεισέλθει στον σκοτεινό κόσμο των ανθρώπων γύρω από το black metal, θα γνωρίσει τις πεποιθήσεις τους, θα ακούσει τις μουσικές τους, θα αντικρίσει σύμβολα και δοξασίες που έχουν τις ρίζες τους στη σκανδιναβική μυθολογία. Και καθώς η διαλεύκανση της υπόθεσης μοιάζει πολύ μακρινή, νέες δολοφονίες φέρνουν στο προσκήνιο νέα δεδομένα. Όμως, η σκιά έχει τυλίξει για τα καλά τον Άντερς, σφίγγοντας τη θηλιά στον λαιμό του. Και ο μόνος τρόπος να απελευθερωθεί είναι να ανακαλύψει τον δράστη.

Η τέταρτη ιστορία του Βαγγέλη Γιαννίση με πρωταγωνιστή τον Άντερς Οικονομίδη, είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση. Τοποθετημένο στη σουηδική πραγματικότητα, αφού ο συγγραφέας γνωρίζει την καθημερινότητα και τους τόπους της Σουηδίας, στο βιβλίο απεικονίζονται άρτια τα τοπία και οι αστικές σκηνές. Ο χαρακτήρας του πρωταγωνιστή σκιαγραφείται πειστικά από τον συγγραφέα, ενώ και οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ενέχουν τον ρεαλισμό που απαιτείται για ένα καλό αποτέλεσμα.

Σε κάθε νέο βιβλίο του ο Βαγγέλης Γιαννίσης παρουσιάζεται καλύτερος από την προηγούμενη επιτυχία. Δεν επαναπαύεται στην επιτυχία των βιβλίων του, αλλά είναι προφανές ότι επεξεργάζεται ακόμα περισσότερο τη γραφή και την πλοκή σε κάθε επόμενο βήμα. Και το εγχείρημά του είναι τόσο πετυχημένο που, κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, ξεχνά ο αναγνώστης ότι το συγκεκριμένο βιβλίο που αναφέρεται στη σουηδική πραγματικότητα το έχει γράψει Έλληνας.

«Η σκιά» του Βαγγέλη Γιαννίση είναι ένα πολύ καλό αστυνομικό μυθιστόρημα και ειδικά για την εγχώρια παραγωγή του είδους, συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων που κυκλοφορούν.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο / Ιούλιος-Αύγουστος 2018

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο. Γράφει η Αφροδίτη Δημοπούλου.
16.09.2018
Περισσότερα

Read for Greece

Read for Greece. 362 βιβλία έχουν συγκεντρωθεί για την πρωτοβουλία Read for Greece.
09.09.2018
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Μάριο Μιχαηλίδη

Ο Μάριος Μιχαηλίδης μιλάει στον Στέφανο Ξένο και το Diavasame.gr για το ταξίδι στον λογοτεχνικό χώρο για 30 και πλέον χρόνια.
15.07.2018
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ