Έχουμε διαβάσει 2446 βιβλία

ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΜΕΡΕΣ

23.09.2017
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΜΕΡΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΙΚΑΡΟΣ
Συγγραφέας
Ευτυχία Γιαννάκη
Κατηγορία
ISBN
978-960-572-165-7
Σελίδες
424
                                                                  Χάρη Κόκκινου συνέχεια…

Αστικό νουάρ της πρωτεύουσας, οι «Αλκυονίδες μέρες» αποτελούν το δεύτερο μέρος της Τριλογίας της Αθήνας και εκτυλίσσονται χρονικά αμέσως μετά το τέλος του πρώτου μέρους και χωροταξικά στον ίδιο χώρο και τόπο. Στην Αθήνα του σήμερα, σε χώρους που δεν κατονομάζονται ακριβώς, αλλά που από τις περιγραφές τους όλοι λίγο πολύ καταλαβαίνουμε σε τι αντιστοιχούν, ο Αστυνόμος Χάρης Κόκκινος αναλαμβάνει και πάλι δράση.

Τον Ιανουάριο του 2014, εν μέσω αλκυονίδων ημερών, και λίγο μετά την επιστροφή του από την Ελβετία, ο Αστυνόμος και η ομάδα του καλείται να διαλευκάνει τη δολοφονία μιας έφηβης κοπέλας από την Γκάνα που βρίσκεται μέσα σε μια λίμνη αίματος στις τουαλέτες ενός εμπορικού κέντρου. Το ίδιο κιόλας βράδυ δέχεται στο σπίτι του την επίσκεψη δύο μπαλονιών που τον τουλουμιάζουν στο ξύλο, ενώ δύο μέρες αργότερα τίθεται από τον αρχηγό του σε υποχρεωτική άδεια, βγαίνοντας ουσιαστικά από την έρευνα.

Εκ πρώτης όψεως όλα τα παραπάνω μοιάζουν άσχετα μεταξύ τους και δεν μπορούν να συνδυαστούν με κανέναν τρόπο. «Κάτι, όμως, δεν κολλάει εδώ» για τον Χάρη Κόκκινο, που δεν εγκαταλείπει τόσο εύκολα και εξακολουθεί να ασχολείται με την υπόθεση, έστω και με κίνδυνο της ζωής του. Ένα στραβοπάτημα, μία λάθος κίνηση και η καριέρα του αλλά και η ζωή του κινδυνεύουν να τερματιστούν.

Ποιος τον θέλει μακριά από τη συγκεκριμένη υπόθεση και για ποιον λόγο προσπαθεί να τον βγάλει νοκ άουτ;

Ακολουθώντας τις τεχνικές του αστυνομικού μυθιστορήματος, η Ευτυχία Γιαννάκη αφηγείται αριστοτεχνικά την ιστορία της και εντάσσει τους αναγνώστες στο σύμπαν του Χάρη Κόκκινου ομαλά και φυσικά. Το μυθιστόρημα μοιάζει να είναι περισσότερο «εγκεφαλικό» παρά με δράση, ή τουλάχιστον σε ισόποσες δόσεις, χωρίς αυτό να επηρεάζει την εξιχνίαση της δολοφονίας και να στερεί την αγωνία από τους αναγνώστες, αφού αυτή τη φορά στην αφήγηση εισχωρούν ακόμα περισσότερες σκέψεις και σχόλια της συγγραφέως πάνω στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, και όχι μόνο, διά στόματος Χάρη Κόκκινου ή άλλων ηρώων και εσωτερικών συνομιλιών με τον εαυτό τους, ενώ θίγονται καίρια θέματα, όπως η μετανάστευση και ο ρατσισμός.

Με αυτόν τον τρόπο οι ήρωες γνωρίζονται σε βάθος με τον εαυτό τους, αναρωτιούνται, αμφιβάλλουν, διστάζουν, συνειδητοποιούν, κατακτούν την αυτογνωσία, αυτο-κριτικάρονται, ονειρεύονται.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι η συγγραφέας χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον τις ιδιότητες των ηρώων, ιδιαίτερα των δευτεραγωνιστών και κομπάρσων, όποτε αναφέρεται σε αυτούς – Αστυνόμος, Διευθυντής, Ουκρανός εργάτης κλπ.

Κλείνοντας, δεν έχω παρά να πω ότι ανυπομονώ για το επόμενο μέρος της τριλογίας και εύχομαι αυτή να πάψει να είναι τέτοια, ώστε να ακολουθήσουν πολλές ακόμα περιπέτειες του Χάρη Κόκκινου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The book of Joan

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα θα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The book of Joan
04.11.2017
Περισσότερα

Comic Corner / Psycho pass

Η Λαμπρινή Καραθανάση παρουσιάζει κάθε μήνα ένα Box Set Comic, που κυκλοφορούν σε DVD, στη στήλη της Comic Corner.

Psycho pass
29.10.2017
Περισσότερα

Κόμικς που έγιναν σειρές / The Gifted

Η Λαμπρινή Καραθανάση παρουσιάζει στη στήλη της "Κόμικς που έγιναν σειρές" μια σειρά που δημιουργήθηκε από κόμικς.

The Gifted
22.10.2017
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ Ελληνική Λογοτεχνία Δημήτρης Γ. Στεφανάκης ΨΥΧΟΓΙΟΣ 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΡΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΜΕΡΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Ελληνική Λογοτεχνία Δημήτρης Γ. Στεφανάκης ΨΥΧΟΓΙΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ