Έχουμε διαβάσει 2446 βιβλία

ΦΩΝΕΣ ΑΠΟ ΧΩΜΑ

01.09.2017
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΦΩΝΕΣ ΑΠΟ ΧΩΜΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Κωνσταντία Σωτηρίου
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-7241-0
Σελίδες
90
«Όμως ο Ζεκή με λέει αδύναμη, μου λέει να βρω τη δύναμη να ράψω το στόμα μου, πως υπάρχει μια άλλη δύναμη, πιο δυνατή ακόμα και από αυτήν που είναι ο Θεός, και ο Ζεκή μού λέει, αυτά είναι τα σημάδια, και ανοίγει διάπλατα το στόμα μου, μου βάζει με τα χέρια μέσα τεράστιες καινούριες λέξεις, μου λέει να τις μασήσω, να τις καταλάβω, μου σφίγγει με τα δάχτυλα τα δόντια μου, μάσησε, μου λέει, τις λέξεις σου, Τζεμαλιγιέ, φάε να χορτάσεις, και με κοιτάζει ύστερα με αγωνία να μην τις φτύσω, με κοιτάζει να δει, κι εγώ καταπίνω τη βολκάν και την ταξίμ και την ανάβαταν, καταπίνω τις λέξεις μου επειδή ο Ζεκή με ταΐζει μαζί με τα νέα γράμματα αγάπη, μασώ τις λέξεις του επειδή με ταΐζει κομμάτι κομμάτι και αγάπη, μια λέξη για ένα κομμάτι αγάπη, βολκάν ταξίμ ανάβαταν, αγάπη, βολκάν ταξίμ ανάβαταν, αγάπη.»
(Κεφ. 7, «Ούτε ο Θεός, ούτε ο Αλλάχ», σελ.27)

Κορμός της αφήγησης του δεύτερου βιβλίου της Κωνσταντίας Σωτηρίου –το πρώτο, «Η Αϊσέ πάει διακοπές», εκδόθηκε το 2015 και βραβεύτηκε με το Athens Prize for Literature την επόμενη χρονιά–, είναι η Τουρκοκύπρια πόρνη Τζεμαλιγιέ και ο Τουρκοκύπριος εραστής της Ζεκή, που υπήρξαν οι πρώτοι νεκροί των διακοινοτικών ταραχών στην Κύπρο και αφορμή να ξεκινήσει το κακό, τον Δεκέμβριο του 1963, όπως διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο.

Με το που σηκώνεται η αυλαία αυτής της ολιγοσέλιδης νουβέλας, η Τζεμαλιγιέ κατεβαίνει στην αγορά της Λευκωσίας για να αγοράσει τα κόκκινα λουστρίνια με το λουράκι στο πλάι που είχε βάλει στο μάτι από προηγούμενη βόλτα στις βιτρίνες. Παρακολουθούμε τη ζωή της όπως την αφηγείται η ίδια, πώς γνώρισε και ερωτεύτηκε τον Ζεκή, έναν μικροπαντρεμένο με παιδί, και πώς μαθαίνει ότι αυτό το ψηλό, λιγνό αγόρι με τα μεγάλα αυτιά και τα κόκκαλα που πετάγονταν από το στήθος του και τα πλευρά του (σελ. 31) έγινε εθνικιστής (διαβάστε την εκπληκτική περιγραφή στο 15ο κεφάλαιο, «Στην άκρη, λίγη ζάχαρη»).

Στην αφήγησή της παρεμβάλλονται αφηγήσεις Ελληνοκυπρίων γυναικών, διαφορετικών κάθε φορά, που έζησαν τα γεγονότα είτε ως σύζυγοι εμπλεκομένων είτε ως παιδιά κατοίκων της περιοχής του Ταχτακαλά και που εκφράζονται όλες στην κυπριακή διάλεκτο (στο τέλος παρατίθενται γλωσσάρι και επεξηγήσεις για τουρκικές λέξεις και φράσεις). Έτσι, ενώ η Τζεμαλιγιέ «μιλάει» σε παρόντα χρόνο προωθώντας την πλοκή, οι άλλες γυναίκες μοιάζουν σαν να σχολιάζουν τετελεσμένα γεγονότα, δίνοντας την απαραίτητη αποστασιοποίηση στο κείμενο.

Από τα 24 πολύ σύντομα κεφάλαια, μόνο το 18ο περιλαμβάνει «αντικριστά» τις δύο εκδοχές (από την Τουρκοκύπρια Τζεμαλιγιέ και από την Ελληνοκύπρια Βαθούλα) του ίδιου γεγονότος, σε μια δραματική κορύφωση όπου τα κόκκινα παπούτσια γίνονται «όπλο» και η Τζεμαλιγιέ οδηγός ενός «στρατού» για να σωθεί ο Ζεκή (που αρνείται να δεχθεί να ερευνηθεί το αυτοκίνητό του για όπλα από Ελληνοκύπριους αστυνομικούς με αποτέλεσμα να τον πυροβολήσουν, αυτόν και την Τζεμαλιγιέ).

Η ιστορία της Σωτηρίου έχει αρχή, μέση και τέλος, κορύφωση και αποκλιμάκωση. Θα λέγαμε ότι στο δεύτερο βιβλίο της η συγγραφέας υπερβαίνει το πρώτο αναδεικνύοντας τα χαρακτηριστικά της γραφής της με μια γερά θεμελιωμένη ιστορία και άρτια γλώσσα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The book of Joan

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα θα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The book of Joan
04.11.2017
Περισσότερα

Comic Corner / Psycho pass

Η Λαμπρινή Καραθανάση παρουσιάζει κάθε μήνα ένα Box Set Comic, που κυκλοφορούν σε DVD, στη στήλη της Comic Corner.

Psycho pass
29.10.2017
Περισσότερα

Κόμικς που έγιναν σειρές / The Gifted

Η Λαμπρινή Καραθανάση παρουσιάζει στη στήλη της "Κόμικς που έγιναν σειρές" μια σειρά που δημιουργήθηκε από κόμικς.

The Gifted
22.10.2017
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ Ελληνική Λογοτεχνία Δημήτρης Γ. Στεφανάκης ΨΥΧΟΓΙΟΣ 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΡΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΜΕΡΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Ελληνική Λογοτεχνία Δημήτρης Γ. Στεφανάκης ΨΥΧΟΓΙΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ