Έχουμε διαβάσει 2446 βιβλία

Η ΓΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΝΟΛΝΤ

11.07.2017
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
Η ΓΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΝΟΛΝΤ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ
Συγγραφέας
Απόστολος Λαγαρίας
Κατηγορία
ISBN
978-618-5278-02-1
Σελίδες
160
                                                                 Ανάμεσα

Ο Απόστολος Λαγαρίας, αρχιτέκτονας, μουσικός και συγγραφέας με διακρίσεις σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, καταθέτει ένα ιδιαίτερο μυθιστόρημα με έναν ακόμα πιο ιδιαίτερο τίτλο: αν ψάχνετε για τέσσερις πατούσες και μια ουρά, δε θα τις βρείτε στις σελίδες του… ή μάλλον θα τις βρείτε… Δεν θέλω να σας μπερδέψω αλλά ισχύουν και τα δύο, μιας και τα δίπολα αλλά και οι επιλογές ανάμεσά τους, είναι το βασικό μοτίβο πάνω στο οποίο χτίζει την πλοκή του, η οποία πολύ απέχει από αυτό που ονομάζουμε συμβατικά πλοκή: το «ανάμεσα» σε αυτήν την πρόταση είναι η λέξη-κλειδί του κειμένου, εξ ου και την επέλεξα ως τίτλο της παρουσίασης.

Ειλικρινά νομίζω ότι το σχήμα της πλοκής δεν έχει ιδιαίτερη σημασία στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα, γιατί το κείμενο είναι κάτι πολύ ευρύτερο και βαθύτερο σε διαστάσεις, όμως χάριν της παρουσίασης του βιβλίου θα την τοποθετήσω σε ένα πλαίσιο: ο ήρωας γράφει ένα βιβλίο και το μοιράζεται εν τη γενέσει του με μια γυναίκα (Φίλη; Αγαπημένη;) που μένει κάπου αλλού, μέσω του διαδικτύου, αλλά και με εμάς τους αναγνώστες. Παρακολουθούμε λοιπόν παράλληλα τις δικές τους συζητήσεις για το έργο που εξελίσσεται, αλλά και το ίδιο το κείμενο να εξελίσσεται, με πρωταγωνιστές μια ομάδα φίλων που συγκατοικούν σε ένα ιδιόμορφο αστικό κτίριο, έχοντας δημιουργήσει μια καλλιτεχνική κολεκτίβα. Στον πυρήνα της ιστορίας, οι ερωτικές σχέσεις του ενός εξ αυτών με δύο από τις κοπέλες της κολεκτίβας. Ένα «ανάμεσα» που δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα, γιατί θα κληθεί να διαλέξει. Και τότε το πλανητικό σύστημα που έχουν διαμορφώσει συζώντας στο δικό τους κλειστό σύμπαν, θα κλονιστεί, θα αποσταθεροποιηθεί και θα γίνει κάτι καινούργιο. Ή μήπως θα επανέλθει τελικά στην αρχική του ισορροπία; Και με ποιο τίμημα;

Ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα από το κείμενο του Απόστολου Λαγαρία, μην έχοντας και πρότερη εικόνα από τα άλλα γραπτά του: ο ποιητικός (και απόλυτα κατανοητός στον αναγνώστη που γνωρίζει τα βασικά) τρόπος που χρησιμοποιεί τις θεωρίες της φυσικής και των μαθηματικών για να αποδώσει τις ανθρώπινες σχέσεις ή πιο σωστά την ανθρώπινη διάδραση μέσα έναν κοινωνικό κύκλο-σύμπαν ή στο κλειστό σύστημα μιας σχέσης, είναι πρωτότυπος και λαμπερά ευφυής. Και έχοντας προφανώς ταλέντο και στη γραφή, αυτή την ευφυή ιδέα τη μετατρέπει σε ένα λογοτεχνικό κείμενο που προσωπικά απόλαυσα και επίσης με επηρέασε όχι μόνο συναισθηματικά, αλλά και ανοίγοντάς μου νέες οπτικές και διαύλους σκέψης. (Και αυτό το δεύτερο, το θεωρώ μεγάλη επιτυχία για κάθε συγγραφέα.)

Ειλικρινά, θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που μέσα στις τόσες νέες εκδόσεις ανακάλυψα αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή, νέα συγγραφική φωνή, από την οποία περιμένω πολλά στο μέλλον.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The book of Joan

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα θα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The book of Joan
04.11.2017
Περισσότερα

Comic Corner / Psycho pass

Η Λαμπρινή Καραθανάση παρουσιάζει κάθε μήνα ένα Box Set Comic, που κυκλοφορούν σε DVD, στη στήλη της Comic Corner.

Psycho pass
29.10.2017
Περισσότερα

Κόμικς που έγιναν σειρές / The Gifted

Η Λαμπρινή Καραθανάση παρουσιάζει στη στήλη της "Κόμικς που έγιναν σειρές" μια σειρά που δημιουργήθηκε από κόμικς.

The Gifted
22.10.2017
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ Ελληνική Λογοτεχνία Δημήτρης Γ. Στεφανάκης ΨΥΧΟΓΙΟΣ 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΡΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΜΕΡΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Ελληνική Λογοτεχνία Δημήτρης Γ. Στεφανάκης ΨΥΧΟΓΙΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ