Έχουμε διαβάσει 2662 βιβλία

Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟΣ

21.02.2016
Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΠΑΡΤΖΟΥΛΙΑΝΟΣ
Συγγραφέας
Κωνσταντίνος Γ. Βασιλείου
Κατηγορία
ISBN
978-960-6817-66-3
Σελίδες
300
Μαζί με τον Γεώργιο Πλήθωνα Γεμιστό, ο ήρωας ακολουθεί τα βήματα του Αυτοκράτορα Ιωάννη Παλαιολόγου στην Ιταλία, όπου έλαβε χώρα η πιο σημαντική εκκλησιαστική Σύνοδος. Ο Ενωτικός Όρος, που υπογράφηκε στις 6 Ιουλίου 1439 δεν έγινε ποτέ δεκτός από τους Ορθοδόξους.
Αυτόπτης μάρτυρας των δρωμένων στη Φεράρα και αργότερα στη Φλωρεντία, αποτυπώνει τις σκέψεις του, μαζί με τον φίλο του Στέφανο, που εκπροσωπεί την τάση φυγής προς τη Δύση. Διηγείται τις προσπάθειες προσέγγισης του ηγέτη της Τοσκάνης Cosimo της οικογενείας των Medicci, που πρώτοι επιδόθηκαν σε τραπεζικές εργασίες. Περιγράφει παραστατικά τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία Πλατωνικής σχολής στη Φλωρεντία. Ο Βησσαρίων και ο Μάρκος Ευγενικός διαδραματίζουν καίριο ρόλο και επηρεάζουν τις εξελίξεις.

Η σκληρή διαμάχη ανάμεσα σε ενωτικούς και ανθενωτικούς, που επηρεάζει ακόμη και σήμερα τις σχέσεις ομοδόξων λαών, αδυνάτισε την Αυτοκρατορία και την οδήγησε στην καταστροφή, αφού είχε πέσει το ηθικό των πολιτών και δεν υπήρχε ελπίδα στον ορίζοντα.

Η "Μεγάλη σύνοδος" είναι ένα ιστορικό ανάγνωσμα με χαρακτηριστική ακρίβεια και μυθιστορηματική πλοκή.


ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Ν. ΔΟΥΛΑΒΕΡΑΣ
ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα, που ζωντανεύει στη σκέψη μας τα ιστορικά, πολιτικά και εκκλησιαστικά δρώμενα της αμφιλεγόμενης Συνόδου Φεράρας –Φλωρεντίας (1438-1439) και όσα επακολούθησαν μέχρι την άλωση της Πόλης.
Η Σύνοδος της Φλωρεντίας ή Φεράρας – Φλωρεντίας, όπως είναι γνωστό, συγκλήθηκε αρχικά από τον Πάπα Μαρτίνο Ε΄ το 1431 στην πόλη Βασιλεία της Ελβετίας, προκειμένου να ασχοληθεί με την εκκλησιαστική αναταραχή στη Βοημία. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1438, μεταφέρθηκε στη Φεράρα από τον Πάπα Ευγένιο Δ΄ και το 1439 στη Φλωρεντία. Στη Σύνοδο αυτή έλαβε μέρος βυζαντινή αντιπροσωπεία υπό τον Αυτοκράτορα Ιωάννη Η΄ Παλαιολόγο, με σκοπό την Ένωση των Eκκλησιών και την εξασφάλιση βοήθειας από τη παπική Εκκλησία. Η Ανατολική αντιπροσωπεία αποδέχτηκε τις παπικές αξιώσεις και υπέγραψε την Ένωση των δύο Εκκλησιών, Ένωση που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, εξαιτίας των λαϊκών αντιδράσεων στο Βυζαντινό κράτος.
Ο ήρωας του μυθιστορήματος, μαζί με τον θείο του Γεώργιο Γεμιστό - Πλήθωνα και με πολλούς αρχιερείς και συμβούλους, ταξιδεύουν για την Ιταλία, ακολουθώντας τον Αυτοκράτορα Ιωάννη Παλαιολόγο, για να λάβουν μέρος στην πιο σημαντική εκκλησιαστική Σύνοδο, όπου θα κρινόταν η Ένωση των δύο Εκκλησιών, που υπεγράφη τελικά στις 6 Ιουλίου 1439, αλλά δεν έγινε ποτέ δεκτή από τους Ορθοδόξους, και γύρω στο 1480, σε Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στον πατριαρχικό ναό της Παμμακαρίστου, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων και από τα αλλά τρία πατριαρχεία της Ανατολής, η Σύνοδος της Φεράρας-Φλωρεντίας κρίθηκε αντικανονική και οι αποφάσεις της άκυρες.
Ο ήρωάς μας, όντας αυτόπτης μάρτυς των γεγονότων στη Φεράρα και ύστερα στη Φλωρεντία, διατυπώνει και ανταλλάσσει τις σκέψεις του με τον φίλο του Στέφανο Γρηγορά, που εκπροσωπεί την τάση φυγής στη Δύση, συνομήλικό του από τη Θεσσαλονίκη, που ταξίδευε μαζί με τον Επίσκοπο Σερρών, γιατί ήξερε καλά τα Ιταλικά, και κυρίως τα Λατινικά. Είναι στην ουσία ένας ρεπόρτερ των όσων συνέβησαν από την αναχώρησή του με τον θείο του Πλήθωνα, τον Δεκέμβρη του 1437 από το λιμάνι Συκιά του Λακωνικού Κόλπου, μέχρι το 1453 και την μετάβασή του, μετά την άλωση της Πόλης, στη Βενετία, ύστερα από πρόταση του φίλου του Στέφανου.
Ο ήρωας του μυθιστορήματος πλέκει το εγκώμιο του θείου Πλήθωνα, διηγείται τις προσπάθειες προσέγγισης του ηγέτη της Τοσκάνης Cosimo, από την οικογένεια των Medicci, περιγράφει παραστατικά τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία Πλατωνικής Σχολής στη Φλωρεντία, καταγράφει τον βασικό ρόλο που διαδραμάτισαν ο Πλήθων, ο Βησσαρίων και ο Μάρκος ο Ευγενικός στις εξελίξεις και μας δίνει βασικά στοιχεία από τα πεπραγμένα της Συνόδου, με τη σκληρή διαμάχη ενωτικών και ανθενωτικών, αλλά και από τα μετέπειτα γεγονότα, που οδήγησαν στην άλωση της Πόλης.
Ο συγγραφέας, με φροντισμένο και γλαφυρό τρόπο αξιοποιεί τα ιστορικά γεγονότα, αναδεικνύει τους συντελεστές και περιγράφει τα παρασκήνια της αμφιλεγόμενης αυτής Οικουμενικής Συνόδου, αλλά και όσα ακολούθησαν. Με πολλή δεξιότητα και επιτυχία χρησιμοποιεί ένα ασήμαντο πρόσωπο, τον ανιψιό του Πλήθωνα, ως βασική πηγή των πληροφοριών του και τον καθιστά κεντρικό άξονα της αφήγησής του. Σημαντικό όμως πρόσωπο στην όλη αφήγηση είναι και ο Πλήθων, στον οποίο γίνεται πολύ συχνά λόγος και καταγράφεται η ουσιαστική του προσφορά, ειδικότερα στις εργασίες της Συνόδου, σε θέματα θεολογικά, φιλοσοφικά και δογματικά. Ο σ. ξέρει καλά τα ιστορικά συμβάντα, ενώ ηθογραφεί εύστοχα τα πρόσωπα που έλαβαν μέρος στην προσπάθεια της Ανατολής να ζητήσει τη βοήθεια της Παπικής Εκκλησίας.
Στην εξιστόρηση των γεγονότων ξεδιπλώνεται όλος ο ιδεολογικός ανταγωνισμός, θρησκευτικός, πολιτικός και πνευματικός, μεταξύ ενωτικών-ανθενωτικών όσο και μεταξύ ανθενωτικών και δυτικής Εκκλησίας. Ο σ., ισορροπώντας ανάμεσα στον θρύλο και στην ιστορική πραγματικότητα, περιγράφει εύστοχα και τις τελευταίες αγωνιώδεις προσπάθειες του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου να κρατήσει ψηλά το ηθικό των ηρωικών υπερασπιστών της Πόλης. Γενικά, πρόκειται για ένα πολύ καλογραμμένο μυθιστόρημα, που σε ξεναγεί ευχάριστα και γλαφυρά σε ξεχωριστά πρόσωπα και θεμελιακά γεγονότα της Ιστορίας μας, θέτοντας έτσι επιτυχώς τη Λογοτεχνία στην υπηρεσία της Ιστορίας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο / Ιούλιος-Αύγουστος 2018

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο. Γράφει η Αφροδίτη Δημοπούλου.
16.09.2018
Περισσότερα

Read for Greece

Read for Greece. 362 βιβλία έχουν συγκεντρωθεί για την πρωτοβουλία Read for Greece.
09.09.2018
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Μάριο Μιχαηλίδη

Ο Μάριος Μιχαηλίδης μιλάει στον Στέφανο Ξένο και το Diavasame.gr για το ταξίδι στον λογοτεχνικό χώρο για 30 και πλέον χρόνια.
15.07.2018
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ