Έχουμε διαβάσει 2392 βιβλία

ΦΟΒΟΣ ΚΑΝΕΝΑΣ

20.02.2016
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΦΟΒΟΣ ΚΑΝΕΝΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
OPENBOOK
Συγγραφέας
Γιάννης Φαρσάρης
Κατηγορία
ISBN
978-618-81465-1-8
Σελίδες
128
29 μικροδιηγήματα
 
Μετά από το μυθιστόρημα «JOHNNIE SOCIETY», ο Γιάννης Φαρσάρης επιστρέφει στη μικρή φόρμα με 29 μικρές (έως πολύ μικρές κάποιες από αυτές) αφηγήσεις με έναν τίτλο-δήλωση (ή και σύνθημα ίσως) που με κέρδισε από την αρχή: «Φόβος κανένας».

Διαβάζοντας τις ιστορίες του βρισκόμαστε σε έναν κυρίως «αντρικό» ψυχολογικό κόσμο, όπου τα μεγάλα και τα δύσκολα αλλά και τα μικρά και αστεία γεγονότα της καθημερινότητας δίνουν το έναυσμα για μια σειρά από σουρεαλιστικές στην προσέγγισή τους ιστορίες που καθώς τις παρακολουθείς, μένεις την εντύπωση ότι αφορούν όλους μας λίγο-πολύ. Η γλώσσα, η έκφραση, το χιούμορ, οι καταστάσεις, όλα μας είναι οικεία κι αν δεν συμβαίνουν σε μας, σίγουρα συμβαίνουν δίπλα μας. Ο συγγραφέας τις αποτυπώνει αυτές τις ιστορίες σαν φωτογραφίες και στη συνέχεια τις επεξεργάζεται αναδεικνύοντας με τη γραφή του και την οπτική του το γλυκόπικρο, το σατιρικό, το ανατρεπτικό, το συγκινητικό, αλλά και το πένθιμο ή το ακραίο σε ορισμένες από αυτές.

Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποια από αυτά τα αφηγήματα, θα διάλεγα το γνήσιο ανθρώπινο συναίσθημα στο πρώτο από αυτά, το «Δεν βιάζομαι», το σκοτεινό ψυχολογικά «Κίτρινο και μαύρο» (προσωπικά το θεωρώ από τα καλύτερα κείμενα της συλλογής), το «Μαύρο μανταρίνι» καθώς και το σατιρικό «Το ντιμπέιτ». Στο σύνολό τους όμως εκτιμώ ότι αποτελούν μια ενιαία ψυχολογική και κοινωνική τοιχογραφία, με ιστορίες-ψηφίδες που κινούνται ανάμεσα στο «λοξό» και το θλιμμένο, μιας πραγματικότητας στην οποία όλοι συμμετέχουμε και παρακολουθούμε χωρίς να έχουμε δικαίωμα επιλογής.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη συγγραφέα Βίβιαν Αβρααμίδου-Πλούμπη

Η Βίβιαν Αβρααμίδου-Πλούμπη συνομιλεί με την Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο βιβλίο της "Γκαίρλιτς" (εκδόσεις Αλεξάνδρεια).
03.09.2017
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Πέτρο Παπαγεωργίου

Ο Δημήτρης Αργασταράς συνομιλεί με τον Πέτρο Παπαγεωργίου με αφορμή το βιβλίου "Φυσιοκράτης ή δεισιδαίμων" (εκδόσεις iWrite).
29.07.2017
Περισσότερα

Comic Corner / Soul Eater (Complete Series)

Η Λαμπρινή Καραθανάση παρουσιάζει κάθε μήνα ένα Box Set Comic, που κυκλοφορούν σε DVD, στη στήλη της Comic Corner.

Soul Eater (Complete Series)
16.07.2017
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ Ελληνική Λογοτεχνία Δημήτρης Γ. Στεφανάκης ΨΥΧΟΓΙΟΣ 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΡΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΜΕΡΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Ελληνική Λογοτεχνία Δημήτρης Γ. Στεφανάκης ΨΥΧΟΓΙΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ