Έχουμε διαβάσει 2398 βιβλία

Ο ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗΣ

30.10.2015
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
Ο ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΛΑΝΙ
Συγγραφέας
Κωνσταντίνος Πουλής
Κατηγορία
ISBN
978-960-9530-84-2
Σελίδες
136
Τα δεκατρία διηγήματα του Κωνσταντίνου Πουλή (Αθήνα, 1973) που δημοσιεύονται στο παρόν βιβλίο εμπνέονται από την καθημερινότητα αλλά και την υπερβαίνουν, όπως ο νεαρός βοηθός κουρέας, στον «Λεονάρντο ντι Κάπριο των Εξαρχείων», που ονειρεύεται ότι έχει γίνει σταρ του Χόλιγουντ και το βρίσκει πολύ δύσκολο να προσγειωθεί στην πραγματικότητα ή ο ιδιωτικός υπάλληλος Γιώργος που αποφασίζει πως, αφού η μοίρα τού έχει παίξει ήδη δυο φορές «ένα άγριο, σαδιστικό παιχνίδι», η ιστορία που διαβάζει φωναχτά ο συνεπιβάτης του στο τρένο έχει ένα μήνυμα που πρέπει ν΄αποκρυπτογραφήσει («Το κάθισμα του Τζαγκάναθ Σάνκερσεθ»). Μπορούν να είναι στοχαστικά όπως το «Χωρίς χαρτιά», όπου ο Αργύρης έχει μια μοναδική ευκαιρία να σκεφθεί την ώρα που οι σφαλιάρες πέφτουν σύννεφο και πριν καταλήξουν πάνω του. Εν μέσω δακρυγόνων πάει ν΄ανθίσει ένας έρωτας σε άκαιρη εποχή («Έρως ανεπίκαιρος»). Οι λάτρεις του είδους θα παρακολουθήσουν έναν σπαρταριστό θεατρικό διάλογο («Νεοφορμαλισμός ή θάνατος»), μια παρωδία ιστορίας εγκλήματος («Η μαμά του κτήνους») και ένα ελευθεριακό (μέχρι νεωτέρας) «Κάμπινγκ στην πλατεία Συντάγματος». Ο Γιάννης του «Να πώς με λεν εμένα!» δεν θα τα καταφέρει με την οικονομική ορολογία της επικαιρότητας, όπως και ο Αλέξης του «Θερμοστάτη» με την προσαρμογή της εσωτερικής θερμοκρασίας του με τον κόσμο. Στο «Γκουρμέ» οι νεαροί σπουδαστές στη Μόσχα διασκεδάζουν την αφραγκία τους (μάλλον) με …λογοτεχνικές αναγνώσεις, ενώ στον «Θρίαμβο» η… στύση του Μελέτη κάνει μια σχολική τάξη να ζήσει μια αληθινή λογοτεχνική εμπειρία. Από τα ωραιότερα διηγήματα της συλλογής «Το χιλιόμετρο μηδέν», αφιερωμένο στη μνήμη του Πέτρου Κοτσιαμπασάκου, ενώ στο «Ενάμισι τετραγωνικό μέτρο» ένα fait divers γίνεται διήγημα μισής σελίδας.

Το υποδόριο χιούμορ και η ειρωνεία είναι το κύριο χαρακτηριστικό των διηγημάτων, αυτό που κάνει τις ιστορίες να μας αφορούν άμεσα και επιτυγχάνεται χάρη στην εκφραστική δεινότητα και στην καθαρότητα της σκέψης του συγγραφέα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη συγγραφέα Βίβιαν Αβρααμίδου-Πλούμπη

Η Βίβιαν Αβρααμίδου-Πλούμπη συνομιλεί με την Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο βιβλίο της "Γκαίρλιτς" (εκδόσεις Αλεξάνδρεια).
03.09.2017
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Πέτρο Παπαγεωργίου

Ο Δημήτρης Αργασταράς συνομιλεί με τον Πέτρο Παπαγεωργίου με αφορμή το βιβλίου "Φυσιοκράτης ή δεισιδαίμων" (εκδόσεις iWrite).
29.07.2017
Περισσότερα

Comic Corner / Soul Eater (Complete Series)

Η Λαμπρινή Καραθανάση παρουσιάζει κάθε μήνα ένα Box Set Comic, που κυκλοφορούν σε DVD, στη στήλη της Comic Corner.

Soul Eater (Complete Series)
16.07.2017
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ Ελληνική Λογοτεχνία Δημήτρης Γ. Στεφανάκης ΨΥΧΟΓΙΟΣ 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΡΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΜΕΡΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Ελληνική Λογοτεχνία Δημήτρης Γ. Στεφανάκης ΨΥΧΟΓΙΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ