Έχουμε διαβάσει 2524 βιβλία

ΜΕΡΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

05.11.2014
ΜΕΡΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-496-380-5
Σελίδες
724

«Μεγάλη ξελογιάστρα η Αλεξάνδρεια! Ουρανός, θάλασσα και έρημος…»

Καλοδουλεμένο μυθιστόρημα με υλικά σμιλεμένα με σωστή δοσολογία, με μεστή κινηματογραφική ζωντανή γραφή που σε μεταφέρει στον τόπο και το χρόνο, στην Αλεξάνδρεια των αρχών του περασμένου αιώνα, είναι οι «Μέρες Αλεξάνδρειας». Ο συγγραφέας καταφέρνει να μας παρασύρει σε ένα μαγευτικό ταξίδι σε μια πόλη-θρύλο, στην οποία μας ξεναγεί βήμα βήμα με ιδιαίτερη μαεστρία, από την εποχή της απόλυτης λάμψης και ευημερίας, στις αρχές του 20ού αιώνα, έως τη στιγμή που αυτή βυθίζεται στο σκοτάδι της παρακμής.

Παράλληλα, ο Στεφανάκης δημιουργεί ένα σύνολο γήινων, άρτιων ηρώων που μέσα απ’ την καθημερινότητά τους είναι απόλυτα συνυφασμένοι με το πνεύμα και την κουλτούρα της πόλης. Η ζωή και η δράση μιας οικογένειας Ελλήνων καπνοβιομηχάνων στην ελληνική παροικία της πόλης είναι απόλυτα εναρμονισμένη με το κλίμα πολιτισμικού πλούτου που διακατέχει την Αλεξάνδρεια. Οι ήρωες, κομμάτι αυτής της πόλης, ακολουθούν την ίδια πορεία με αυτήν: τους παρακολουθούμε να φτάνουν από το απόγειο της προσωπικής και επαγγελματικής τους δράσης στη σωματική και ψυχική φθορά που επέρχεται με το πέρασμα του χρόνου.

Ταυτόχρονα, ο Στεφανάκης μπλέκει αριστοτεχνικά περιόδους της Ιστορίας που δένουν τέλεια με την υπόθεση. Δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, η πτώση των ναυτικών αυτοκρατοριών, η Ευρώπη του Μεσοπολέμου, παρελαύνουν μέσα στις σελίδες του βιβλίου –χωρίς ο συγγραφέας να παίρνει θέση για όσα αφηγείται– και ταιριάζουν απόλυτα με την κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια εκείνης της εποχής. Ο συγγραφέας μάς μεταφέρει μυρωδιές και μνήμες από μια σαγηνευτική πόλη στην οποία κυριαρχούν ο γλωσσικός πλουραλισμός, ο πολυφυλετισμός και οι θρυλικές προσωπικότητες απέναντι στις οποίες στέκεται με ιδιαίτερο σεβασμό χωρίς ουσιαστικά να αναφέρεται σε αυτές.

To πόνημα διέπεται από τις αφηγηματικές τεχνικές του κλασικού μυθιστορήματος. O λόγος ρέει αβίαστα – εξάλλου ο Στεφανάκης ξέρει καλά πότε να επιταχύνει και πότε να επιβραδύνει το ρυθμό της αφήγησης και ο αναγνώστης παρακολουθεί απνευστί μια παράσταση κοσμοπολιτισμού.

                                                                                                             Έλια Κουρή

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Βιβλία που ξεχωρίσαμε το 2017

Η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr δημοσιεύει τα βιβλία που ξεχώρισε το 2017.
25.02.2018
Περισσότερα

Comic Corner / Black Clover

Η Λαμπρινή Καραθανάση παρουσιάζει κάθε μήνα ένα Box Set Comic, που κυκλοφορούν σε DVD, στη στήλη της Comic Corner.

Black Clover
04.02.2018
Περισσότερα

Κόμικς που έγιναν σειρές / Black Lightning

Η Λαμπρινή Καραθανάση παρουσιάζει στη στήλη της "Κόμικς που έγιναν σειρές" μια σειρά που δημιουργήθηκε από κόμικς.

Black Lightning
04.02.2018
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ